Tarvitseeko vanhempasi apua asumiseen? Nämä merkit voivat paljastaa

Pohditko, pitäisikö vanhempasi asua hoitokodissa tai saada kotiapua? Asia voi olla vaikea, sillä siihen vaikuttavat sekä tunteet että käytännön asiat. Mistä tietää, että läheinen tarvitsee asumiseen tukea?

Seuraavat neuvot voivat auttaa hahmottamaan, onko syytä kenties siirtyä kohti avustettua asumista. 

1. Kokonaiskuva

Onko läheisesi joutunut viime aikoina tiuhaan onnettomuuksiin? Vahinkoja tapahtuu, mutta ihmisten vanhetessa niiden todennäköisyys kasvaa. Toipuiko hän hyvin hitaasti viimeisestä flunssastaan – tai osasiko hän hakeutua tarvittaessa lääkäriin vai kehittyikö talviflunssasta keuhkoputkentulehdus?

Onko läheiselläsi jokin krooninen sairaus, joka on pahentunut? Etenevät sairaudet, kuten keuhkoahtaumatauti, dementia tai sydämen vajaatoiminta voivat pahentua vähitellen tai yhtäkkisesti. Nämä sairaudet vaativat ajan kanssa yhä enemmän hoitoa. 

Onko vanhempasi kyky elää itsenäistä elämää muutoin heikentynyt? Onnistuvatko pukeutuminen, ostokset, ruoanlaitto, pyykinpesu ja lääkkeiden otto entiseen malliin? Jos et ole varma, pyydä avuksi asiantuntija – lääkärit, sosiaalityöntekijät ja muut vanhustenhoitoon perehtyneet osaavat arvioida tilanteen. Päivittäisiin askareisiin voi saada kotiapua.

2. Katso lähelle

Kaikki selvät merkit eivät aina näy kauas. Jos ette tapaa päivittäin, voi sinulta jäädä huomaamatta tärkeitä asioita. 

Onko vanhempasi laihtunut tai lihonut huomattavasti? Painoon voivat vaikuttaa esimerkiksi masennus ja syöpä. Laihtumista voi aiheuttaa myös heikentynyt ruoanlaittotaito tai kyky tehdä ruokaostoksia. Tarkista siis läheisesi jääkaappi ja katso, kuinka kokkaus sujuu. Yllättävä painonnousu voi johtua liikkumattomuudesta, mutta myös diabeteksesta tai muuttuneista ruokailutottumuksista. 

Ovatko läheisesi voimat heikentyneet? Nouseeko hän rivakasti tuolista vai näyttääkö tasapaino horjuvan? Muistele, millainen vointi oli edellisellä tapaamisella. 

Oudot tuoksut saattavat myös paljastaa jotain läheisesi tilanteesta – huolehtiiko hän hygieniastaan? Entä onko läheisesti ulkonäössä tapahtunut kummallisia muutoksia? Ovatko vaatteet puhtaat? Onko ennen siististä parrastaan tunnettu mies muuttunut resuiseksi? Hän voi olla unohdella ajaa partansa – tai sen, kuinka se ajetaan. 

3. Sosiaaliset merkit 

Onko vanhemmallasi ollut aktiivisia ihmissuhteita? Vieläkö hän tapaa ystäviään lounaan merkeissä tai käy tapaamassa naapureitaan? Seuran puute voi edistää masennusta ja sydänongelmia. Mikäli ystävät ovat jo edesmenneet tai muuttaneet pois, voisi muuttaminen toisten ihmisten ympärille antaa reilusti lisää elinvuosia. 

Mikäli läheisesi vetäytyy harrastuksistaan tai ei enää käy paikoissa, joissa ennen tapasi tiuhaan käydä, voi hän kärsiä masennuksesta.  

Tai eikö läheisesi enää juurikaan poistu kotoa? Näin voi käydä joskus siksi, ettei henkilö uskalla enää autoilla tai pelkää käyttää julkista liikennettä yksin. Vaikka monet voivat pelätä, että hoivakoti ”lukitsee” heidän lukkojen taakse, saattaisivat monet yhteisölliset aktiviteetit pitää heidät aktiivisempina, kuin mitä yksinäinen elämä kotona tekisi.

4. Raha-asiat

Jos vierailet läheisesi luona, vilkaise postia. Postin tuomat laskut voivat kertoa, miten hän selviää raha-asioidensa kanssa. Mikäli kirje- tai mainospinoja löytyy sieltä täältä, herää kysymys, ovatko kaikki laskut hoidettu? Jos huomaat paljon avaamatonta, asiallisen näköistä kirjepostia tai laskuja, selvitä tilanne. Postin unohtelu voi olla merkki taloudellisista ongelmista tai jopa alkavasta dementiasta.

Jos näet ikääntyvän vanhempasi postissa paljon myös kiitoskirjeitä epäilyttäviltä tahoilta, tarkista mistä on kyse. Muistisairauksista kärsivät vanhukset ovat usein helppoja huijarien uhreja – jopa ne, jotka ovat aina ennen olleet tarkkoja. Henkilö, joka ei enää muista tekemisiään, voi myös tilata lehtiä, joita hän ei todellisuudessa tarvitse. 

5. Ajotapa

Jos ikääntynyt vanhempasi vielä ajaa autoa, lähde joskus hänen kyytiinsä. Ajotapa ja ajoneuvon kunto voi kertoa paljon. 

Oletko huomannut hänen autossaan kolhuja tai naarmuja? Ne voivat olla merkki huolimattomasta ajamisesta. Vältteleekö hän tiettyjä ajotilanteita, moottoriteitä tai kenties pimeässä tai sateessa ajamista? Jos, voi se merkitä, että hän itsekin tiedostaa heikentyneet kykynsä. Tai ajaako vanhempasi kenties riskialttiimmin kuin ennen – aivan kiinni edellisen auton perässä, ajautuu joskus ulos kaistalta tai ei välitä nopeusrajoituksista? Huomioi myös nämä: onko autossa tarpeeksi polttoainetta tai ovatko öljyt kunnossa?

6. Keittiö 

Millaisessa kunnossa ikääntyvän vanhempasi keittiö on? Löytyykö kaapista pilaantuneita tai vanhentuneita elintarvikkeita? On varsin tavallista, että joskus ruoat ehtivät vanheta. Kiinnitä huomiota siihen, onko ruokien kunto huomattu – onko homeessa olevia tai pilaantuneita ruokia vielä syöty? 

Entä löytyykö keittiön varastoista jotain ruokatarvikkeita liikaakin, enemmän kuin mitä ehtii syödä? Lukuisat samat tuotteet voivat viitata siihen, ettei ostaja muista jo ostaneensa ruokaa. Kokkaako vanhempasi entistä yksinkertaisemmin tai hakee useammin valmisruokaa? Tämä voi kertoa heikentyneistä fyysisistä tai henkisistä kyvyistä huolehtia ruoanlaitosta. 

Tarkista myös kodinkoneiden kunto. Entä näkyykö keittiössä jopa pienten tulipalojen jälkiä, ovatko kattiloiden pohjat tummuneita tai näkyykö pannunalusissa palamisen jälkiä? Vahinkojakin sattuu, mutta selvitä, kuinka usein.

7. Kodin yleiskuva

Onko läheisesi koti kovin sotkuinen? Kyvyttömyys heittää mitään pois tai siivoamisen puute voivat olla merkkejä neurologisesta tai fyysisestä ongelmasta. Jos henkilö on ennen ollut kovin siisti, on merkki jo huolestuttava. 

Huomaatko, että taloutta ei yleisesti ottaen hoideta hyvin? Sotku voi olla yleinen oire dementiasta. Tarkkaile yleistä siisteyttä – onko jokin ratkaisevasti muuttunut entiseen nähden? 

8. Lemmikit ja kasvien hoito

Mikäli vanhemmallasi on lemmikkejä, huomioi niiden vointi. Jos itsestään ei pysty huolehtimaan, usein eläimen hoitokin jää retuperälle. Jos läheisesi eläinystävät eivät näytä hyvin hoidetuilta, voi siis olla syytä huolestua. Yleisimpiä merkkejä voivat olla koirien pitkät kynnet, hoitamattomat kissanhiekkalaatikot tai akvaarion kuolleet kalat. Huono hoito, yli- tai aliruokinta ovat myös hälyttäviä asioita. 

Entä huonekasvien laita? Jos tuntemasi ihminen on ennestään ollut kovakin puutarhuri, voivat kuihtuneet kasvit kertoa kontrollin menetyksestä.

10. Miltä sinusta tuntuu?

Muista myös pohtia omia tuntemuksiasi. Jos koet olevasi toisen ihmisen hoidosta uupunut, voi jo se olla merkki siitä, ettei läheisesi pärjää yksin. Toisen vahtiminen oman elämän ohella vie paljon aikaa ja energiaa. Jos muutkin huomaavat väsymyksesi ja se vaikuttaa perhesuhteisiin, on ehkä aika harkita läheisesi elämän tukemiseen muita vaihtoehtoja.

Lähde: Caring.com

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat