Mainos

Vanhusten vapaa-aika voi näyttää jatkossa tältä

Tulevaisuudentutkija Mika Pantzarin toivenäkymässä tulevaisuuden vanhukset tapaavat toisiaan aktiivisesti erilaisissa ympäristöissä ja keksivät täysin uudenlaisia harrastuksia.

− Tulevaisuuden vanhukset kohtaavat toisiaan kuntosaleilla, uimahalleissa, tavarataloissa, kaupunkien katetuilla toreilla ja golfkentillä sekä myös vapaaehtoistyössä ja kansalaisopistoissa, Mika Pantzar maalailee.

Tulevaisuudentutkijan mukaan perinteisesti vanhemmat ihmiset ovat Suomessa kuluttaneet vähemmän kuin heidän ansionsa ja varallisuutensa olisi mahdollistanut. Usein he ovat viettäneet aikaansa piilossa kodeissaan, varsinkin talvisin.

− Euroopassa ikäpyramidin huipun siirtymä kohti vanhempia, mutta myös aikaisempaa aktiivisempia, toimintakykyisempiä ja varakkaampia, ikäluokkia saattaa merkitä uudenlaisen ylijäämän, vaurauden ja pääoman syntyä.

Uusia harrastuksia

Suuret ikäluokat on ensimmäinen eläkkeelle siirtyvä sukupolvi, joka on syntynyt kulutusyhteiskuntaan, kasvanut lähiöissä ja tottunut tietotekniikkaan työpaikoilla. Nämä seikat tuonevat mukanaan uudenlaisen suhteen myös varallisuuden käyttöön.

− Mahdollisesti osakkeiden päiväkaupasta ja sijoittajaklubeista tulee joillekin vanhuksille samanlainen harrastus kuin markettien raha-automaatit olivat eläkeläismummoille aikaisempina vuosikymmeninä, Pantzar sanoo.

Tulevaisuudentutkija itse haluaisi muuttaa eläkkeelle siirryttyään korkean talon ylimpään kerrokseen, josta näkee meren ja luonnon vaihtelun. Hissillä pääsisi suoraan metroasemalle ja metrolla vaikkapa Stockmannin sisätiloihin.

− Kulunut talvi kertoo, että katettujen tilojen tarve on ilmeinen; erityisesti, jos haluamme että vanhemmatkin ihmiset voivat kohdata toisiaan myös talvisin, Pantzar huomauttaa.

Studio55/Jenni Kokkonen

Uusimmat: Studio55.fi

Mainos