Veltto Virtanen: Joka neljäs kansanedustaja on psykopaatti

Kansanedustaja Pertti "Veltto" Virtasen mukaan kansalla on eduskunnasta väärä kuva. Toki joukossa on fiksuja ja asiansa osaavia poliitikkoja, mutta mukana on myös niitä, jotka manipuloivat toisia ja ajavat häikäilemättä omaa etuaan.

– Jokaisessa puolueessa 25–30 prosenttia kansanedustajista on psykopaatteja. Jokaisessa kansanedustajassa on niitä piirteitä. Helppoheikit käyttävät psykologiaa saadakseen valtaa, Pertti Virtanen sanoo.

Virtanen selittää, että psykopaatti on sellainen ihminen, joka muun muassa suostuttelee ihmisiä, lukee helposti toisten ihmisten tunteita ja käyttää toisiaan hyväkseen. Psykologina hän on yrittänyt paljastaa psykopaattien aikeita, mutta onkin itse saanut nenilleen.

– Jos psykologina yrität paljastaa tämän, sinuun kohdistetaan vika. Halveksutaan, että käytät psykologiaa, vaikka yrität helpottaa muiden oloa. Psykopaatti käyttää psykologiaa väärin, kääntää lauseet sanojaa vastaan ja muuttaa sanomisia, Virtanen kertoo.

Huumori katosi kohujuttujen myötä eduskunnasta

Naispuolisilla kansanedustajilla esiintyy harvemmin voimakkaita psykopaatin piirteitä, sillä heiltä löytyy Virtasen mukaan myös vastuuntuntoa. Sen sijaan myöhemmin politiikkaan tulleet ja äkkiä julkisuuteen ampaisseet ovat potentiaalisimpia psykopaatteja. He ovat poliittisia ahnehtijoita, jotka ovat saaneet median lähtemään mukaan tempauksiinsa.

– Näitä piirteitä ei ole niillä, jotka ovat luoneet uransa tekemällä kovasti töitä sen eteen ja tulleet kuuluisiksi.

Kymmenessä vuodessa eduskunta on Virtasen mukaan muuttunut paljon. Esimerkiksi huumorin käyttö on kansanedustajien keskuudessa vähentynyt. Käytävillä pelätään heittää huulta, sillä Virtasen mukaan ihmisiä kytätään. Muutama ylilyönti on aiheuttanut sen, että huumori on kadonnut.

– Esimerkiksi se seksuaalinen ahdistelu -juttu. En ole nähnyt mitään sinne päinkään, se on vain huumoria.

Virtanen on havainnut, että kun media ryhtyy ravistelemaan jotain puoluetta, vastapuoli käyttää tilanteen hyväkseen keräämällä irtopisteet. Siitä seuraa lisää negatiivisia juttuja, jotka antavat Virtasen mielestä huonon kuvan koko eduskunnasta.

Virtanen ei ole eduskunnan ainoa kiusattu

Virtanen kokee itsekin saaneensa tietynlaisen leiman osakseen. Ihmisillä on hänen mielestään harhaluulo siitä, että hän esiintyisi koko ajan mediassa. Virtanen kertoo olleensa kuluvan kauden aikana muutaman kerran esillä viestimissä. Kymmenen vuotta sitten tilanne oli toinen.

– Kymmenen vuotta sitten olin joka paikassa. Kun lyödään se leima, siitä ei pääse eroon, ja se on raivostuttavaa.

Studio55.fi teki Virtasesta viime vuonna jutun, jossa kerrottiin eduskunnassa tapahtuneesta työpaikkakiusaamisesta. Virtanen kertoo, että kymmenen kansanedustajakollegaa tuli kiittelemään häntä jutun johdosta. Kukaan muu ei ole uskaltanut puhua eduskunnassa tapahtuvasta työpaikkakiusaamisesta.

Virtanen kertoo saaneensa jutun johdosta muiltakin paljon positiivista palautetta, mutta toisaalta hän sai myös itkijän leiman. Jutusta oli kuitenkin hyötyä eduskunnan työyhteisön kannalta.

– Pääkiusaajan käytös muuttui, se oli kai niin arka juttu.

Äänestäminen entistä tärkeämpää!

Kiivaana vellovan vaalirahoituskohun suhteen Virtanen on pannut merkille, ettei keskustapuolueen kannatus ole galluptutkimusten mukaan uutisoinnista huolimatta laskenut.

– Kuitenkin koko ajan paljastuu, että lähes kaikki tapahtuu rikollisuuden rajoilla. Keskusta on kymmenen vuoden ajalla kehittänyt verkoston, jossa kaikki ovat sitoutuneet kieroon peliin. Vanhat pitävät kiinni, mutta uusia äänestäjiä he eivät saa, Virtanen sanoo.

Vertailun vuoksi RKP on älynnyt sisällyttää miljoonatukensa säätiöiden toimintasuunnitelmiin ja sääntöihin. Virtanen toteaa, että kyseessä on vain lakikikka.

Konkaripoliitikon silmissä kohu on loppupeleissä positiivinen asia.

– Se on parasta, mitä Suomessa on tapahtunut kymmeniin vuosiin. On kunnioitettavaa, että media on pystynyt tuomaan asiaa tällä lailla esiin, ja toivon mukaan pystyy paljastamaan, mitä kaikkea siellä vielä onkaan.

– Ainoa keino murtaa kehitys on se, että äänestysprosentti kasvaa selvästi. On tärkeää, että ihmiset rynnistävät äänestämään ja puhdistavat tilanteen sitä kautta, Virtanen painottaa.

Studio55/Heidi Pohjala ja Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat