Suomalaisilla keksijöillä riittää ideoita

Patentti- ja rekisterihallituksen tilastoista käy ilmi, että suomalaiset ovat luovaa ja kekseliästä väkeä.

Neuvontainsinööri Kristiina Grönlundin mukaan kansallisia patenttihakemuksia tulee Patentti- ja rekisterihallitukseen tutkittaviksi vuosittain noin 2000 kappaletta ja kansainvälisiä PCT-hakemuksia noin 900.

− Suomen asukaslukuun suhteutettuna niitä tehdään erittäin kiitettävästi, Grönlund sanoo.

Suurin osa hakemuksista saapuu isoilta Nokian, Metson ja Koneen kaltaisilta yrityksiltä. Noin neljäsosan takana on yksityinen keksijä.

− Hieman vajaa puolet hakemuksista johtaa patentin myöntämiseen. Hakemuksessa esitetyn keksinnön tulee olla maailmanlaajuisesti uusi, ja siinä tulee olla olennainen ero aikaisemmin tunnettuihin ratkaisuihin, Grönlund valottaa kriteereitä.

Keksintö kumpuaa monesta

Keksijöitä innoittavat aihepiirit laidasta laitaan. Monimutkaisten lääkkeiden tapaiset keksinnöt vaativat vuosien pitkäjänteisen kehitystyön. Kun kyse on arkielämässä tarvittavasta tekniikasta, myös yksityiset ihmiset lähtevät liikkeelle.

Hyvinkin kannattavia keksintöjä tehdään usein asumiseen, kotitalouteen ja vapaa-aikaan liittyvistä arjen ongelmista. Ihmisiä kiinnostaa laajasti keksiminen tällä alueella.

− Savustuspussin keksiminen aiheutti kymmenen vuotta sitten pienen piikin, kun ihmiset alkoivat kehitellä uusia vinkkejä savustamiseen ruoanvalmistuksessa, Grönlund mainitsee.

Käytännönläheisten vinkkien ohella keksintö voi saada alkunsa myös ikävästä tapahtumasta.

− Meille tulee usein hakemuksia onnettomuuksien jälkeen. Onnettomuus panee monen ajattelemaan, että miten vastaavan voisi estää tai miten pelastustoimet voitaisiin hoitaa paremmin.

Elämänkokemus jalostaa ideoita

Keksiminen ei kysy ikää. Patentti- ja rekisterihallituksen linjanjohtaja Pekka Launis mainitsee erään pikkupojan kehittämän hyvän idean, jota ei patentoitu, mutta joka palkittiin kunniamaininnalla Innosuomi-tapahtuman yhteydessä järjestetyssä Innokoulu-kilpailussa.

− Idea lähti tilanteesta, jossa lapsi on yksin kotona ja ovikello soi, mutta vanhemmat ovat kieltäneet avaamasta ovea. Aikuisen tasolla oleva ovisilmä on hankala lapselle. Poika keksi, että ovisilmä pitäisi asentaa myös lapsen tasolle, Launis kertoo.

Linjanjohtajan mukaan yksityisten keksijöiden keski-ikä on kuitenkin yleisesti ottaen yllättävän korkea.

− Kun eläkeikä lähenee, moni alkaa hyödyntää elämän varrella kertynyttä kokemusta.

Erikoiset, erityisesti hassunkurisiksi leimattavat keksinnöt eivät innosta alan ammattilaisia tarinoimaan. Launis korostaa, että ideointi on pohjimmiltaan vakavaa puuhaa.

− Harva keksijä haluaa vain mainetta, vaan keksinnöstä halutaan hyötyä taloudellisesti.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat