Muotoilukriitikko kieltäisi muovit – "Suomalaiset pakkaushulluja"

Muotoilukriitikko Kaj Kalin haluaisi kieltää muovien käytön. Jos se olisi hänestä kiinni, pakasteille ei enää tyrkytettäisi kaupassa pientä pussia. Maitokin vietäisiin kotiin valmiin tölkin sijaan omassa kannussa.

– Muovit pitää kieltää. Niitä tuotetaan ja tavaroita pakataan niihin aivan ylimitoitetusti. Suomalaisten liika muovitavaroiden omistaminen on valtavan suuri ongelma, sillä hyvin pientä poltetun muovin määrää lukuun ottamatta joka ikinen toisen maailmansodan jälkeen tehty muovin hippunenkin on vielä olemassa. Tyynellämerellä kelluu parhaillaan jättimäinen muovilautta, ja Suomen rannikoltakin löytyy paljon muoviroskaa, Kaj Kalin sanoo.

Kalin tietää, että hänen mielipiteensä ärsyttää monia.

– Olen huomannut, että Suomessa muovien käyttöä ja vahingollisuutta ei saa arvostella. Aina, kun teen niin, saan närkästyneitä valituskirjeitä varsinkin muoviteollisuudelta ja sitä lähellä olevilta piireiltä. Aihe tuntuu julkisilla foorumeilla aremmalta kuin seksi.

– Se, että suomalaiset ovat täysin pakkaushulluja, kertoo ylivarovaisuudesta. Muovikääreetkin laitetaan muovipusseihin, ja kaupoissa tarjotaan pakasteille pientä pussia. Mieluummin voisi kysyä, onko asiakkaalla omaa kassia mukana. Kyllä ihmisen pitää pystyä laittamaan laukkuunsa pakaste ilman, että sitä laukkua täytyy suojella! Onhan se nyt hölmöä ja uusavutonta, jos ei pysty, Kalin puuskahtaa.

Maito kannussa kotiin

Kalinin mielestä suomalaisten kannattaisi ryhtyä muovipaastoon.

– Toivon, että ihmiset ottaisivat mallia ranskalaisesta tyylistä kantaa patonki kainalossa kotiin ilman käärettä.

– Kananmunia ja maitoakin pitäisi voida ostaa kaupasta ilman pakkausta. Se ei ole takapakkia, ihmisten on vain totuttava näkemään enemmän vaivaa. On kunnioitusta puhtaita elintarvikkeita kohtaan, että maito laitetaan kaupassa kivaan pulloon tai kannuun ja ostokset yhdessä kauniiseen koriin tai kangaskassiin. Näitä ostosreissujen apuvälineitä tulisi suunnitella enemmän. Itse en ole käyttänyt muovikasseja 13 vuoteen.

Kalin huomauttaa, että materiaaleilla on myös psykologisia vaikutuksia.

– Jos omistaa nojatuolin, jonka tietää tehdyn vaikka Hämeenlinnan tienoilla kasvaneesta 150-vuotiaasta myrskyssä kaatuneesta männystä, niin kyllä siinä on paljon kivempi istua kuin muovituolissa, jonka valmistukseen on käytetty öljyn kaltaista rajallista luonnonvaraa ja joka on vain tullut ulos koneesta jossakin. Muovi on psykologisesti tyly ja paha materiaali.

– Hienoja ja korvaamattomia muovit ovat ainoastaan lääketieteen palveluksessa. Modernin ja steriilin sairaalan olisi mahdotonta toimia ilman hygieenisiä, muovista valmistettuja tarvikkeita, Kalin sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat