Tutkija: Alkoholiveroa pitää kiristää ja olutta laimentaa

Alkoholin kulutuksen vähentämiseen tarvitaan valtiovallan toimenpiteitä. Tätä mieltä on THL:n tutkija Pia Mäkelä.

– Mikään yksittäinen toimenpide ei ole viisastenkivi, Pia Mäkelä aloittaa.

Hänestä alkoholin kulutukseen vaikuttaminen on tasapainoilua erilaisten vaikutusten välillä.

– Jos alkoholijuomien hintaa esimerkiksi nostettaisiin liikaa, joutuisimme vaikeuksiin Viron-tuonnin kanssa, Mäkelä sanoo.

Verotetaan ja laimennetaan

Alkoholiveron alennuksen jälkeen vuonna 2004 kulutus lisääntyi 10 prosentilla. Nyt se on kääntynyt laskuun.

– Vuoden 2012 alkoholiveron korotus kannattaa varmasti, sillä aiemmatkin korotukset ovat parantaneet kansantaloutta ja -terveyttä. Jostainhan verotulot täytyy saada – luulen, että useimmat maksavat ne mieluummin alkoholista kuin vaikka palkastaan, Mäkelä sanoo.

Entä sitten otsikoissa pauhattu oluen laimentaminen?

– Sillä olisi todennäköisesti merkittävä vaikutus kokonaiskulutukseen, joka on puolestaan tiiviisti sidoksissa alkoholin aiheuttamiin haittoihin, Mäkelä sanoo.

– Alkoholin saatavuuteen ja hintaan vaikuttaminen ovat kaikkein tehokkaimpia keinoja kulutuksen vähentämisessä, hän lisää.

Tiukka linja kannattaa

Yksistään pelkkä verotukseen ja saatavuuteen vaikuttaminen eivät kuitenkaan riitä.

– Kuntien pitäisi panostaa ehkäisevään päihdetyöhön ja alkoholiongelmien varhaiseen ehkäisyyn terveydenhuollossa. Työpaikoillakin on tässä oma roolinsa, Mäkelä sanoo.

Anniskelu- ja vähittäismyynnin viranomaisvalvonnalla puolestaan pyritään estämään alkoholin myynti päihtyneille tai alaikäisille.

– Alkoholiasioissa pitää pitää tiukkaa linjaa, ei esimerkiksi saa olla ok ajaa pikkuisen humalassa. Ja totta kai alkoholiongelmien hoitoon täytyy tarjota riittävän hyvät palvelut, Mäkelä päättää.

Piia Simola/Studio55.fi

Lue myös:

    Uusimmat