Miksi läheinen lyö? Väkivaltaisten auttaja kertoo

Espoossa toimivan Lyömättömän Linjan toiminnanjohtaja Jari Hautamäki sanoo, ettei väkivaltaisten ihmisten käytökselle ole olemassa yhtä ja samaa syytä. Jotain yhteistä nimittäjää hän kuitenkin asiakkaidensa taustoista löytää.

Lyömätön Linja-palvelun toiminnanjohtaja Jari Hautamäki sanoo väkivallan tekijöiden tulevan hyvin eri taustoista, eikä vahingolliselle käytökselle ei voida sanoa yhtä yleistävää syytä.

Kaikki väkivallan tekijät eivät esimerkiksi ole lapsena joutuneet väkivallan kohteeksi, vaan heitä löytyy myös hyvin vakaata lapsuutta viettäneiden joukosta. Hautamäki sanoo kuitenkin monien asiakkaidensa itse oivaltaneen, että heidän väkivaltansa käytön taustalla on jotain sukupolvien ketjuun liittyvää.

– Monilta löytyy kokemuksia, jotka ovat jääneet tai jätetty todella vähälle, ja myös menetyksiä. Sieltä löytyy pettymyksiä omiin vanhempiin tai omaan isään.

Hautamäki sanoo, että monella palvelusta apua hakeneella miehellä oma miehen malli on ollut hyvin etäinen, he ovat ehkä jääneet lapsena ja nuorena vaille tunnetason kohtaamista ja kokeneet paljon pettymyksiä. Hautamäen mukaan syy voi olla myös jossain, mitä isä on sanonut ja määrännyt, ja joka on ollut ristiriidassa sen kanssa, mitä henkilö omalta elämältään on toivonut.

– Usein tämä näkyy epävarmuutena, ja osa asiakkaista sanookin itsetuntonsa olevan ihan nollissa. Sitten on pyritty väkivallalla ja vääristyneellä toiminnalla korjaamaan sitä omaa sisäistä asemaa. Näillä henkilöillä oman elämän kasassa pitämisen ongelmat korostuvat.

Hautamäen mielestä Lyömättömään Linjaan yhteyttä ottavat eivät kuitenkaan tyypillisesti ole persoonallisuushäiriöisiä, kuten narsisteja.

– Siihen kategoriaan kuuluvat eivät välttämättä tule ollenkaan meidän palveluumme tai he eivät sitoudu palveluun.

Voiko väkivallantekijä muuttua?

Moni väkivallantekijä myös selittää ja perustelee tekemisiään – ainakin aluksi.

– Kyllä alussa moni perustelee miksi on näin toiminut, hakee oikeutta ja syitäkin, mutta uskon, että he jotka tulevat, tietävät sisimmässään että se on väärin. Se miksi aluksi selitetään, selittyy häpeällä ja syyllisyydellä. Häpeä on tunteena sellainen, että sitä yritetään kaikin keinoin selittää, Hautamäki sanoo.

Hautamäen mielestä väkivaltaa käyttänyt ihminen voi muuttua ja sanookin, ettei 20 vuotta työssä olisi jaksanut, jollei olisi nähnyt muutoksiakin.

– Ei ihmisen ole väkivaltainen ihminen kokonaisuutena, vaan henkilö, joka on käyttänyt väkivaltaa. Kun hän saa tilanteensa ja elämänsä hallintaan, tulokset ovat aivan huippuja. Kun näen täällä aiempia kontakteja, ja he kertovat, mitä heille kuuluu, niin ne ovat tilanteita joista saan voimaa.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Annimari Pasanen

Lue myös:

    Uusimmat