Yli 50-vuotiaiden karut kertomukset ikäsyrjinnästä: Eikö kukaan palkkaa kokenutta?

Viime aikoina on uutisoitu samaan aikaan sekä työurien pidentämisestä että siitä, ettei työnantajia yli 50-vuotias työntekijä kiinnosta. Miltä työelämä näyttää yli 50-vuotiaan silmin? Lukijat vastaavat.

Studio55.fi kysyi lukijoiltaan, millaisia ajatuksia viime aikojen keskustelu heissä herättää ja ovatko he kohdanneet ikäsyrjintää. Vastauksissa korostuivat kertomukset työttömäksi jäämisestä pitkän työuran jälkeen. Moni kertoi omaavansa kokemusta ja motivaatiota, mutta silti työpaikan löytymistä kypsällä iällä kuvailtiin toivottomaksi.

Potkut vuosikymmenten uran jälkeen

Tiedän surullisen tarkkaan, että en kelpaa enää työelämään. Lentoyhtiö irtisanoi minut 57-vuotiaana 35 palvelusvuoden jälkeen. Olen toista vuotta hakenut varmasti yli sataa paikkaa. En pääse edes haastatteluun. Olen liian vanha.

Syrjäytetty köyhä

– Sain lopputilin 21 vuoden työuran jälkeen 53-vuotiaana. Koulutus on erittäin hyvä ja olen etsinyt töitä ja laittanut työhakemuksia monia kymmeniä vuoden aikana. Lähes jokaiseen firmaan omalla paikkakunnallani olen soittanut ja laittanut avoimen työnhaun. Lopputulos: kaksi haastattelua.

Olen erittäin väsynyt jo etsimäänkään työtä. Olen liian vanha, vaikka työvuosia olisi vielä edessä ja työhalu kova.

Etsivä

Kuka palkkaisi yli 50-vuotiaana?

57-vuotiaana työttömänä minun on turhauttavaa seurata keskusteluja eläkeiän nostosta ja työurien pidentämisestä, kun kehityssuunta työmarkkinoilla on juuri päinvastainen. Väkeä vähennetään työpaikoilla juuri iäkkäämmästä päästä. Uudelleen työllistyminen tuntuu minusta melko toivottomalta.

Voisiko esimerkiksi työnantajille lankeavia iäkkäämpien sosiaalimaksuja alentaa? Se saattaisi tulla yhteiskunnalle halvemmaksi kuin maksaa joutenolosta työttömyystukia.

55v poispaketoitu

– Kahden ulkoistuksen jälkeen kolmas olikin ulkoistus työelämästä 56-vuotiaana. Meitä lähti isompi joukko ja keski-ikä oli yli 50.

Työnhaussa olen selkeästi kokenut ikäsyrjintää, enkä ole päässyt kuin kerran haastatteluun. Vaikka olen hyvissä voimissa ja innokas jatkamaan työuraani, ei työpaikkaa ole löytynyt eikä löydy. Siis miten jäädä eläkkeelle 68-vuotiaana?

Pertti K.

Itse sain työvoimatoimistosta kirjeen, että ota työnantajaan yhteyttä laatoittajan paikasta. Käytiin haastattelu puhelimitse. Kaikki meni hyvin, kunnes työnantaja kysyi minun ikääni. Sanoin, että 57. Hän sanoi pähkäilevänsä vähän aikaa ja soittavansa minulle. Olen odottanut sitä soittoa jo 3,5 vuotta.

Wille

– Yli 55-vuotiaita ei ainakaan meidän firmassa ole koskaan palkattu.

Knustos

– Edellisen työsuhteeni päätyttyä vuoden 2011 lopussa olen hakenut kymmeniin ja kymmeniin työpaikkoihin eri puolilla Suomea. Haastatteluihin asti olen päässyt noin kymmeneen paikkaan.

Olen todennut, että ainoastaan kahdessa tapauksessa valituksi tulleella on ollut parempi koulutus ja alalle sopivampi työkokemus kuin minulla. Hyvän koulutuksen hankkinut ja sitä ylläpitänyt yli 50-vuotias mies on monipuolisen työkokemuksen myötä liian vaativa alainen.

Harri

Vain johtajat porskuttavat yli 50-vuotiaina?

Jollet ole miespuolinen johtaja, on mahdotonta saada työpaikkaa yli 55-vuotiaana. Minulle sanottiin jo kolmikymppisenä ensimmäisen kerran, että olen liian vanha.

Itse lähtisin viivana pois työelämästä jos olisi toimeentulo, mutta olin typeryyttäni 10 vuotta yrittäjänä, eikä eläkettä pystynyt tuolta ajalta kerryttämään. Jos jäisin eläkkeelle, olisi bruttoeläkkeeni 850 euroa / kk. Kaikki yli 63-vuotiaat pois työelämästä heti ja nuorille töitä.

Raaseporin rakentaja

– Nykyisin yli viisikymppiset ovat punainen vaate työnantajille ainakin duunariportaassa. On turha puhua työpanoksen heikkenemisestä, asia on pikemminkin päinvastoin. Painavin syy ikäsyrjinnälle on, että 50+ tietävät oikeutensa.

Irtisanottu

Ymmärrystä työnantajalle

– Itse pomona en yhtään ihmettele, miksi työnantajia eivät kiinnosta varttuneet työntekijät. Heillä on paljon sairaslomia, jotka tulevat kalliiksi työnantajalle. Työntekijän motivaatio työhön on suurimmalla osalla jo menneen talven lumia.

Aune

– Voin ottaa milloin vaan 30-40-vuotiaan henkilön mukaan työhöni, voidaan sitten katsoa kuinka kanttikunto kestää. Sekalaista raskasta, toisaalta vastuullista kevyttä työtä. Kiirettä, sovittelua, joviaalista suhtautumista, priorisointia: tätä kaikkea yhtäaikaa. Tervetuloa paperitehtaalle. En todellakaan ole hierarkian yläpään lähellä.

Hannu

– Totuus on se, että esimerkiksi laitoshuoltajana sairaalassa työ on niin kuluttavaa, ettei siellä terveenä näe montakaan yli 55-vuotiasta. Sairauslomat ovat yleisiä ja usein myös pitkiä. On ymmärrettävää, että työnantaja palkkaisi mieluummin nuorempia henkilöitä kyseisiin tehtäviin, mutta niihin eivät nuoret halua jäädä. Käyvät ehkä kokeilemassa, mutta säikähtävät työn määrää ja työtahtia.

Iltavuorossa yksin kahden työt

Studio55.fi

Kuvat Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat