Ylisosiaalineuvos: Näin iäkkäitä pitäisi kohdella ja vanhustenhuoltoa kehittää

Ylisosiaalineuvos toivoo, että vanhuksia kohdeltaisiin enemmän yksilöinä.

– Olen näin 72-vuotiaana mielelläni vanha ihminen. Toivoisin silti, ettei minua nähtäisi pelkästään vanhana ihmisenä, vaan ihmisenä. Ikä ei ole ainoa ominaisuuteni, Aulikki Kananoja sanoo.

Vanhusten kohteleminen yhtenä massana johtuu paitsi asenteista, myös taloudesta.

– Vanhustenhuolto on rahapulassa. Sen takia palveluita tehdään standardimaisesti. Vanhukset ovat kuitenkin lähtökohdistaan ja elämänkokemuksestaan johtuen keskenään erilaisempia kuin mikään muu ikäryhmä – juuri heidän kanssaan tarvittaisiin suurta yksilöllisyyttä.

Inhimillinen kohtelu ilmaista

– Jokaisen vanhan ihmisen kohdalla pitäisi miettiä, millainen juuri tämä henkilö on ja mikä on hänelle tärkeää. Näin vältettäisiin standardimaiset ratkaisut, kuten se, että kaikki vanhukset laitetaan samaan aikaan nukkumaan ja nousemaan ylös.

Kananoja uskoo, että tasapäistävät palvelut huonontavat vanhusten kohtelua entisestään.

– Toivoisin, että tämä muuttuisi. Kaikkein halvin konsti tehdä hyvää vanhustenhuoltoa on nimittäin kohdella inhimillisesti – se ei maksa mitään.

– On tärkeää kysyä ja arvostaa vanhan ihmisen mielipidettä, vaikka aina ei voisikaan tehdä niin kuin hän haluaa.

Kodin oltava pysyvä

Kananoja sanoo, että vanhuksia voitaisiin arvostaa myös siten, ettei heitä siirreltäisi hoidettaviksi paikasta toiseen.

– Moni vanhus joutuu kotoaan palvelutaloon tai tehostettuun asumiseen. Nykyään onneksi pyritään siihen, ettei heidän huononevan kunnon takia tarvitse muuttaa vielä sieltäkin pois.

– Hoivapanosta pitää lisätä siellä, missä vanhus jo on – ei siirtää häntä taas toiseen paikkaan uuden henkilökunnan luokse. On epäinhimillistä ja epäkunnioittavaa vanhusta kohtaan, että viimeisinä vuosina koti vaihtuu vähän väliä.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat