Ahmitko liikaa? Näin pääset eroon ongelmasyömisestä

Ahmiminen voi riistäytyä käsistä ja kehittyä syömishäiriöksi asti. Syömishäiriöterapeutti Linda Taakala kertoo, miksi ihminen alkaa ahmia ja miten ongelmasyömisestä voi päästä eroon.

Ahmimiskierteenä ilmenevä syömishäiriö voi kehittyä salakavalasti. Ongelmasyömiseen kannattaa puuttua jo ennen kuin se alkaa häiritä jokapäiväistä elämää.

– Ahminen liittyy usein laihdutusajatuksiin, sanoo Linda Taakala, syömishäiriöterapeutti, sosionomi AMK.

– Kun ihminen haluaa laihtua, hän saattaa pienentää annoskokoja liikaa tai jättää ruokailuvälit liian pitkiksi. Mitä enemmän keho näkee nälkää, sitä enemmän se alkaa himoita ruokaa. Kroppa on sen verran viisas, että se himoitsee nimenomaan nopeaa energiaa, rasvaista ja sokerista ruokaa, joka nostaa verensokerin nopeasti.

Kun laihduttaja sitten repsahtaa, saattaa ahmiminen karata käsistä. Jälkeenpäin hävettää ja ahdistaa.

– Näin omanarvontunto sekoittuu syömiseen ja laihduttaja kokee olevansa huono ihminen, kun ei pysty pysymään tiukalla ruokavaliolla. Niinpä hän pienentää taas annoskokoja ja kieltää itseltään herkut. Näin kierre on valmis, Taakala selittää.

Miten käyttäytymistä voi muuttaa?

Ahmimiskierteestä on mahdollista päästä irti. Taakala sanoo hyväksymisen ja lämpimän nöyrtymisen olevan ensimmäinen askel.

– Kierteen voi purkaa hyväksymällä sen tosiasian, että keho tarvitsee ruokaa. Itseltään ei pidä kieltää liian ankarasti tiettyjä ruoka-aineita tai -määriä. On hyväksyttävä, ettei uhmakas laihduttaminen toimi. Jokaisen ihmisen on syötävä, me kaikki tarvitsemme ruokaa.

Taakalan mukaan ahmimista esiintyy erityisesti ihmisillä, joilla on tarve pärjätä yksin. Yksin jääminen on kuitenkin huono ratkaisu.

– Elämä on työlästä, ja lohtusyöjät hakevat lohdutusta. Ei pidä olla ankara ja vaativa. Asiat kannattaa jakaa ja ongelmista pitää puhua. Lohtua voi hakea esimerkiksi ystävistä. Kannattaa tehdä asioita, joista tulee hyvä olo.

Ammattiapua kannattaa hakea, kun tuntuu, ettei ongelmaa voi selättää yksin, ja ahdistus kasvaa liian suureksi.

– Apua voi hakea ahdistukseen ja häpeään. Toisille voi olla helpompi puhua asioista tuntemattomalle ammattiauttajalle kuin läheiselle. Nämä ovat yksilöllisiä kokemuksia, eikä selkeää ohjenuoraa voi antaa.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Lue myös:

    Uusimmat