Auttaako hieronta migreeniin? Neurologi vastasi lukijoiden kysymyksiin!

Onko migreenillä yhteys aivohalvaukseen, ja miten nopeasti estolääkkeet alkavat vaikuttaa? Lue neurologian erikoislääkäri Mikko Kallelan vastaukset Studio55.fin lukijoiden kysymyksiin.

Mikä yhteys migreenillä ja aivohalvauksella on? Olen lukenut, että tälläinen yhteys olisi.

T:Salla

Väestötutkimuksissa on havaittu, että migreenillä ja aivohalvauksella on yhteys. Kuitenkin jos migreenipotilaan verenpaine on normaali, hän ei tupakoi eikä hänellä ole ylipainoa, migreenipotilaan riski aivoverenkiertohäiriöihin on pieni.

Kuinka voi erottaa migreenin ja särkylääkepäänsäryn?

T:Vieroituskuuria pelkäävä

Särkylääkepäänsärky voi olla kyseessä jos migreenin kohtauslääkkeitä kuluu useammin kuin kolmena päivänä viikossa. Usein migreeni ja lääkepäänsärky vaivaavat samaan aikaan.

Mikä on ennustettavuus migreenin loppumiseen iän myötä (jos alkanut nuorena tai vanhempana)? Lääkitsen hiennotetulla särkylääkkeellä (kielen alle) ja isolla kupilla tummaa kahvia (auttaa siirtämään näköhäiriöitä). Onko käyttämäni hoito lääketieteellisesti "oikeellista"?

T:RL56

Valtaosalla migreeni lievittyy iän myötä. Lääkitys on ihan hyvä, jos se auttaa hyvin. Tehokkaampiakin lääkkeitä kyllä löytyy.

Voiko kova melu aiheuttaa migreenikohtauksen?

T:epätietoinen

Kyllä, melu on aika yleinen migreeniä aiheuttava tekijä.

Voiko migreenikohtauksen aikana hieroa päätä? Olen joskus hieronut akupisteitä painelemalla kaverin päätä kohtatauksen aikana, ja kipu on helpottanut. Toisella kipu ensin koveni hetkeksi ja hän kävi oksentamassa, ja sitten kipu lähti pois. Kuulin sitten ammattihierojalta, että migreenikohtauksen aikana ei saisi hieroa.

T:T Marja

Jos migreenkohtaus on päällä, hieronta usein pahentaa kohtausta. Muina aikoina hierontaa kannattaa kokeilla, jos kohtauksia on paljon.

Ensimmäiset migreenikohtaukseni sain jo lapsena. Nyt 37-vuotiaana minulle tulee monesti pelkät auraoireet (näkö, puhe, puutuminen), ja särky sen jälkeen on aika lievää. Onko tämä migreenille tyypillistä, pitäisikö huolestua?

T:Emmi

Ei tarvitse, kohtuullisen usein migreeni toimii noin. Jos oireet ovat samoja entisiä, hätää ei ole.

Miten migreeni todetaan lääkärissä? Oma kertomus ei tunnu riittävän.

T:Mikko

Migreenin toteaminen perustuu omaan kertomukseen ja lääkärintutkimukseen - se riittää valtaosassa tapauksista.

Sairastan basillaarimigreeniä, joka on kroonistunut ja vaikeuttaa paljon ihan normaalia elämää. Lääkehoitoa ei ole, joitakin lääkkeitä on jos ymmärtää ottaa ne ajoissa. Tähän migreeniin ei liity päänsärkyä itselläni, oireet ovat pääsääntöisesti halvausoireita. Onko tähän aivorunkomigreeniin tullut uutta tietoa tai hoitoa? Olen eläkkeellä tämän sairauden vuoksi.

T:tiina kytölä

Basilaarimigreeni on edelleenkin harvinainen ja hyvin vaikea migreenin muoto. Hiukan helpotusta saadaan kyllä nykylääkityksellä. Varsinaista läpimurtoa ei kuitenkaan ole vielä saavutettu.

Onko mahdollista, että hormoonilääkkeet voivat saada aikaan sen, ettei migreeni iän myötä helpotakaan, vaan pahenee? Itselleni kävi näi menopaussin jälkeen. Estolääkitys pitää kohtaukset siedettävinä, mutta ei poista niitä kokonaan.

T:Nikki

Migreeni usimmiten helpottaa menopaussin jälkeen, mutta on mahdollista, että tuossa vaiheessa hormonilääkkeet pahentavat oireita. Se ei kuitenkaan ole kovin yleistä.

Lääkkeet eivät auta – mikä neuvoksi?

Migreenilääkkeet eivät kaikkia auta. Mitä voi tehdä, kun kohtaus- ja estolääkkeet on käyty läpi ilman merkittävää vaikutusta, ja migreeni on päässyt kroonistumaan?

T:pulassa

Krooninen migreeni on vaikea, mutta ei mahdoton ongelma. Usein mukana on ns. lääkepäänsärkyä - lääkevierotus voisi olla paikallaan, jos sitä ei ole kokeiltu.

Minulla on migreeni ja syön estolääkkeenä Neurontin- ja Cozaar -lääkkeitä. Minulla on myös masennus ja mietin, onko mitään masennuslääkettä jotasaisin syödä samaan aikaan?

T:zorro

Masennuslääkkeistä esim. amitriptyliiniä (pieninä annoksina) käytetään migreenin estoon.

Voiko Imigrania käyttää raskaana?

T:Anna

Nykyisin sumatriptaani on sallittu "satunnaisesti" raskauden aikana, ei mielellään kuitenkaan ensimmäisen kolmanneksen aikana.

Onko beetasalpaajalla haittavaikutuksia kun sitä käyttää monia vuosia?

T:jp

Usein beetasalpaajien teho hiipuu, kun niitä käyttää pitkään.

Miten nopeasti migreenin estolääkkeet alkavat auttaa?

T:Lääkkeen vaihto tiedossa

Teho tulee 2-6 viikossa, ainakin 4 viikkoa kannattaa jatkaa, jos ei ole sivuvaikutuksia.

Onko tämä migreeniä?

Onko toisella puolella oleva jyskyttävä ja viiltävä kipu migreeniä? Säteilee kasvoihin ja hampaisiin.

T:Katja

Voi hyvinkin olla. Tarvittaisiin kuitenkin vielä takentavaa tietoa ennen kuin päästään "diagnoosiin"

75-vuotias äitini sai valtavan päänsäryn selästä otetun TT-kuvan jälkeen. Hän sai jodivarjoainetta, joka sairaanhoitajan mielestä sen säryn aiheutti. Äidilläni ei ole koskaan aikaisemmin ollut päänsärkyä, saati migreeniä. Voiko olla jodiallergiaa vai muuta päänsärkyä?

T:kiitos vastauksesta

Kyseessä voi olla allerginen reaktio, migreenistä ei ole kyse.

Minulla on ollut pari, kolme kuukautta päänsärkyä, joka on ollut välillä lievempää ja sitten taas kovempaa. Viikkoa ennen pääsiäistä kaaduin omassa kotipihassa ja löin takaraivoni jäähän, pipo lennähti ennen iskua pois päästä. Viime lauantaina alkoi yht'äkkiä kova päänsärky, joka jatkui pari, kolme tuntia, ja meni ohi sitten yhdellä Buranalla. Pelästyin lauantaina tätä äkillistä särkyä. Olen 68-vuotias, muuten aina ollut terve. Pitäisikö tutkituttaa päätä ja mennä alan lääkäriin?

T:liisa

Lääkärissä kannattaa käydä, kun päänsärky liittyy pään vammaan.

Olen 74-vuotias nainen, ja minulla oli nuoruudessa paljon migreenikohtauksia. Yleensä ne kestivät yhden päivän. Migreenin loppui, kun tulin vanhemmaksi. Minulla on satunnaisesti jommassa kummassa silmän näkökentässä sahalaitaa ja näkökentän toispuolista puuttumista. Niskani ovat erittäin kuluneet. Voiko tämä oire olla migreeniä? Kesto on yleensä noin 15 -30 min.

T:Tarja

Oireet sopivat migreeniin - sen ns. auralliseen muotoon.

Minulla ei ole todettu migreeniä, vaikka kova päänsärky alkoi kolmekymppisenä eli 7 vuotta on ollut. Lääkäri totesi aina vaan että niska on jumissa. Mitään testejä ei tehty, vaikka kerroin että jouduin olemaan töistä pois ja on huono olo. Nyt kohtaukset ovat pahentuneet ja kolmekin päivää menee, kunnes taas on kunnossa. Näitä kohtauksia on aika usein, tänä vuonna on ollut jo kolme. Oireita ovat valoarkuus, huonovointisuus, jopa oksentelu, ja välillä tuntuu, kuin tuo oikea puoli kasvoista (puoli, jota särkee) olisi jäykkä tai halvaantunut, vaikka ei olekaan. Perussairautena minulla on nivelreuma ja kysyisinkin, kuinka esim. reumalääkityksen kanssa voisi sopia estolääkitys tähän mahdolliseen migreeniin? Kuntoa on vaikea pitää yllä kun reuma estää liikkumista aika paljon, ja uni jää vähiin kun on pieni lapsi.

T:äiti76

Reuma ja migreeni on vaikeahko kombinaatio. Osaa migreenin estolääkkeistä voi kuitenkin hyvin käyttää, vaikka on reuma.

Kärsin näköhäiriöstä, jo lapsesta saakka ja nykyään noin kerran kuukaudessa. Näkökenttä häipyy yleensä vasemmalta puolelta, joskus on värinää ja sahakuvioita. En pysty lukemaan enkä katsomaan tv:tä, ja autolla ajo pitää keskeyttää, jos ajan kaupungissa. Varsinaista kipua ei ole, mutta pientä painetta tuntuu päässä. Kesto n.30-60 min. Onko kyseessä migreeni?

T:Lasse Vaasasta

Kyseessä on todennäköisesti migreeni, mutta kerran kuukaudessa on niin paljon kohtauksia, että olisi viisasta käydä selvittämässä tilannetta alan asiantuntijalla.

Apua lapsen migreeniin

10-vuotiaalla pojallani alkoi kohtalaisen kova päänsärky, johon liittyi pahoinvointia ja oksentelua. Särkylääkkeen ja muutaman tunnin unien jälkeen tilanne meni ohi. Tämä toistui parin kuukauden päästä, tosin jälkimmäisellä kerralla myös kuumetta. Onko tämä nyt migreeniä vai mahdollisesti jotain muuta? Nuorempana pojalla oli myös ns. jäätelöpäänsärky "kohtauksia". Itse olen sairastanut migreeniä n. 20 vuotta.

T:Minttu

Hyvin todennäköisesti kyseessä on migreeni. Varsinainen migreenidiagnoosi tehdään kuitenkin vasta viiden kohtauksen jälkeen, joten olisi hyvä käydä varmistamassa tilanne lääkärin vastaanotolla.

Meillä on 16-vuotias poika, jolla terveyskeskuslääkäri todennut migreenin, kovan päänsäryn ja valonarkuuden. Kohtauksen aikana hän ei näe kunnolla näiden vaivojen vuoksi. Lääkäri kertoi, että kohtauksen alkaessa voi ottaa Buranaa, jolla se menee ohi , mutta kestää 15 minuuttia ennen kuin auttaa. Tämä migreeni on ollut vuosia, ja tulee kun koulussa kokeet tai jännitys vaivaa. Pitäisikö meidän käyttää poikaa tutkimuksessa, jotta varmasti tämä on migreeniä, ja millainen lääke olisi parasta hänelle?

T:Äiti

Kuulostaa migreeniltä, mutta koska Burana ei toimi hyvin, kannattaisi käydä vastaanotolla harkitsemassa muita vaihtoehtoja.

Tyttärelläni (44 v.) on migreeniä ja nyt hänen 9 -vuotiaalla tyttärellään on ollut migreenikohtauksia ja tavallista päänsärkyä useamman kerran kuukaudessa. 9-vuotias on harrastanut noin kaksi vuotta joukkuevoimistelua ja viimeisen vuoden aikana harjoituksia on ollut 6 kertaa viikossa 2,5-4 tuntia kerrallaan. Hänellä aloitettiin estolääkitys, eli verenpainetta alentava lääke. Tämän jälkeen hän ei enää jaksanut harjoitella, ei pärjännyt koulussa ja nukkui paljon. Lääkitys lopetettiin kahden viikon kuluttua. Voiko migreenin aiheuttaa liian kova harjoittelu? Onko kilpailustressi ehkä liikaa hänelle? Voimistelu on hänelle rakas harrastus

T:Mummi

Liikunnasta ei kannata luopua. Se on pitkässä juoksussa pelkästään hyväksi. Migreeniin on nykyisin muitakin kuin verenpainetta alentavia lääkkeitä - sellaisen kokeilu voisi olla paikallaan.

Meidän 9-vuotias tyttö on saanut migreeniin estolääkkeet, Bisoprolol. Lääkkeet ovat alkaneet auttaa nyt ensimmäisen viikon käytön jälkeen. Miten usein verenpaine ja syke pitäisi mitata lääkityksen aikana?

T:Äiti

Jos tytär voi hyvin (ei huimausoireita), kerran viikossa riittää alkuun, myöhemmin harvemmin.

4-vuotias lapsenlapseni valittaa joskus, että "silimät vilikkuu" ja samalla saattaa valittaa päänsärkyä. Yleensä ei kestä kuin muutamia minuutteja. Onkohan tämä migreeniä?

T:Mummu

Migreenin kriteerit eivät vielä täyty. Voisi olla hyvä käydä lastenlääkärillä selvittämässä tilannetta, vaikkakaan oireet eivät kuulosta vaarallisilta.

Studio55.fi

Kuvat Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat