Oletko uupunut tai ahdistunut? Tarkista, tarvitsetko apua

Mistä tietää, milloin mielenterveys horjuu? Entä mitä ovat ne oireet, joiden ilmaantuessa on haettava apua? HUSin psykiatrisen tulosyksikön johtaja Grigori Joffe suosittelee tutustumaan HUSin mielenterveystalo-palveluun, jonka avulla jokainen voi saada tietoa oireidensa vakavuudesta.

HUS-mielenterveystalo on nettisivusto, joka kertoo millaista apua henkilö tarvitsee, ja mistä sitä voi hakea. Oirenavigaattori kertoo suoraan oikean paikan, oli se sitten A-klinikka, erikoissairaanhoito tai terveyskeskus.

– Sivuston avulla potilas osaa hakeutua heti oikean avun piiriin. Oirenavigaattorin lisäksi sivuilla on paljon tietoa eri mielenterveydenhäiriöistä. Tietoa on mahdollista hakea myös diagnoosin perusteella, Grigori Joffe kertoo.

Näin toimii oirenavigaattori

Oirenavigaattori on helppokäyttöinen. Ensin valitaan itseä vaivaava oire. Seuraavaksi määritellään esiintyykö oire yksin,

vai onko henkilöllä muitakin oireita.

Tarkentavien kysymysten jälkeen navigaattori esittelee kuusi porrasta, jotka määrittelevät oireen vakavuuden. Kun henkilö valitsee omaa tilannettaan kuvaavan portaan, ohjelma antaa hänelle eri toimintavaihtoehtoja. Se tarjoaa esimerkiksi itsehoito-ohjeita, sekä valtakunnallisia ja kunnallisia palveluita, joiden puoleen henkilön kannattaa kääntyä.

– Esimerkiksi ykköstasossa avuksi riittää usein kaverille soittaminen. Kolmostaso taas yleensä kertoo oireiden häiritsevän työssäkäyntiä, jolloin henkilön suositellaan hakeutumaan terveyskeskukseen. Kuutostaso taas tarkoittaa välitöntä päivystyksen tarvetta, Joffe tarkentaa.

Palvelun toiminta-alueella asuvat saavat tietää katuosoitteen tarkkuudella, mistä heidän kannattaisi apua hakea. Muualla asuville sivusto kertoo, ovatko oireet niin vakavia, että ammattiavun puoleen olisi syytä hakeutua. Lisäksi se ehdottaa valtakunnallisia tahoja, jotka tarjoavat apua.

Ovat nämä oireet tuttuja?

Jos joku seuraavista oireista koskettaa sinua, voit tutkia sitä tarkemmin HUS-mielenterveystalon oirenavigaattorin avulla:

- ahdistuneisuus

- alakuloisuus

- pelot

- aistiharhat

- harha-ajatukset

- ihmissuhdeongelmat

- impulsiivinen käytös

- itsetuhoiset ajatukset

- kyvyttömyys nauttia

- pakkoajatukset

- paniikki

- selittämättömät fyysiset vaivat

- syömiseen liittyvät pulmat

- unettomuus

- uupumus

Palveluun pääset tästä

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Lue myös:

    Uusimmat