Konkurssin kokenut Veikko: Tunsin, että vajosin yhteiskunnan ulkopuolelle

Koko elämänsä rakennusalan yrittäjänä toiminut Veikko Luode ajautui 1990-luvun laman myötä konkurssiin. Yrittäjän niskaan kaatui 15 miljoonan euron velkataakka. Veikko selviytyi tilanteesta peräänantamattoman asenteensa ja vertaistuen avulla.

Veikko Luode sai kipinän rakennusalaan pienenä poikana. Hän pyöri jo 7-vuotiaana isänsä rakennuksilla ja ryhtyi auttamaan pikku hiljaa töissä.

Alan koulut käytyään nuorimies ryhtyi itse yrittäjäksi.

− Rakentaminen tuli minulle verenperintönä. Ehdin toimia vuosien mittaan muun muassa markkinoinnin johtotehtävissä. 1990-luvulla myin yritykseni ja ryhdyin kiinteistösijoittajaksi, Veikko kertoo.

Vuonna 1992 Suomi vajosi syvälle laman syövereihin. Talous romahti, ja Veikon bisnekset menivät sen mukana. Menestynyt yrittäjä menetti kaiken ja sai tilalle mittavan, 15 miljoonan euron velkataakan.

− Kaikki meni alta, koti mukaan lukien. Konkurssin myötä en tahtonut saada enää edes tiliä pankissa auki.

"Tunsin katkeruutta"

Romahdus oli kova paikka. Perusluonteeltaan optimistinen mies kävi myllerryksessä läpi voimakkaita tunteita.

− Rahaa ei ollut lainkaan, ja talous meni todella tiukille. Olin katkera ja vihainen. Tunsin, että vajosin yhteiskunnan ulkopuolelle, Veikko kertaa vaikeita aikoja.

Järkytyksestä huolimatta Veikko ei jäänyt makaamaan apaattisena kotiin. Tärkeää osaa selviytymisessä näytteli vaimo, joka pysyi miehensä rinnalla vaikeassa tilanteessa.

− Hänen osuutensa on merkittävä. Vaikeudet vain lujittivat suhdettamme, Veikko sanoo nyt.

Toinen tärkeä tekijä takaisin pinnalle nousemisessa oli Kaski-ryhmä, johon Veikko konkurssin myötä ajautui. Vertaistukiryhmässä Veikko sai purkaa murheensa ilmoille ja imeä muista henkistä voimaa.

− Myös se, että olen absolutisti, pelasti minut osaltaan. Moni konkurssin kokenut masentuu ja alkaa käyttää liikaa alkoholia, Veikko tietää.

Näpäytys yhteiskunnalle

Konkurssin jälkeen Veikko sai jonkin aikaa tuloja ammattiliittonsa kassasta, mutta myös työttömyys tuli tutuksi. Hän onnistui sinnittelemään taloudellisesti jotenkuten, kunnes pääsi 60-vuotiaana lopulta eläkkeelle.

Veikko juhli keväällä 70-vuotisiaan. Pitkäksi venynyt velkasaneeraus päättyy vasta ensi vuonna. Veikko ei ole koettelemuksistaan katkera. Köyhistä oloista tuleva mies on aina ajatellut, että alemmas hän ei voi joutua.

− Minulla on ollut kaikesta huolimatta rikas elämä. Vaikeuksien myötä elämänarvot muuttuvat. Fyysinen ja henkinen terveys ovat nykyään tärkeintä, Veikko painottaa.

Tulevan saneerauksen päättymisen suhteen hänellä on jo selvät sävelet. Vetreä eläkeläinen aikoo perustaa ensi töikseen firman omissa nimissään jatkaakseen konsultointia rakennusalalla.

− Tämä on minun keinoni näpäyttää yhteiskuntaa. On hullua pitää tällaista osaajaa poissa pelistä. Haluan ottaa näin toimimalla asioihin kantaa sekä myös auttaa muita hädänalaisia.

Studio55/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat