Professorin tyly arvio työmarkkinoista: "Työntekijöiden vähennys varsinainen pommi"

Emeritusprofessori Juhani Ilmarisen mukaan tilanne Suomen työmarkkinoilla on paradoksaalinen. Eläkkeelle siirtymisen ikärajaa halutaan nostaa, mutta samalla työnantajat haluavat eroon vanhoista työntekijöistä, Ilmarinen kuvailee.

– Globalisaation taloudelliset vaikutukset tuntuvat yrityksissä. Vaikutukset ovat sellaisia, että vähennetään väkeä, tehdään yksiköiden yhdistämistä ja ulkoistetaan. Nämä ovat ne kolme megatrendiä nyt, Työterveyslaitoksen emeritusprofessori Juhani Ilmarinen toteaa.

Ilmarisen mukaan työntekijöistä eroon hankkiutuminen on lähtenyt rationalisoimisen paineesta. Vaikeat ajat koskettavat toisaalta kaikkia, eivätkä pelkästään senioreita.

– Aina kun tulee tosipaikka, niin näyttää siltä, että aina vanhemmat lähtevät ensin ja nuorempia ei rekrytoida ollenkaan. Sama trendi nähtiin 1990-luvulla, kuten myös vuosina 2008 ja 2009. Nyt ollaan samassa tilanteessa, mitään ei ole opittu. Ei myöskään rekrytoida uusia mistään ikäryhmistä.

Mutta kun yritykset vähentävät väkeä, se tarkoittaa sitä, että jäljelle jäävälle porukalla kasautuu kaikki työ. Työ kun ei lopu, mutta tekijät vähenevät.

– Siitä syntyy varsinainen pommi. Työintensiteetti kasvaa, sama työmäärä jakautuu vähemmän määrän ihmisten kesken. Tällä on vaikutuksia jäljelle jäävään porukkaan, Ilmarinen sanoo.

Kaikkein pahimmat vaikutukset liittyvät Ilmarisen mukaan työpaikkoihin jäljelle jäävien terveyteen. Tutkimusten mukaan etenkin sairastuvuudet nousevat.

– Huolestuttavinta on se, että sydän- ja verisuonitauteihin sairastuvuus ja myös kuolleisuus on yrityksiin jäljelle jäävien keskuudessa nousussa. Pitkissä seitsemän vuoden seurannoissa heillä riski sairastumiseen ja kuolleisuuteen on kaksinkertainen.

Syyllisiä kaikkialla

Ikääntyvät ovat kuitenkin niitä, joista yritykset luopuvat ensimmäisenä, ja helpoiten.

– Vanhempien ihmisten syrjintää tapahtuu joka sektorilla. Tilanteeseen ei ole olemassa yhtä syyllistä. Niitä on Suomi täynnä, ei tarvitse kuin katsoa päivittäin lehtiä.

Ilmarisen mukaan julkisella puolella asiat eivät ole niin huonossa jamassa, mutta sanoo sielläkin samojen pelisääntöjen pätevän. Hän vertaa tilannettamme Ruotsin malliin.

– Ruotsissa on periaate, että "first in, last out". Ne ketkä ovat yritykseen ensin tulleet, myös ovat siellä pisimpään ja lähtevät viimeisenä. Tosin kyllä Ruotsissakin on jouduttu notkistumaan globalisaation pyörteissä, mutta siellä arvostetaan enemmän sitä, että olet ollut sitoutunut yritykseen ja tehnyt kauan työtä sen eteen.

Studio55.fi/Annimari Pasanen

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat