Työmarkkinoilla räikeää ikäsyrjintää – näin työministeri kommentoi

Työministeri Lauri Ihalaisen mielestä viisikymppiset ovat parhaassa työiässä, mutta heidän työllistymisensä on monikymmenkertaisesti vaikeampaa kuin muiden. Miksi kokeneen palkkaamisesta ei sitten tehdä houkuttelevampaa?

Nuoren ihmisen keskimääräinen työttömyysaika on noin 11 viikkoa, mutta 55 vuotta täyttänyt joutuu odottamaan keskimäärin jopa 85 viikkoa työllistymistään, kertoo työministeri Lauri Ihalainen. Hän pitää lukuja järkyttävinä ja peräänkuuluttaa yritysten asenteenmuutosta.

–50-vuotias voi olla 10–15 vuotta antamassa hyvää työpanosta. Lukot ovat vanhoissa asenteissa, Ihalainen toteaa. Hän uskoo, että syy tilastojen karuun kertomaan ei ole esimerkiksi taloudellinen, vaan kertoo asenneongelmasta.

– Palkalliset kynnykset eivät ole iäkkäämpien palkkaamiseen kummempia kuin muillakaan. Tässä iässä ihmiset pystyvät myös vaihtamaan ammattia ja voivat halutakin uutta.

Toistaiseksi varttuneita palkkaavat yritykset ovat kuitenkin harvassa. Näistä harvoista Ihalainen toivoo muiden ottavan mallia.

– Meillä löytyy yrityksiä, jotka ajattelevat, että ikääntyneillä on paljon osaamista ja kokemusta ja perhevelvoitteetkin takanapäin. Heille varttuneet, kokemusta omaavat ihmiset ovat voimavara, eivät kustannuserä.

Pallo yrityksillä vai yhteiskunnalla?


Yhteiskunnan toteuttamaksi toimenpiteiksi Ihalainen mainitsee palkkatuen, jolla pyritään madaltamaan pitkittyneestä työttömyydestä kärsivien varttuneempien ihmisten työllistymistä. Työllistymistä tuetaan myös uusilla Työvoiman palvelukeskuksilla, joissa polkua työmarkkinoille rakennetaan yhdessä niin Kelan, sosiaalitoimen kuin TE-toimiston palveluiden avulla, Ihalainen kehaisee.

Mahdollisena tulevana toimenpiteenä Ihalainen pohtii työeläkemaksujen porrastamista.

Nuorisotakuun mukaista Senioritakuuta, jolla varttuneillekin turvattaisiin koulutus- tai työpaikka, Ihalainen pitää ”mielenkiintoisena ajatuksena”. Ruotsissa pisimpään talossa olleet työntekijät tulee lain mukaan irtisanoa viimeisinä, mutta Ihalainen ei usko, että potkujärjestys tulisi kirjata lakiin asti Suomessakin.

Ihalainen luottaa siihen, että asennemuutos on vääjäämättä edessä yhteiskunnan ikääntymisen myötä.

– Nuoria ikäluokkia ei tule samalla tavalla enää, joten tulos pitää tehdä myös varttuneempien ihmisten osaamisella. Yritysten pitää tämä havaita ja panostaa näiden ihmisten pärjäämiseen. Minun silmissäni he ovat parhaassa työiässä.

 

Tällainen on paras työpaikka yli 50-vuotiaalle

MTV Uutislivessä pohdittiin viime viikolla muun muassa mistä erot suhtautumisessa 50+-työntekijöihin eri työpaikoilla johtuvat. Arvostetaanko oikeasti kokemusta, vai jääkö se juhlapuheiden tasolle?

Lue myös:

    Uusimmat