Altistaako homevaurio reumalle? Lääkäri vastasi lukijoiden kysymyksiin!

Studio55.fi-ohjelmassa maanantaina 4.5. vieraileva ylilääkäri ja reumatologi Heikki Hinkka vastasi katsojien kysymyksiin reumasairauksista. Lue lääkärin vastaukset!

1. Millaisia esteitä voi olla biohajoaville nivelille? Mieheni käden oikean käden rystynivel on psorireuman tuhoama, eikä ortopedi sanonut muuta korjausvaihtoehtoa kuin perinteinen silikonitekonivel. Siinä taas on haitta, ettei käsi kestä kovaa rasitusta sen jälkeen. Luimme tuosta biohajoavasta nivelistä. Se tuntuisi sopivalta, sillä siinä ei ole painorajoituksia.

Vastaus: Biohajoava nivel (PLDLA) on tänä päivänä vaihtoehto rystysnivelten korjausleikkauksissa. Siihen liittyy kyllä komplikaationa virheasentojen kehittymistä, joten täysin ongelmattomia nekään eivät ole. Asiasta osaa paremmin neuvoa reumakirurgi, menetelmän valintaa vaikuttaa paljon vaurion aste.

2. Altistaako rakennuksen homevaurio reumalle?

Vastaus: Ei ole tieteellistä näyttöä tästä suoranaisesti. Erilaiset elämän stressit sinänsä voivat olla osana nivelreuman laukeamista, jos siihen on jo olemassa peritty taipumus.

3. Hei! Sairastan neuroborrelioosia, olen useampaan otteeseen saanut antibioottihoitoja ja nyt vointi on melko hyvä. Täysin oireeton en kuitenkaan ole, mm. nivelkipuja on jatkuvasti. Miten sairauteni vaikuttaa lasten hankintaan /raskauden seurantaan /synnytykseen? Onko jotain mitä tulisi ottaa huomioon raskautta suunniteltaessa? Entä onko mahdollista, että lapsi saa borrelioositartunnan synnytyksessä? Kiitos jo etukäteen vastauksesta!

Vastaus: Hei. Kysymästäsi asiasta ei ole paljon tutkimuksia, mutta olemassa olevien tutkimuksien perusteella ollaan sitä mieltä, että borrelioosi ei tartu sikiöön. Sloveniassa tehtiin tutkimus vuosina 1990–1997, jossa seurattiin borrelioosin sairastuneiden 105:n naisen raskauksia. Tutkimuksessa ei voitu osoittaa, että borrelioosi tarttuisi sikiöön. Tiedän, että asiasta on toisenkinlaisia mielipiteitä, koska tässä taudissa on hyvin paljon ristiriitaisia mielipiteitä myös ammattilaisten keskuudessa. Tieteelliseen näyttöön toki pitää luottaa eniten.

4. Nivelpsori aiheuttaa ikäviä kynsivaivoja. Mitä voidaan tehdä ja miten minä voin itse hoitaa ongelmakynsiä. Entä miten voin hoitaa intiimialueiden iho-oireita?

Vastaus: Itse peruslääkitys, joka nivelpsoriaasipotilaalla voi olla esim. sulfasalatsiini, metotrexaatti tai myös biologinen lääke, voi olla paras hoito ongelmiin. Ihotautilääkäri antaa paremmin neuvoja paikallishoidoista.

5. Tunnustatko Fibromyalgian reumasairaudeksi? Kerro siitä yleisimpiä piirteitä.

Vastaus: Kun reuma määritellään laajemmassa mielessä, on fibromyalgia reumasairaus, näin myös monissa oppikirjoissa se on luokitteluissa mukana. Tulehduksellinen reumasairaus se ei ole. Sen vuoksi diagnoosi onkin erittäin tärkeää täsmentää, ettei esimerkiksi turhaan joudu käyttämään mahdollisesti sivuvaikutuksiakin aiheuttavia lääkkeitä.

Keskeiset piirteethän ovat laaja-alainen vaihteleva, krooninen kipu. Unen ongelmat ovat useimmiten oirekuvassa mukana. Sekä moninaiset toiminnalliset oireet, kuvat vatsavaivat, rytmihäiriöt, väsymys. Näille löytyy selitys tämän kroonisen kivun aiheuttamasta häiriöstä elintoimintoja säätelevässä sisäelinhermostossa.

6. Mieheni sairastaa nivelpsoriaasista ja käyttää tällä hetkellä biologista ja sytostaattia pistoksina, sormien nivelissä on tulehdusta, välillä enemmän ja välillä vähemmän. Millainen ruokavalio olisi hyväksi tai mitä ruokia tulisi välttää?

Vastaus: Perusvastaus on, että tavallista monipuolista suomalaista ravintoa, jota kuitenkin on suunnattu ns. sydänystävälliseen suuntaan eli vähemmän kovia rasvoja, suolaa ja enemmän kalaa, hedelmiä, marjoja, kasviksia. Psoriasikseenhan liittyy myös lisääntynyt verisuonisairastumisen riski, josta syystä tämä on tärkeää. On näyttöä, että tällä ruokavaliolla on myös nivelsairauteen edullista vaikutusta.

Ns. erityisdieeteistä (gluteenittomuus, tärkkelyksen välttäminen) ei toistaiseksi ole tieteellistä näyttöä. Punaisen lihan välttäminen tuo monille nivelpotilaille oireisiin lievitystä, mutta sillä ei ole näytetty olevan varsinaisesti tautia jarruttavaa vaikutusta. Oman kokemuksen mukaan raskaampia liharuokia voi siis välttää, kunhan pitää huolen ruokavalion monipuolisuudesta. Dieetin perusteella ei tule lääkkeitä jättää pois.

7. Epäilen, että äidilläni on reuma, oireita on monenlaisia, mutta voisitko kertoa yleisimmät oireet? Mistä reuma saa alkunsa? Millä ikäryhmällä se on yleinen? Mihin tauti etenee jos sitä ei hoida tai ei tunnista? Eli onko jotain liitännäissairauksia? Vaikuttaako reuma jollain lailla aivotoimintaan tai hampaisiin?

Vastaus: Tähän täytyy vastata kyllä hiukan tiivistäen: tavalliset oireet nivelreumassa ovat pikkunivelten kivut, aamujäykkyys. Lievät yleisoireet, väsymys, ehkä lämpöilykin ja ruokahaluttomuus alkuvaiheessa. Tauti etenee laajempiin nivelturvotuksiin jos sitä ei hoideta. Mikäli niveltulehdusta epäillään, on syytä päästä reumalääkärin tutkimuksiin mahdollisimman pian.

Liitännäissairauksia pitkäaikaisessa reumassa on toki monenlaisiakin, tärkeimmistä voisi mainita sydäntautiriskin suurenemisen, osteoporoosin ja infektioriskin. Aivotoimintaan tauti ei vaikuta erityisesti, ei aiheuta esim. dementiaa. Toki verisuonitaudin riskin myötä aivoverisuonitapahtumariski voi lisääntyä myös. Hampaissa voi pitkäaikaisessa reumassa olla lisääntynyt karies-riski, myös osteoporoosi voi haurastuttaa hampaita.

8. Minulla on sukurasitteena sekä reuma että kihti. Voiko lääkkeenä käytetty sytostaatti laukaista kihtikohtauksen?

Vastaus: Reumalääkitys ei vaikuta kihdin laukeamiseen. Lähinnä siihen vaikuttaa ruokavalio, erityisesti alkoholi. Ylipaino on riski.  Nesteenpoistolääkkeet voivat olla joskus syyllisiä.

9. Vaikuttaako Sjögrenin syndrooma vatsan toimintaan?

Vastaus: Sjögrenin syndroomaan liittyy usein vatsaoireita. Tavallisemmin ns. toiminnallisia vatsavaivoja, kuten vaihtelevia vatsakipuja, ripulia, ummetusta. Nämä johtuvat mm. syljen erityksen vähäisyydestä, myös muiden suolistoon erittyvien rauhaseritteiden vähentymisestä. Hoitona ruokavalio on tärkeää. Säännöllinen ruokailu, kuitupitoinen ruoka, runsaasti nestettä. Ravitsemusterapeutti voi antaa hyviä yksityiskohtaisiakin neuvoja.

10. Minkälainen on yleinen tulevaisuuden ennuste nivelnikamareumassa? Ikää on vasta 21 ja sairaus tuntuu jo tällä iällä turhan ärhäkältä.

Vastaus: Nivelreuman ennuste on parantunut oleellisesti, jopa ratkaisevasti viime vuosikymmeninä, etupäässä tehokkaan lääkityksen vuoksi. Uutena lääkeryhmänä tulleet biologiset lääkkeet auttavat nyt niihinkin tautimuotoihin, joihin ei aikaisemmin ollut saatavissa riittävää apua. Toki monenlaiset itsehoidon muodot ja kuntoutus on myös erittäin tärkeää.

11.   Miten nivelsairaus todetaan, eli minkä lääkärin erikoisalaan se kuuluu?

Vastaus: Jos epäillään tulehduksellista niveltautia (esim. nivelreuma), tehdään tutkimukset reumayksiköissä sairaaloissa, reumasairauksien erikoislääkärin vastaanotolla. Perusterveyshuollon lääkäri toki tekee alkututkimukset ja kirjoittaa tarvittaessa lähetteen. Mikäli oireet ja löydökset alkututkimuksissa viittaavat selvästi nivelrikkoon, voi perusterveyshuollon lääkäri suunnitella hoidon itse.

Lue myös:

    Uusimmat