Toisenlaisen hoivakodin johtaja: Näin vanhustenhoito kuntoon

Hoivakodin johtajan mielestä vanhustenhoito saadaan kuntoon, kun työntekijöitä on riittävästi, työtä tehdään ilolla, ammattiryhmät jätetään lokeroimatta ja alasta tehdään houkuttelevampi.

Satu Packalen on Koivukylän hoivakodin johtaja. Siellä asiat ovat kertoman mukaan hyvin. Julkisuudessa on silti kuultu paljon toisenlaisiakin tarinoita.

Miten Koivukylässä on onnistuttu – ja miten muualla voitaisiin onnistua yhtä lailla?

– Vaikka lähtökohta on siinä, että henkilökuntaa on riittävästi, tämä on pitkälti asennekysymys. Työolosuhteiden pitäisi olla sellaiset, että kaikki kukat saavat kukkia eli työntekijät toteuttaa omia vahvuuksiaan. Hoivakodin henki ja viihtyvyys riippuvat aivan ratkaisevasti hyvästä henkilökunnasta ja asenteesta, Packalen sanoo.

Packalenin mielestä myös ammattiryhmien väliset raja-aidat täytyy pitää mahdollisimman matalina.

– Kaikkien tulee puhaltaa yhteen hiileen asukkaiden parhaaksi. Ei pidä lähteä sille linjalle, että "minä en pyyhi tuota lattialla olevaa tahraa, koska se on siivoojan homma". Kaikki osallistuvat pystyvyytensä mukaan. Ammattiryhmien erilaiset osaamisalueet pitää toki tunnustaa, mutta ei rajaavassa vaan arvostavassa mielessä.

– Terveydenhoitoalasta itsestään pitäisi niin ikään tehdä houkuttelevampi – hoitajia ei välttämättä ole riittävästi, kun suuret ikäluokat alkavat niitä tarvita. Tämä on asia, johon vaadittavan muutoksen pitää tapahtua yhteiskunnallisella tasolla, Packalen sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com, Koivukylän hoivakoti

Lue myös:

    Uusimmat