Mainos

Tutkimus: Ruotsi maailman paras paikka ikääntyville

Global Age Watch Index 2013 -tutkimus kartoitti ikääntyvän väestön oloja ympäri maailman. Vertailussa parhaiten menestyivät Ruotsi ja Norja, mutta Suomella ei ollut sijaa kymmenen kärjessä.


Maapallon väestö vanhenee vauhdilla, ja vuoteen 2050 mennessä arvellaan jo joka viidennen ihmisen olevan yli 60-vuotias. Vuosittainen Global Age Watch Index -tutkimus kartoittaa, miten hyvin maailma on varautunut väestön ikääntymiseen ja millaiset elinolot vanhuksilla on.

Elintasoa arvioidaan neljällä eri mittarilla: turvatulla taloudellisella toimeentulolla, terveydentilalla, työllistymis- ja kouluttautumismahdollisuuksilla ja sillä, millaiset mahdollisuudet senioreilla on olla itse aktiivisia ja elää itsenäisesti. Tässä tarkasteltiin esimerkiksi sitä, miten turvalliseksi vanhukset tuntevat olonsa, miten paljon heillä on ystäviä ja sukua tukenaan ja miten julkinen liikenne huomioi vanhukset.


Tutkimuksen mukaan maailman paras paikka ikääntyä on Ruotsi, jonka perässä seuraavat Norja, Saksa, Hollanti ja Kanada. Ruotsin ja Norjan hyvää sijoitusta selitettiin pohjoismaisilla pitkillä hyvinvointivaltion perinteillä. 91 maan vertailussa suomalaisseniorit sen sijaan ovat vasta sijalla 15, ja edellämme komeilevat muun muassa Iso-Britannia ja Yhdysvallat. Erityisesti työllistymis- ja kouluttautumismahdollisuuksissa Suomi pärjäsi kärkimaita heikommin.


Surkeimmat olot senioreilla ovat Afrikassa ja Aasiassa: listan hännillä roikkuvat Pakistan, Tansania ja Afganistan.

Lähde www.helpage.org, Global Age Watch Index 2012

Uusimmat: Studio55.fi

Mainos