Professori: Ikäsyrjinnän taustalla tiedon puute ja stereotypiat

Emeritusprofessori Juhani Ilmarisen mukaan puutteelliset tiedot ja stereotypiat saattavat piillä vanhempien ikäluokkien työmarkkinoilla syrjimisen taustalla. Hän peräänkuuluttaa esimiesten merkitystä siinä, että eri ikäiset ihmiset löytäisivät paikkansa työelämässä.

Työterveyslaitoksen emeritusprofessori Juhani Ilmarinen sanoo, että vanhemman ikäluokan syrjintään liittyy paljon tietämättömyyttä, myyttejä ja asenteita.

– Ikäsyrjintä lähtee siitä, että ei ymmärretä, mitä vanheneminen tarkoittaa. Aina ajatellaan että ikääntyminen on asioiden menemistä huonompaan suuntaan, mutta näin ei ole. Vanhemmiten ihminen myös vahvistuu, eikä vain heikkene.

Ilmarisen mukaan siitä, mitä vanhenemisessa tapahtuu, ei olla tietoisia.

– Sen takia meillä vielä myllää nämä vanhat ja stereotyyppiset asenteet taustalla ja niiden perusteella tehdään päätöksiä.

Johto hereille

Ratkaisu ikääntyvien arvostukseen lähtee Ilmarisen mukaan juuri tiedosta - tai sen lisäämisestä. Kun vanhempien ihmisten lisäarvo työmarkkinoilla tunnistetaan, alkavat asenteetkin muuttumaan.

– Heti kun tietämyksen taso on parempi ja pistetään faktoja pöytään siinä muodossa, että esimies ja yritysjohto ymmärtävät asian, asenteet voivat muuttua. Sitten voimme alkaa nähdä käytännössä muutoksia siihen suuntaan, että ikääntyviä arvostetaan ja heihin aletaan luottaa. Näin syntyy motivaatiota pitää heidät työelämässä.

Ilmarisen mukaan ikääntyviä pitäisi kohdella enemmän yksilöinä, ei massana. Yli 55-vuotiaat ihmiset ovat jo hyvin erilainen joukko ihmisiä.

– Esimies on ihan ratkaisevassa asemassa tässä. He järjestävät ja organisoivat työt, heidän tehtävänsä on saada tuottavuus pyörimään. Heidän pitää saada oikeat ihmiset paikoilleen, Ilmarinen sanoo.

– On puhuttu ikäjohtamisesta, eli eri ikäisten hyvästä johtamisesta. Saksassa esimiehiä koulutetaan sukupolvijohtamisen nimellä, mutta se on sama asia. Suomessa uusin haaste on työkykyjohtaminen. Se on parhaimmillaan sitä, että työkykyä ylläpidetään ja kehitetään sekä tuottavuuden että henkilöstön hyvinvoinnin varmistamiseksi kaikilla sukupolvilla. Esimiehet tarvitsevat uutta kompetenssia johtamiseen.

Ilmarinen harmittelee viime aikojen keskustelua, jossa on väläytelty muun muassa palkka-alea ikääntyneille työntekijöille.

– Lähinnä se, mikä minua on harmittanut tässä keskustelussa senioreiden palkka-alesta ja heidän tuottavuusepäilyksistään, oli se, etteivät väitteet perustu faktoihin. Käytetään aika epäreilua keinoa syyttää ihmistä, jos vika on johtamisessa ja töiden organisoinnissa.

Studio55.fi/Annimari Pasanen

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat