Arto on sinnikäs mies: 74-prosenttisesti invalidi on juossut viisi maratonia

Alle kaksivuotiaana diabetekseen sairastunut Arto Lukkari ei anna sairauden hidastaa.

– Ei kulta rakas, diabeetikko ei voi juosta maratonia, kommentoi Arto Lukkarin vaimo, kun mies ilmoitti seitsemän vuotta sitten aikovansa juosta seuraavana kesänä maratonin.

Artolla on ykköstyypin eli lapsuusiän diabetes, joka todettiin vuoden ja kahdeksan kuukauden iässä. Diabeteksen myötä hänen toinen silmänsä on sokeutunut, ja vuonna 1994 hänellä todettiin keliakia. Näiden kolmen vaivan perusteella hänet luokitellaan Kelan papereissa 74-prosenttisesti invalidiksi.

Hierojana työskentelevä Arto sanoo elävänsä siitä huolimatta täyttä elämää.

– Olen varmaan maailman ainoa ihminen, joka 40 vuotta diabetesta sairastettuaan alkoi harrastaa maratonia, Arto nauraa.

Yllyke tuli Arton ystävältä, joka tuumasi, että nyt kun vietät 40-vuotistaiteilijajuhlaa diabeteksen kanssa, niin miksi et juoksisi vaikka maratonia.

– Ei siinä hullu enempää yllytystä tarvinnut!

Maraton läpi 18 kiloa keveämpänä

Ensimmäisen 42.195 kilometrin lenkkinsä Arto juoksi suunnitelmien mukaan Helsinki City Marathonilla vuonna 2006. Treenauksen lomassa kropasta oli kadonnut lähes 18 kiloa ylimääräistä painoa. Tahtia jatkui maraton vuodessa.

Helppoa maratonista selviäminen ei ole täysin terveellekään, saati diabeetikolle, jonka täytyy olla erityisen tarkka syömiensä hiilihydraattien kanssa. Arto kertoo tankanneensa noin viikon ennen juoksua hiilihydraatteja ja antaneensa verensokerin olla hieman ylätasolla.

Juoksun aikana hän on juonut urheilujuomaa sekä vettä ja syönyt rusinoita. Silti joka kerta hänet on yllättänyt hypoglykemia eli verensokeri on päässyt valahtamaan liian alas.

Pahimmillaan hypoglykemia voi johtaa tajunnan menettämiseen ja hoitamattomana jopa kuolemaan.

Monttu venäytti ristisiteet

Kaikki, jotka ovat maratonia juosseet, tietävät että pitkällä matkalla voi sattua aivan mitä tahansa, vaikka olisi kuinka hyvin valmistautunut.

– Juoksin Oulussa maratonia, ja edelläni juoksi mies hyvää tahtia. Ajattelin pysytellä hänen perässään. Sitten mies hyppäsi yhtäkkiä vasemmalle, ja minulla kun tuo vasen silmä on sokea, en nähnyt mitä siellä oli ja kompastuin suoraan maassa olevaa monttuun sillä seurauksella että eturistisiteet venähtivät pahasti.

Toissa kesänä Arto juoksi huvikseen vielä kolmenkympin lenkin, mutta kun vaivat tuntuivat tulleen jäädäkseen, hän päätti armahtaa kehoaan ja jättää suunnitellut kaksi maratonia juoksematta.

– Ei näin tuttua miestä viitsi enää sillä tavalla rääkätä, Arto sanoo.

Juoksemista hän ei ole silti lopettanut, vaan 10–15 kilometrin lenkit ja kuntosaliharjoittelu pitävät miehen vetreänä. Ne yhdistettynä hyvin suunniteltuun gluteenittomaan ruokavalioon ovat Arton mukaan hänen terveytensä perusta.

48-vuotias Arto on myös pappa.

– On fantastista katsella, kun lapsenlapsi juoksee ja liikkuu tavalla, joka on niin luontaista.

Liikunnan ilo olisi Arton mielestä tärkeä säilyttää läpi elämän.

Ennaltaehkäisy helpompaa kuin diabeteksen kanssa eläminen

Kakkostyypin diabetes on elintasosairaus, jonka puhkeamista voi ehkäistä terveillä elintavoilla. Arto sanoo, että helpommalla pääsee, jos vain jaksaisi pitää painonsa kurissa ja harrastaa liikuntaa kuin alkaa elää diabeteksen kanssa.

Artolla on housunliitingissä aina mukanaan pieni kotelo, jota monet luulevat kännykkäkoteloksi. Se on kuitenkin insuliinipumppu, joka annostelee Arton vereen insuliinia tasaisella tahdilla vuorokauden ympäri.

– On hyvin tärkeää, että jaksaa mitata verensokeritasoja säännöllisesti, Arto opastaa muitakin diabeetikkkoja.

– Sillä tavoin saa pidettyä verensokerin tasaisena. Jos antaa sen valahtaa liian alas, tulee sitten helposti tankattua liikaa ruokaa ja paino alkaa nousta helposti.

Hänellä itsellään on myös opettavainen kokemus, mitä tapahtuu, jos jättää diabeteksen hoitamatta.

– Vuonna 1984 myös oikea silmäni sokeutui enkä nähnyt mitään puoleen vuoteen.


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat