Sokea taidemaalari, kuuro laulaja ja rampa skeittari: Vamma ei ole estänyt näitä ihmisiä menestymästä

Vanha sanonta "vaikeuksien kautta voittoon" pätee näihin poikkeuksellisen lahjakkaisiin ihmisiin, jotka ovat kivunneet huipulle vammastaan huolimatta.

Marlee Matlin

Marlee Matlinin kuulo alkoi heiketä jo 18 kuukauden iässä. Sittemmin kuulo lähti oikeasta korvasta täyin ja vasemmasta 80-prosenttisesti.

Lapsiteatterissa 7-vuotiaana uransa aloittanut nainen ei ole antanut kuulovamman estää unelmiaan. Ensimmäinen elokuvarooli vuonna 1986 filmissä Sanaton rakkaus poiki Matlinille parhaan naispääosan Oscarin − ensimmäisenä kuurona naisnäyttelijänä!

Beethoven

Kuurous ei ole este musiikin tekemiselle. Tunnetuin esimerkki tästä lienee saksalainen säveltäjä-pianisti Ludwig van Beethoven (1770−1827).

Beethovenin kuulo alkoi heikentyä 1790-luvun loppupuolella. Siitä huolimatta mestari jatkoi säveltämistä ja esiintymistä jopa senkin jälkeen, kun hän oli kuuroutunyt täysin.

Esref Armagan

Esref Armaganin maalaukset ovat hätkähdyttävän upeita. Hätkähdyttävää on myös se, että turkkilainen taiteilija on syntyjään sokea. Köyhän perheen kasvatti opetteli kynän käytön itse. Sittemmin maalauksia on syntynyt jo 35 vuoden ajan.

Sokea maalari ei käytä töissään minkäänlaista ulkopuolista apua vaan ainoastaan omaa käsituntumaa. Hän maalaa pääosin öljyväreillä ja kykenee työstämään jopa muotokuvia sekä perspektiivejä.

Mandy Harvey

Amerikkalaisen jazz-laulaja/lauluntekijä Mandy Harveyn musiikillinen lahjakkuus ilmeni jo varhain. Tytöllä oli myös ongelmia kuulonsa kanssa jo nuoruudessaan. Teini-iässä tilanne paheni aina täydelliseen kuuroutumiseen 18-vuotiaana.

Musiikkiopinnot jäivät kesken, ja tyttö palasi kotiseudulleen. Laulajan isä kannusti tytärtään musiikin pariin kuuroudesta huolimatta. Kun Harvey suostui lopulta yrittämään, kaikki hämmästyivät: ääni soi kauniimpana kuin koskaan.

Erik Weihenmayer

Erik Weihenmayer on heittäytynyt sokeudestaan huolimatta rohkeasti seikkailuihin. Mies nousi otsikoihin toukokuussa 2001, kun hän valloitti Mount Everestin maailman ensimmäisenä sokeana ihmisenä. Syyskuuhun 2002 mennessä hurjapää oli saavuttanut kaikki maailman seitsemän huippua.

Sue Thomas

Sue Thomas on ensimmäinen amerikkalainen kuuro nainen, joka on työskennellyt FBI:n leivissä huuliltalukijana. Thomas kuuroutui 18-kuisena, mutta oppi lopulta puheterapeuttien avulla puhumaan.

Sittemmin Suen tarina on inspiroinut myös viihdemaailmaa. 2000-alussa nähty tv-sarja Sue Thomas. F.B.Eye perustuu löyhästi itse Suen elämään.

Helen Keller

Kuurosokean Helen Kellerin (1880−1968) tarina inspiroi yhä. Helen menetti tuntemattomasta syystä sekä näkönsä että kuulonsa 19-kuisena. Pikkutytöstä tuli villi ja kontrolloimaton, kun hän ei pystynyt kommunikoimaan ulkomaailman kanssa.

Nuoren tytön elämä sai uuden suunnan, kun opettaja Anne Sullivan otti hänet siipiensä suojaan. Tämän jälkeen mikään ei pidätellyt Heleniä. Hän oppi puhumaan ja lukemaan huulilta sormiensa avulla, ja valmistui lopulta yliopistosta.

Aaron Fotheringham

Aaron joutui 3-vuotiaana pyörätuoliin synnynnäisen selkäydinvian johdosta. Poika könysi vammastaan huolimatta omin neuvoin liikkeelle, ja sittemmin vauhti on vain kiihtynyt.

Tänä päivänä Aaron tunnetaan huimapäisenä pyörätuoliurheilijana, joka kikkailee tuolillaan aina vain hurjempia skeittauksesta ja BMX-pyöräilystä mukailtuja temppuja. Hänen onnistui myös tehdä 14-vuotiaana ensimmäisenä ihmisenä takaperinvoltti pyörätuolilla.

Kuvat: Getty Images ja Colourbox.com

Lähteet: Wikipedia, www.armagan.com, www.imbd.com, http://deafness.about.com, www.aaronfotheringham.com

Lue myös:

    Uusimmat