Karvas opetus remonttityömaalla: Suullinen sopimus ei pitänytkään

Huijatuksi tuleminen kolahtaa eniten itsetuntoon. Olinpas tyhmä, Tarja on manannut monet kerrat jälkeenpäin. Hyväuskoinen nainen sai kokea, mitä tapahtuu, kun suullisesti tehty sopimus ei pidäkään.

Tarja osti vuonna 2005 vanhan, vuonna 1923 rakennetun ja myöhemmin useasti peruskorjatun puutalon Keski-Suomesta. Kaksikerroksinen rakennus oli kriittisiltä kohdin moitteeton, mutta kaipasi silti mittavaa remonttia.

Täystyöllistetty omaishoitaja palkkasi remonttia varten työmiehet uudesta kotikylästään.

− He olivat vieraita ihmisiä, mutta kaikki vaikutti hyvältä. Toisen laitoin vähän niin kuin pomomieheksi. Hänen piti valvoa, että kaikki sujuu, Tarja kertoo.

Tarja sopi kaikki työhön liittyvät yksityiskohdat etukäteen miesten kanssa: muun muassa tietyn tuntipalkan, ei vuosilomakorvauksia sekä vanhastaan tottuneena sen, että omia työkaluja käyttävät työmiehet eivät saisi tältä osin erillistä korvausta. Työmiehet eivät oikaisseet Tarjan käsitystä sopimuksesta.

− En ole katsonut tarvitsevani kirjallisia sopimuksia. Mielestäni suullistenkin on oltava pitäviä. Aikani oli kortilla, ja niin tulin luottaneeksi ihmisiin, joihin ei olisi pitänyt luottaa, Tarja huokaa.

Ääni kellossa muuttui kerrasta

Alussa kaikki näytti hyvältä. Työmiehet ryhtyivät laittamaan vanhan talon paikkoja kuntoon. Hommat alkoivat ulkoseinistä. Toukokuun lopussa työ eteni alakerran sisäremontin pariin.

− Muutimme alakertaan elokuun 10. päivä. Silloin moni asia oli vielä tekemättä. Hämmästelin tilannetta itsekseni, sillä olihan sisäremontin aloittamisesta kulunut jo yli kaksi kuukautta.

Kun työ eteni loppuvaiheeseen, sävy muuttui kerrasta. Yhtäkkiä Tarjalle alkoi sadella korvauspyyntöjä siitä sun tästä; muun muassa työkaluista sekä vuosiloma- ja sairaslomapalkoista, jotka oli aiemmin jätetty selkeästi sopimuksen ulkopuolelle.

Kun Tarja kieltäytyi maksamasta, työmiehet ottivat yhteyttä rakennusliittoon.

− Sanoin liiton tarkastajalle, että tulepa katsomaan tänne heidän työtekoaan. Ammattimiehet tekevät puolessa vuodessa sisäremontin valmiiksi. Nämä jättivät jopa alakerrasta osan kesken, Tarja manaa.

Koska sopimuksesta oli ainoastaan suullinen näyttö, Tarja joutui lopulta taipumaan ylimääräisiin vaatimuksiin.

− Käytännössä jouduin ottamaan pankista lisää lainaa, että selvisin heistä eroon. Se nosti tuntipalkan niin pilviin, että olisin saanut yrityksen suunnilleen samaan hintaan, ja työnteko olisi ollut varmaan nopeampaa ja parempaa.

Myös sähkömies petti

Ongelmat paisuivat, kun myös nokkamiehen suositteleman sähköammattilaisen kanssa tehty suullinen sopimus osoittautui vesiperäksi.

Tässäkin kohtaa työn hinta oli sovittu etukäteen. Kun Tarja tarkisti tilanteen sähkötöiden edetessä, hinta olikin pompsahtanut 2 000 euroa korkeammaksi. Työmiehet selittivät, että töitä oli ollut enemmän kuin piti.

− Heillä oli 2−3 miestä, jotka kirjasivat aina tunteja ylös. Sain heidät kiinni siitä, että he olivat kirjanneet minut yhtä aikaa toisen työmaan kanssa!

Tarja ilmoitti ykskantaan, ettei hän hyväksy hinnannousua. Vastapuoli alkoi vaatia oikeustoimen kautta hinnankorotuksia.

− Loppujen lopuksi jouduin maksamaan 250 euron lisälaskun.

Remontti yhä kesken

Kuusi vuotta myöhemmin remontti on yhä kesken. Tarja on jatkanut pakon edessä hommia itse siitä, mihin ensimmäiset remonttimiehet jäivät.

− Aloitin niin, etten osannut yhtään mitään, mutta ryhdyin opettelemaan, tilasin rakennusvideotkin. Mutta se kestää, ennen kuin saan yläkerran valmiiksi, sillä en jaksa koko ajan tehdä. Lisäksi aikaa vievät omaishoito sekä paperityöt, joita muun muassa oikeudenkäynnit ja taistelut virkamiesten kanssa ovat lisänneet.

Keskeneräistä remonttia ja rahanmenoa enemmänkin Tarjaa harmittaa se, että luottamuksen menetys kovertaa suhtautumista koko uuteen kotikylään ja sen asukkaisiin.

Läksynsä Tarja on silti oppinut. Hän kehottaa tekemään aina kirjallisen sopimuksen joka ikisestä urakasta. Se on eduksi sekä tilaajalle että työntekijöille.

− Olen tällainen hölmö, joka uskoo ihmisiin, mutta haluan edelleenkin uskoa, Tarja sanoo kaikesta kokemastaan huolimatta.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat