Timon epätoivo: Elän alle 400 eurolla kuukaudessa viranomaisten toiminnan takia

Timo Lappalainen on tehnyt töitä yli 40 vuotta. Yritystoiminnan loputtua konkursseihin häneltä evättiin muun muassa opintoavustus ja ansiosidonnainen päiväraha. Nyt Timo elää peruspäivärahalla, alle 400 eurolla kuukaudessa. Syyksi hän nimeää viranomaisten tulkintaerot ja pompottelun.

Timo Lappalaisen vaikeudet alkoivat vuonna 2007. Pellavanjalostusyritys, johon Timo oli sijoittanut aiemmista yrityskaupoistaan saamansa miljoonat, ajautui konkurssiin.

– Päätin alkaa opiskella eräoppaaksi, sillä olen aina pitänyt luonnossa liikkumisesta ja kalastamisesta. Sitä paitsi hulluksihan siinä tulee, jos vain istuu koko talven tuvassa.

Timo selvitti etukäteen, että voisi saada opintoihinsa opintoavustusta. Kun koulu oli jo alkanut, asiat eivät menneetkään niin.

Työvoimatoimisto ei tutkinut työmarkkinastatusta

– Hakiessani opintoavustusta työvoimatoimiston virkailija sanoi, että olen yrittäjä, joten kuulun Kelan asiakkaaksi. Koska olin ensimmäistä kertaa työvoimatoimiston asiakkaana, en tuntenut systeemejä enkä osannut vaatia heitä tutkimaan työmarkkinastatustani, Timo kertoo.

Statuksen tutkimatta jättäminen osoittautui kohtalokkaaksi. Timo tunsi byrokratian niskoissaan.

– Kelastakin vastattiin opintotukihakemukseeni kielteisesti: en kuulemma voisi saada yrittäjän opintotukea, koska en ole maksanut YEL-eläkettä.

Kyseistä eläkettä pystyi Timon yrittäjäaikoina kuitenkin maksamaan ainoastaan, jos omisti yrityksestä yli 50 prosenttia. Timon osuus yhtiöistä oli ollut alle 15 prosenttia.

– Työvoimatoimisto taas laskee yrittäjäksi henkilön, joka omistaa yli 15 prosenttia yrityksestä. Jos tämä asia olisi tutkittu, olisin saanut täyden opintotuen.

Valitukset eivät menneet läpi Kelassa

Koska koulu oli jo alkanut, eikä Timolle myönnetty hänelle kuulunutta yli 800 euron opintotukea, hän joutui elämään 200 euron kuukausittaisella opintolainalla ja -tuella.

– Valitin päätöksestä Kelaan neljä kertaa. Uusi päätös tuli aina bumerangina takaisin, ja joka kerta laitos vetosi YEL-maksuihin. Viime kevättalvena viimeisessä päätöksessä luki, että tästä ei voi enää valittaa.

Elämiseen Timo lainasi rahaa kavereiltaan. Onnekseen hän sai asua sukunsa vanhassa, puulämmitteisessä omakotitalossa, josta ei tarvinnut maksaa kuin juoksevat kulut.

Ansiosidonnainen päiväraha evättiin

Rankat ajat eivät loppuneet opintolainalla kituuttamiseen. Timo joutui yrittäjäaikojen takauksien takia velkasaneeraukseen. Hänen vapaaehtoisesti maksamansa eläkemaksut menevät nyt kokonaisuudessaan saneerausmaksuihin.

Työttömyyskassaan maksettujen jäsenmaksujen takia Timon olisi joka tapauksessa pitänyt saada ansiosidonnaista päivärahaa eläkeikään saakka. Näin ei kuitenkaan käynyt.

– Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassa ilmoitti, etten voi olla heidän jäsenensä, koska en ole enää yrittäjä. Siirryin Yleiseen työttömyyskassaan, joka taas ilmoitti viime tammikuussa, että 500 päivää on tullut täyteen. Minun piti mennä Kelaan hakemaan peruspäivärahaa, Timo sanoo.

– Olen kysynyt, miksi laki ansiosidonnaisesta päivärahasta ei koske minua. Kuulemma olen ollut palkansaajakassan jäsenenä liian vähän aikaa, ja yrittäjäkassan jäseniin se ei ulotu. Mikään laki ei näin kuitenkaan sano, vaan se on jonkun virkamiehen tulkinta.

Tämä oli jo toinen ongelma, johon statuksen tutkimatta jättäminen työvoimatoimistossa johti.

– Jos työmarkkinastatukseni olisi tutkittu heti kouluun mennessäni, olisin sekä saanut täyttä opintotukea että joutunut vaihtamaan työttömyyskassaa ajoissa. Silloin olisin edelleen ansiosidonnaisen päivärahan piirissä. Nyt minulle jää kuukaudessa käteen alle 400 euroa, kun muuten olisin saanut lähes tonnin kuussa, Timo selittää.

Juttu vanhentunut viranomaisrumban takia

Vaikka Timon maksama vapaaehtoinen eläkemaksu menee kokonaisuudessaan velkajärjestelyihin, se lasketaan hänelle tuloksi. Timo ei siis voi saada asumis- tai toimeentulotukea. Kaiken lisäksi peruspäivärahastakin vähennetään eläkemaksujen takia vielä 30,5 prosenttia veroja.

Kelan valitusrumbassa kului kolme ja puoli vuotta. Timo valitti kohtelustaan eduskunnan oikeusasiamiehelle. Vastaus oli, että yli kaksi vuotta vanhoja juttuja ei tutkita.

– Lopulta lähetin kirjeen työttömyysturva-asiamiehelle. Kun mitään ei kuulunut, soitin perään varmistaakseni, että paperit ovat tulleet perille. Asiamies vastasi vain, että hänellä on käsiteltävänä hirveä valitusryöppy, eikä hän ehdi kaikkea lukea.

– Myös ministeriöt ovat jatkuvasti pompotelleet asiaa keskenään: yrittäjien asiat hoitava Kela kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön ja palkansaajien asiat hoitava työvoimatoimisto työ- ja elinkeinoministeriön alaisuuteen. Aina sanotaan, että ei tämä kuulu minulle, vaan tuolle toiselle. Työttömyysturvalaki on kuitenkin kaikille sama, Kelan ja työvoimatoimiston tulkinnat vain eroavat toisistaan, Timo sanoo.

Virkamiehet suojelevat toisiaan?

Timon mielestä koko jutulle ei voi oikeastaan kuin nauraa.

– Mutta kyllä se masentaa, että sillä ei tunnu olevan mitään merkitystä, että olen aina maksanut veroja, enkä ole ollut työttömänä pätkääkään. Kun sitten itse satun tarvitsemaan edes vähän apua, virkamiehet reagoivat kuin se olisi heidän omasta pussistaan pois. Jos kerran elämme oikeusvaltiossa, niin jotain oikeutta täytyisi myös löytyä, Timo sanoo.

– Ymmärtäisin pompottelun, jos olisin sosiaalipummi, mutta tuntuu, että heitäkin kohdellaan paremmin kuin minua.

Timo uskoo, että virkamiehet suojelevat toisiaan.

– Kukaan ei ole missään vaiheessa sanonut, että olisin väärässä. Työvoimatoimiston virkailija on rikkonut lakia jättämällä tutkimatta, olenko yrittäjä vai palkansaaja. Kaikkialla varmaan ymmärretään, kuinka paha juttu on kyseessä, eikä siksi haluta tutkia asiaa.

Seuraavaksi langan päähän presidentti

Timo jää varhaiseläkkeelle vuoden päästä.

– Nyt olen ottanut aikalisän. Perustin työosuuskunnan mielen virkistykseksi ja pystyäkseni tarjoamaan eräopaspalveluita. Muutenhan tässä jäisi vain etsimään narulle sopivaa oksaa, Timo huomauttaa kuivasti.

Hän pelkää, että kohta koko juttu vanhenee käsiin tai laki muuttuu.

– Aion jatkaa työttömyysturva-asiamiehen painostusta. Jos jotain ei ala tapahtua, seuraavaksi soitan vaikka presidentille.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva ja Timo Lappalainen

Jos sinulla on vinkkejä Timon tilanteen ratkaisemiseksi, voit ottaa yhteyttä toimitukseen palautelomakkeen kautta.


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat