Suomalaisia oikeushammaslääkäreitä tarvitaan monessa paikassa

Oikeushammaslääkäreitä tarvitaan kuolleiden tunnistamiseen, iän arviointiin ja tutkimustyöhön. Helena Ranta on ylpeä alan suomalaisesta koulutuksesta.

Helena Ranta päätyi oikeushammaslääkäriksi 1990-luvun alussa, kun Suomeen perustettiin Interpolin suosituksesta uhrintunnistusyksikkö.

– Nykyisin Suomessa on 14 oikeushammaslääkäriä, jotka selvittävät Suomessa poliisin pyynnöstä vuosittain noin 50 tunnistamattoman vainajan henkilöllisyyden, Ranta kertoo.

Poliisin avustamisen lisäksi oikeushammaslääkärit suorittavat iän arviointeja.

– Sellaista saattavat tarvita esimerkiksi maahanmuuttajat, pakolaiset ja turvapaikanhakijat, joilla ei ole itsestään tarvittavia dokumentteja. Joskus arvioimme myös lapsen ikää kansainvälisissä adoptioissa.

Viranomaistehtävien lisäksi oikeushammaslääkärit tekevät paljon tutkimustyötä.

– Olemme olleet mukana tutkimassa toisessa maailmansodassa kaatuneita suomalaissotilaita. Lisäksi toimimme asiantuntijoina ulkomaisilla konfliktialueilla.

Uusia alalle

Oikeushammaslääkäriksi kouluttaudutaan työn ohessa kahdessa–kolmessa vuodessa.

– Helsingin yliopistossa annettava erikoiskoulutus on kansainvälisestikin arvioiden erinomainen, Ranta sanoo.

– Muualla maailmassa oikeushammaslääkäreitä koulutetaan varsin vähän. Esimerkiksi Ruotsissa on olemassa kurssipaketti, mutta oikeushammaslääketiede ei silti ole siellä samalla tavalla virallinen erityisala kuin Suomessa.

1990-luvun alussa aloittaneet asiantuntijat alkavat jo jäädä eläkkeelle.

– On ilahduttavaa, että uusiakin on tulossa. Ala selvästi kiinnostaa, Ranta sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös: Uutinen aiheesta

Lue myös:

    Uusimmat