Lehmusto: Kaikki työ on arvokasta

Heikki Lehmusto näkee ikäihmisissä merkittävän potentiaalin työmarkkinoille. Olennaista on kohdistaa heidän osaamisensa oikein.

Pitkän uran liike-elämässä tehnyt Heikki Lehmusto kannattaa ikäihmisten työllistymistä. Varttuneen väen tiedot ja taidot tulisi ennen kaikkea kohdistaa oikein.

− Kaupan kassalla vaaditaan nopeutta. Seitsemänkymppinen ei ole välttämättä siinä parhaimmillaan. Esimerkiksi kukkakaupassa työskenneltäessä rytmi voi olla toinen, ja työssä saa varmasti visuaalista ja luovaa nautintoa. Ihmisten pitäisi ajatella, että kaikki työ on arvokasta, Lehmusto sanoo.

Pitkän uran loppumetreillä mielekkään työn löytäminen ei kuitenkaan ole aina helppoa. Lehmusto ottaa esimerkiksi kolmannen sektorin.

− Jos ihminen jää eläkkeelle dynaamisesta, vaativasta päätyöstä, hänen voi olla vaikea löytää laskeutumispaikkoja, jos kontaktit rajoittuvat oman alan työkollegoihin. Kannattaa osallistua jo työuran aikana esimerkiksi vapaaehtoistyöhön. Näin syntyy yhteyksiä, verkostoja ja niiden myötä uusia mahdollisuuksia.

Lehmusto on kohdannut ihmisiä, jotka ovat tulleet onnellisiksi vaativan työuran päätteeksi täysin toisenlaisissa hommissa.

− Perheyritysten kohdalla joustaville vanhemmille riittää paljon hommia siinäkin vaiheessa, kun lapset ottavat vastuun bisneksestä. Esimerkiksi taloushallinnon töitä voi tehdä hyvinkin pitkälle.

− Eräs eläkkeelle jäänyt pomo auttaa tätä nykyä tytärtään tämän liikkeessä kauppahallissa, Lehmusto kertoo esimerkin.

Osa-aikatyö arvoon

Osa ikäihmisistä haluaa tehdä töitä päälle eläkeiän, osalle se on taloudellinen pakko. Työnantajilta Lehmusto toivoo joustavuutta.

− Iäkkäillä työntekijöillä tulisi olla mahdollisuus joko osa-aikaiseen työhön tai lyhennettyyn työviikkoon. Suomessa on myös tiettyjä sesonkeja, jolloin tarve vuokratyövoimalle kasvaa. Tässä on hyvä rako ikäihmisten työpanokselle.

Ikäihmisiä itseään Lehmusto puolestaan kehottaa pohtimaan vaihtoehtoa perinteiselle kuukausipalkkaiselle työlle.

− Kuukausipalkkaisen työn saaminen voi olla haastavaa. Jos työtä ryhtyy tekemään ammatinharjoittajana, esimerkiksi toiminimellä, on helpompi kaupata osaamistaan.

Senioripankki avuksi

Lehmusto on pannut maailmalla matkatessaan merkille, miten ikäihmisten työpanokseen suhtaudutaan muualla.

− Pietarin Eremitaaši-museon oppaiden keski-ikä on lähemmäs 80 vuotta. Myös Suomessa museolaitos pystyisi hyödyntämään ikäihmisten tietoja valtavasti.

− Välimeren maissa ravintoloiden tarjoilijat saattavat olla päälle seitsemänkymppisiä, Lehmusto lisää.

63-vuotias Lehmusto on itsekin päätoimista eläkkeellä ja tekee satunnaisia töitä. Hän on pyöritellyt ajatusta siitä, miten auttaa muita ikääntyviä työllistymään.

− Olen miettinyt, että voisin sopivien kaverien kanssa vaikkapa perustaa senioripankin, jonka kautta ikäihmiset ja työnantajat pystyisivät kohtaamaan. Tällaisiahan on jo esimerkiksi konsulttialalla.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat