Vanhasen ja Ruususen oikeusjuttu ei ehkä olekaan vielä ohi

Pääministerin morsian -kirjan kustantaja odottaa parhaillaan, ottaako Euroopan ihmisoikeustuomioistuin hänen valituksensa käsittelyyn.

Takavuosien kitkerin ja ainakin julkisin eropuinti käytiin entisen pääministerin Matti Vanhasen ja yksinhuoltaja Susan Ruususen välillä. Riidan aihe oli Ruususen kirjoittama kirja Pääministerin morsian, jossa hän paljasteli intiimejä asioita omasta elämästään ja eräästä miesystävästään. Juttu ei välttämättä ole vieläkään loppuun käsitelty.

Kustantajaa puolustanut asianajaja, oikeustieteiden ja hallintotieteiden tohtori Zacharias Sundström kertoo, että kiistan aiheuttaneen kirjan kustantaja Kari Ojala on vienyt asian Strasbourgin ihmisoikeustuomioistuimeen, koska kokee päätöksen rajoittaneen lehdistönvapautta.

– Asia on edelleen vireillä, Sundström vahvistaa.

Hän kertoo, että mikäli ihmisoikeustuomioistuin päättää ottaa asian käsiteltäväkseen, se lähettää vastinepyynnön Suomen valtiolle.

– Silloin Vanhasen syyttömyys tai syyllisyys tulee uuteen valoon. On mahdollista, että hän vielä joutuu maksamaan korvauksia, Sundström sanoo.

Jos Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ottaa asian käsittelyyn, nähtäväksi jää siten, voiko Vanhasta kutsua enää syyttömäksi.

– Erään toisen ihmisoikeustuomioistuimen käsittelemän jutun yhteydessä on tullut esille, että Suomesta tulee tällaisia asioita paljon, Sundström jatkaa.

Eli kanteluita sananvapauden rajoittamisesta.

”Valtio vaikutti tuomioon”

Entisestä miesystävästään Matti Vanhasesta kirjan vuonna 2007 julkaissut Susan Ruusunen ja kirjan julkaissut kustantaja Kari Ojala tuomittiin hovioikeuden päätöksellä sakkoihin yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä kesällä 2010.

Tämä kumosi käräjäoikeuden tuomion, jossa istuneet kolme maallikkotuomaria ja yksi ammattituomari vapauttivat Ruususen ja kustantajan syytteistä. Ruusunen ja Ojala saivat valitusluvat korkeimpaan oikeuteen. KKO piti kuitenkin hovioikeuden päätöksen voimassa.

Ruususen ja kustantajan saamissa sakkorangaistuksissa on Sundströmin mielestä kyse nimenomaan siitä, että valtion etu on vaikuttanut tuomioon.

– Tässä maassa ei voida syyttää istuvaa pääministeriä; jos tällainen päätelmä on oikea, se on selkeä epäkohta, Sundström sanoo.

Sundströmin mukaan Suomen ylimmän valtiovallan tapa rajoittaa lehdistön vapautta on ollut meillä jo pitkään käytäntönä.

Studio55.fi/Piritta Palokangas

Lue myös:

    Uusimmat