Pekka Haavisto laskisi kansanedustajien palkkoja

Pekka Haavisto kiristäisi korkeatuloisten, kuten kansanedustajien, palkkoja. Eniten hän silti uskoo Suomen talouden kuntoon laittamisessa ympäristöystävällisen teknologian vientiin.

Kansanedustaja Pekka Haavisto pitää nykyistä kansanedustajakautta poikkeuksellisena ja haastavana.

– Monet sanovat, että eduskunnassa on aina samat naamat, ettei "siellä koskaan mikään vaihdu". Viime eduskuntavaalien tuloksen jälkeen todellakin vaihtui. Perussuomalaiset ovat tulleet ryminällä mukaan. Ympäristöasioiden sijaan nyt puhutaan pääasiassa Euroopan muutoksesta ja taloudesta, Haavisto sanoo.

Haaviston puolue Vihreät kannattaa kansanedustajien palkkojen laskemista.

– Palkkaerot ovat kasvaneet Suomessa liian suuriksi. Korkeita palkkoja voisi minunkin mielestäni laskea, tai niiden verotusta kiristää – myös kansanedustajilla. Se olisi tasa-arvon näkökulmasta oikein. Esimerkiksi Sveitsissä on huomattu, että suuret palkkaerot rikkovat yhteiskunnan solidaarisuutta.

– Siihen en usko, että jos kaikki suomalaiset kollektiivisesti alentaisivat palkkojaan, niin meillä menisi jotenkin paremmin. Palkkojen laskeminen ei ole ratkaisu Suomen talouteen – uuden ja innovatiivisen työn keksiminen on.

Vihreän talouden vientiä

Haavisto itse toivoisi voivansa edistää nykyisellä kaudella vihreää taloutta.

– Jos Suomen talous kääntyisi ympäristöystävälliseen suuntaan, syntyisi uutta teknologiaa ja työpaikkoja. Suomalainen rakennusteollisuus on alkanut ottaa ympäristöasiat hyvin huomioon. Savossa ja Mikkelissä tehdään ehkä maailman parhaita aurinkopaneeleja. Ne ovat äärimmäisen energiaystävällisiä lämmitysjärjestelmiä.

– Suomi on myös kaukolämmön edelläkävijä. Voisimme viedä siihen liittyvää teknologiaa esimerkiksi Kiinaan, jossa kaukolämmöstä on nyt kiinnostuttu. Venäjällä, jossa juuri kävin, ei puolestaan vieläkään ole pattereissa venttiilejä. Tässäkin energiansäästöratkaisussa suomalaiset ovat muita edellä, Haavisto sanoo.

Ympäristöasioiden lisäksi Haavisto pitää tärkeänä tasa-arvon säilyttämistä.

– Elämme yhä vahvemmassa kilpailuyhteiskunnassa, jossa ihmiset ovat joko täysillä mukana tai poissa. Varsinkin nuorten syrjäytymiskehitys eli putoaminen opiskeluista ja työmarkkinoilta on ollut dramaattisempaa ja totaalisempaa kuin aikaisemmin. Toivottavasti nuorisotakuu auttaa tähän ongelmaan.

Uudelleen ehdolle?

Entä aikooko Haavisto lähteä uudelleen presidenttiehdokkaaksi?

– Politiikassa elämää ei voi suunnitella eteenpäin samalla tavalla kuin joissakin toisissa asioissa. Viime kampanja oli todella antoisa: mukaan lähti valtava määrä ihmisiä, ja sain paljon uusia kontakteja. Paljon ehtii kuitenkin tapahtua ennen seuraavia vaaleja. Nyt on jo käyty kohti uusia seikkailuja, Haavisto vastaa.

Kansanedustajanakin Haavisto on tottunut pätkätyöajatteluun.

– Luottamuksen saa neljäksi vuodeksi kerrallaan. Pyrin hoitamaan homman niin hyvin kuin pystyn ja tuomaan esille äänestäjien ajatuksia.

– Politiikan rinnalla kirjoittaminen on aina ollut minulle tärkeää. Olen toimittanut vaihtoehtolehtiä ja kirjoittanut kokemuksistani rauhanvälitystyössä. Toivon, että pystyn jatkossakin laittamaan paperille sitä, mitä olen oppinut.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat