Professori lähetyksessä: Näin masennusta hoidetaan

Professori Sirkka-Liisa Kivelä kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, millä keinoin masennusta hoidetaan ja miten sitä voidaan ehkäistä.

Professori Sirkka-Liisa Kivelän mukaan masennus on monen tekijän summa, johon ei ole olemassa yhtä ainoaa hoitomahdollisuutta. Lievissä masennustiloissa lääkehoidolla ei ole näyttöä, eikä se ole yksinomainen hoitomuoto vaikeammissakaan masennustiloissa.

Olipa masennustila mikä tahansa, siihen käytetään erilaisia terapeuttisia hoitokeinoja, jotka ovat nimenomaan ryhmäterapiaa. Ryhmätoiminnot voivat olla ryhmäliikuntaa, sosiaalista toimintaa tai ryhmämuistelua.

– Sanon aina, että ryhmällä on voimaa iäkkäänä, koska taustalla on aina yksinäisyys. Samanikäiset ymmärtävät toisiaan. Pienissä 4–6 hengen ryhmissä asiantuntijan johdolla keskustellaan ja puretaan, mitä masennuksen takana on. Yritetään nähdä myös niitä positiivisia asioita, joita siihen elämäntilanteeseen liittyy, Kivelä totesi.

Masennusta voi jo ehkäistä juttelemalla oman ikäistensä kanssa. Kun kertoo kavereilleen, mitä kremppoja itsellään on, asia tulee käsiteltyä kunnolla omassa mielessä. Kun kuulee muiden vaivoista tai puutteista, huomaa, ettei ole yksin asian kanssa.

– Muistelun kautta kerromme itsellemme, kuinka päteviä ja voimakkaita olemme olleet kaksi- tai kolmekymppisinä. Sekin tukee itsetuntoa, Kivelä sanoi.

Kansainvälisissä tutkimuksissa on osoitettu, että muisteluryhmillä ja muistelulla on yhtä hyvä vaikutus kuin masennuslääkkeillä keskivaikeaan ja jopa vakavaan masennustilaan.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän lähetyksestä, mitkä asiat johtavat masentumiseen.

Lue myös:

    Uusimmat