Suomalaisia on muuttanut jo lähes kaikkiin maailman kolkkiin

Eläkkeellä ulkomaille muuttaminen on erittäin suosittua. Suomi-Seuran seniorineuvoja Helena Balash kertoo, että väliaikaisesti Suomesta muuttavia eläkeläisiä on kymmeniä tuhansia. Hyvän kuvan muuttovirrasta antaa se, että Suomesta maksetaan eläkkeitä yli 50 000 ulkomailla asuvalle ihmiselle.

Balashin mukaan Espanja on eläkeläisten keskuudessa kestosuosikki, mutta maan huippusuosion ajat on jo eletty.

− Uusia suosikkimaita ovat Thaimaa ja muut Aasian maat. Myös Turkki on ollut jo jonkin aikaa suosittu kohde, Balash valaisee.

Hänen työtään on neuvoa ulkomaille muuttavia tai siellä asuvia suomalaisia. Ja töitä riittää.

− Ihan joka päivä joku soittaa. Tämä on vaan lisääntymässä, kun suuret ikäluokat lähestyvät eläkeikää, Balash selvittää.

Hän tietää myös, että suomalaisia on melko lailla jokaisessa maailmankolkassa.

− Eräs soittaja sanoi haluavansa muuttaa jonnekin, missä ei ole yhtään suomalaista. Sanoin hänelle, että pohjoisnapa on siinä tapauksessa ainoa paikka. Silloin nimittäin etelänavalla oli yksi suomalaistutkija, Balash nauraa.

Hänen mielestään eksoottisin muuttokohde on ollut Japani, koska maa on kulttuurillisesti niin erilainen Suomeen verrattuna.

− Toki Tyynen valtameren saaretkin ovat hyvin eksoottisia, mutta Japani on kuitenkin niin monella tavalla erilainen, Balash vertaa.

Yhtäläisiä ohjeita muuttamiseen ei ole

Suomi-Seura on julkaissut Eläkepäiviksi ulkomaille -oppaan. Balash kuitenkin sanoo, ettei jokaiselle sopivaa ohjepakettia ole olemassakaan.

− Muuttaminen on aina yksilöllistä. Ei siis olemassa yhtä ainoaa ohjepakettia, joka sopisi kaikille. Siksi jokaisen ulkomaille muuttamista suunnittelevan pitää harkita asiaa pitkään ja hartaasti itse, Balash alleviivaa.

Hän ei myöskään suostu henkilökohtaisesti suosittelemaan tai olemaan suosittelematta ulkomaille muuttoa. Jokaisen ihmisen kun on itse mietittävä, sopiiko muutto elämäntilanteeseen vai ei. Hän myös painottaa, ettei mahtavalta tuntunut lomakohde välttämättä ole hyvä asuinpaikka.

− Jokaisen on punnittava oma tilanteensa ja omat mahdollisuutensa.

− Yleensä me suosittelemme koemuuttoa. Jos esimerkiksi miettii pysyvää muuttoa, kannattaa ennen kämpän ostamista vuokrata asunto ja kokeilla vähän aikaa, miltä asuminen tuntuu. Dramaattisia muutoksia ei kannata tehdä tuosta vain, Balash suosittelee.

Lue myös:

    Uusimmat