KRIS auttaa päihdeongelmaisia vankeja uuteen alkuun

Itsekin pohjalla käynyt Matti "Kid" Hytönen hyödyntää omia kokemuksiaan auttaakseen muita.

KRIS-yhdistys on syntyjään ruotsalainen idea. Sen perustivat vuonna 1997 yksitoista vankia, jotka halusivat auttaa muita vapauduttuaan itse kaltereiden takaa.

Yhdistys kohtasi jo alkumetreillä lumivyörynomaisen kysynnän. Toiminta alkoi laajentua ja rantautui Suomeen vuonna 2001.

− Suomalainen Katariina Pousi istui vankeustuomiota Ruotsissa ja sai apua KRISiltä. Hän toi ajatuksen mukanaan kotimaahansa, Matti "Kid" Hytönen kertoo.

Huhtikuussa 2003 syntyi ensimmäinen rekisteröity yhdistys: KRIS Suomi ry.

− Viitisen idealistia lähti toteuttamaan hanketta kuuden euron pääomalla. Yritys kannatti, sillä KRIS sai myös Suomessa positiivisen vastaanoton.

Alkuvaiheessa toiminta laajeni runsaan kysynnän vuoksi liiankin hurjaan tahtiin. Yhdessä vaiheessa paikallisyhdistyksiä oli jopa 14.

Nykyään KRIS toimii yhdeksän paikallisyhdistyksen ja kattojärjestön, KRIS- Suomen keskusliitto ry:n voimin.

Aloite lähtee vangilta itseltään

KRISissä työskentelee 5−6 palkattua työntekijää sekä viitisenkymmentä vapaaehtoista. "Pääsyvaatimuksena" yhdistyksen palvelukseen on vankila- ja päihdetausta, josta on sittemmin päässyt kuiville.

− Lisäksi kaikki työntekijämme ovat sitoutuneet neljään periaatteeseen: päihteettömyyteen, rehellisyyteen, toveruuteen ja yhteisvastuullisuuteen, Hytönen sanoo.

Tukityön polttopiste kohdistuu vapautumassa oleviin, päihdeongelmaisiin vankeihin. Tyypillisessä tapauksessa KRIS tekee toimintaansa tunnetuksi vankilassa. Infotilaisuuden jälkeen vankeja rohkaistaan suoriin yhteydenottoihin.

− Peruste tukityölle on se, että vanki tekee avuntarpeestaan vapaaehtoisen aloitteen ja sitoutuu yrittämään päihteettömyyttä.

Yhdistyksen työntekijät pääsevät kumppanuussopimuksen myötä keskustelemaan vankien kanssa kahden kaltereiden takana. Vapautumistilanne pystytään näin kartoittamaan tarkkaan etukäteen.

− Tyypillisiä ongelmia ovat velat, asunnottomuus, työpaikan puute ja katkenneet ihmissuhteet. Alamme selvittää asioita, oiomme teitä ja kierrämme pahimmat vaarat, Hytönen kuvaa käytännön toimintaa.

Vaativa työ palkitsee

KRIS toimii nykyään yhteisellä konseptilla ainakin seitsemässä maassa. Hytönen on ollut Suomen toiminnassa mukana alusta asti. Työ on vaativaa, mutta myös palkitsevaa.

− Jaksamme ilman muuta uskoa asiaamme. Olemmehan me kaikki työntekijät saaneet aikoinaan oman ahaa-elämyksemme, Hytönen korostaa.

Hytösen raitistumisesta on aikaa jo 12 vuotta. Vanhat tilanteet ovat silti yhä tuoreena muistissa.

− Kun vanki sitoutuu meihin, noudamme hänet vapautumispäivänä vankilan portilta. Tämä on todella tärkeää. Itse tein aikoinani moneen kertaan sen virheen, että hyppäsin heti vapauteen päästyäni taksiin ja lähdin rällästämään.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat