Oho, tämä on Suomen suurin kotiseutuyhdistys!

Stadin Slangi ry on koonnut vuodesta 1995 Stadin friidut ja kundit yhteen monipuolisen toiminnan merkeissä. Myös nuori stadilaisten polvi on lämpimästi tervetullut mukaan.

Suomessa hyvät ideat syntyvät usein löylyjen tahdittamana. Stadin Slangi ry sai alkunsa Vallilan yleisen saunan lauteilla. Asialla oli vanha ystäväporukka Helsingin Kalliossa sijaitsevan Kirstinkadun pihapiiristä.

− Sama jengi alkoi puuhata noihin aikoihin Kallioon Työläisäitipatsasta. Samalla he keksivät, että tällainen yhdistys on perustettava, Raija Tervomaa kertoo.

Tervomaa on itsekin ehtinyt vaikuttaa Stadin Slangi ry:n hallituksessa. Nykyään hän lukeutuu yhdistyksen oman Tsilari-lehden toimituskuntaan sekä toimii slangipakinoitsijana.

Tervomaa ajautui mukaan yhdistyksen toimintaan ollessaan vielä työelämässä, luokanopettajana Myllypurossa.

− Olin oppilaideni kanssa mukana, kun Kirstinkadun pihalla kuvattiin perinneleikkejä. Stadin Slangi ry järjesti myös slangikilpailuja Helsingin työväentalon juhlasalissa. Minulle soitettiin, että äijien rinnalle tarvittaisiin muija bamlaamaan slangia.

Pienestä kasvoi suuri

Stadin Slangi ry:n tarkoitus oli alun perin vaalia helsinkiläistä kulttuuriperinnettä ja stadin slangia. Toiminta on kasvanut vuosien saatossa siinä määrin, että yhdistys on noin 3000 jäsenensä myötä tätä nykyä suurin kotiseutuyhdistys.

− Tärkein asia, mikä pienehköön jäsenmaksuun liittyy, on Tsilari-lehti, johon ihmiset kirjoittelevat muistojaan ja ajatuksiaan stadilaisuudesta, Tervomaa sanoo.

Näkyvyyttä yhdistys on saanut myös vuosittaisista, Helsinki-päivänä jakamistaan Stadin friidu ja kundi -titteleistä. Viime kesänä yhdistys nimesi ensimmäistä kertaa myös Stadin junnun.

Kantaporukka tapaa säännöllisesti

Stadin Slangi ry muodostaa jäsenilleen myös tärkeän sosiaalisen ulottuvuuden. Säännöllistä toimintaa ovat muun muassa joka kuukausi toistuvat slangitreffit sekä kuukausittainen lounastapaaminen hotelli Arthurissa.

− Teemme myös yhteisiä matkoja. Joulun alla järjestämme kirkoissa Snygeimmät joulubiisit -konsertteja, Tervomaa kertoo.

Yhdistystoiminta on saattanut yhteen monia vanhoja tuttuja. Slangitreffien kantaporukka tuntee toisensa vuosien takaa.

− Varsinaisesta perustajaporukasta on enää jokunen hengissä. Tavoitteena on saada myös nuorempaa porukkaa mukaan. Ei tämä ole mikään ukko-akka -kerho, Tervomaa painottaa.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat