Näiden ominaisuuksien takia ihmisiä syrjitään

Yhdysvaltalainen Listverse.com-sivusto listasi kymmenen salakavalaa syrjimisen muotoa.

1. Pituus

Yhdysvaltalaisen sosiologin mukaan kaikkia alle keskimittaisia miehiä syrjitään. Tutkimuksen mukaan pitkien miesten aloituspalkka oli suurempi lyhyiden miesten. Kun työnantajille esiteltiin kahden henkilön hakemukset, jotka olivat yhtä hyvät, pomo olisi palkannut pidemmän kaverin.

Naisten unelmamies ei suinkaan ole lyhyt, tumma ja komea. Molemmat sukupuolet ajattelevat, että miehen tulee olla naista pidempi, joten lyhyellä miehellä on vähemmän valinnanvaraa. Hedelmällisyysklinikoilla on luovuttajille määrätty jopa pituusraja, joka on 167 senttimetriä.

2. Ikä

Länsimaissa vanhukset tulkitaan usein väärin. Jos vanhempi ihminen on epävarma jonkin asian suhteen, hänen ajatellaan olevan heikko ja höperö. Kun vanhus ei kuule kunnolla, häntä syytetään ymmärtämättömyydestä.

Työpaikalla vanhemmat henkilöt saavat vähemmän arvostusta kuin nuoret. Vanhemmat työntekijät pakotetaan usein eläkkeelle. Heidät korvataan edullisimmilla työntekijöillä, joista ei koidu terveydenhoidon kuluja.

3. Ihonväri

Nyt ei ole kyse valkoisista ja mustista, vaan tummuuseroista saman rodun tai kansallisuuden kesken. Yhdysvalloissa tutkimukset osoittivat, vaaleammat maahanmuuttajat tienasivat kymmenisen prosenttia paremmin kuin tummemmat.

Seurustelukuvioissa nokkimisjärjestyksessä ensimmäisenä ovat vaaleat naiset. Yleisen stereotypian mukaan tummat miehet ovat maskuliinisempia kuin vaaleammat nätit pojat.

4. Puhetapa

Ihmisen aksenttiin, sanavarastoon, murteeseen ja monikielisyyteen liittyy ennakkoasenteita. Esimerkiksi Yhdysvaltain eteläosan ihmisiä pidetään stereotyyppisesti vähä-älyisinä, koska heidän aksenttinsa on venyvää ja hidastahtisempaa.

Iso-Britanniassa Itä-Lontoon aksentilla puhuvia pidetään alempiluokkaisina. Yhdysvalloissa brittiaksentti puolestaan kertoo puhujan älykkyydestä.

Puhetaparasismi osuu työpaikalla pahiten maahanmuuttajiin. Työnantaja ei halua palkata henkilöitä heidän äidinkielensä tai erilaisen ääntämisen takia.

5. Nimi

Vähemmistöt joutuvat valitsemaan, haluavatko he antaa lapselle kulttuuriaan kunnioittavan vai yhteiskuntaan sopivan nimen. Esimerkiksi useat Yhdysvaltain juutalaiset ovat vaihtaneet nimensä amerikkalaisemmaksi välttääkseen syrjintää.

Sata vuotta sitten Yhdysvalloissa oli vaikea erottaa, onko nimi mustan vai valkoisen henkilön. Nyt jotkut nimet liittyvät yksinomaan mustiin tai valkoisiin. Tutkimuksen mukaan nimi vaikuttaa myös työpaikan saantiin. Vaikka hakemukset olivat yhtä päteviä, valinta osui useammin hakemukseen, jossa komeili stereotyyppinen valkoinen nimi.

6. Viehättävyys

Syrjintä henkilön viehättävyyden perusteella on ajattelematonta ja pinnallista. Ruma totuus on kuitenkin, että viehättävät ihmiset tienaavat enemmän ja heitä kohdellaan paremmin kuin tavallisen näköisiä.

Eräässä kyselyssä henkilöt luokittelivat pelkän kuvan perusteella viehättävän ihmisen mukavaksi, sosiaaliseksi, ammatillisesti onnelliseksi ja aikaisin avioituneeksi. Hänellä ajateltiin olevan myös hyvä työpaikka. Ainoa kategoria, jossa kaunottaret ja komistukset eivät pärjänneet, oli vanhemmuus.

7. Puhevika

Änkyttäjän tai muun puhevikaisen ei ole helppo saada töitä. Useat työnantajat ajattelevat, että änkyttävät työntekijät eivät selviydy esityksistä, eivätkä sovi vaativiin tehtäviin. Takeltelijoille ei siis heru ylennyksiä.

Änkyttäjät myöntävät, että jotkut tehtävät eivät sovi heille. Korkeatasoisen ja -palkkaisen paikan saannille ei silti pitäisi olla esteitä. Puheita ei tarvitse pitää kovin usein ja useimmat änkyttäjät selviäisivät niistä kunniakkaasti. He eivät vain koskaan saa mahdollisuutta näyttää kykyjään.

8. Paino

Ylipaino on vakava terveydellinen ongelma ja sen lisäksi ylipainoiset kärsivät syrjinnästä. Tutkimuksen mukaan 28 prosenttia amerikkalaisista miehistä ja 45 prosenttia naisista on kokenut syrjintää painonsa vuoksi.

Usein liikakilot hankaloittavat työpaikan saantia. Yhdysvaltalainen kirjastonhoitaja Peggy Howell sai työnantajaltaan kaksi vaihtoehtoa: "Laihduta tai saat potkut". Pomon mukaan lihavuus oli merkki siitä, että Peggyllä ei ollut elämä hallinnassa. Peggy laihdutti, mutta vaihtoi myös työpaikkaa.

9. Hiusten väri

Punahiuksisten ajatellaan erottuvan muusta väestöstä oletetun kipakkuutensa ja yliseksuaalisuutensa takia. Heidän syrjintänsä on yleistä Iso-Britanniassa, jossa on enemmän punatukkaisia kuin missään muualla maailmassa.

Sarah Primmer sai korvauksia hiustenväriin liittyvästä työpaikka-ahdistelusta. Työnantaja katsoi toistuvasti läpi sormien, kuinka kollegat pilkkasivat Sarahia hänen ihokarvoistaan sekä oletetusta seksielämästä. Sarah vietti loppuajan elämästään vaaleatukkaisena ja on kiitollinen, etteivät hänen lapsensa saaneet punaisia hiuksia.

10. Kaljuus

Kaljuihin kohdistuvilla ennakkoluuloilla on pitkät juuret. Esimerkiksi Ceasar käytti laakerinlehtiä peittääkseen alkavan kaljuuntumisen. 1800-luvulla miehet piilottivat karvattoman päänsä peruukin alle näyttäytyessään julkisesti.

Viime vuosisadan nuoruutta ihannoivassa kulttuurissa kaljuus oli vanhuuden merkki. Se sai varsinkin kuuluisuudet käyttämään tupeita. Nykyään usealla filmitähdellä on sileä pää ja heitä pidetään seksikkäänä.

Lähde: www.listverse.com

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat