Kaipaatko superruokaa? Koko elimistö kuntoon näillä Suomen luonnon antimilla!

Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan yliopistonlehtori Yvonne Holm on sitä mieltä, että Suomessa ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota oman maan tarjoamiin superruokiin.

– Tuntuu siltä, että täällä Suomessa aliarvostetaan omasta luonnosta löytyvää ravintoa. Mennään tavallaan ulkomailta tulevien trendien – superruokien ja supermarjojen – mukaan, vaikka voisi katsella, mitä meiltä täältä kotoa löytyy, toteaa Yvonne Holm.

Kuten muissakin ruoissa, myös yrteissä seurataan trendejä, mutta niiden syntyminen on pitkälti sattumaa.

– Se riippuu siitä, mitä tutkijat sattuvat tutkimaan. Joku kiinnittää huomiota johonkin asiaan, ja siitä aletaan puhua. Tällä hetkellä D-vitamiini on kuuma aihe. Siitä kirjoitetaan, puhutaan ja väitellään, että mikä on oikea D-vitamiiniannos.

Kotimaan marjat kunniaan

Tärkeistä luonnonantimista puhuttaessa Holm nostaa erityisesti kotimaiset marjat kunniaan.

– Kuivattuja mustikoita on käytetty ennen ripulin hoitoon, ja myöhemmin huomattiin, että se mikä tekee mustikasta sen värisen, on myös hyväksi silmille, kertoo Holm.

– Tyrni on toinen hyvä kotimainen marja. Se on hyvä iholle rasvahappojen ja vitamiinien vuoksi.

Syksyn flunssa-aikaan mustaherukka on tärkeä marja.

– Sen lisäksi, että se on hyvää, siinä on C-vitamiinia ja väriaineita, joiden tiedetään olevan terveellisiä.

Nauti karpalomehua!

Karpaloa on käytetty virtsatieinfektioita estävänä ja hoitavana marjana. Karpalomehua juomalla voi siis pitää virtsatieinfektiot loitolla.

Vadelmapensaan lehdistä voi tehdä teetä, joka on miellyttävän makuista ja terveellistä.

– Vadelmalehtitee on suhteellisen mietoa. Sitä on käytetty ripulin hoitoon ja suuvetenä.

Sipuli ja valkosipuli ovat hyviä flunssan ehkäisyyn ja hoitoon rikkipitoisten aineidensa vuoksi. Jos haju ei häiritse, niitä on hyvä käyttää. Valkosipuli tunnetaankin luonnon antibioottina.

Nokkonen on terveen elämän yrtti

Nokkonen on Holmin mukaan yleinen terveen elämän yrtti.

– Nokkonen on ravinnepitoinen, siinä on vitamiinia, rautaa ja hivenaineita. Sillä on myös monia terveysvaikutuksia, sillä se edistää virtsaneritystä ja vaikuttaa immuunipuolustukseen sekä flunssan ehkäisyyn.

– Nokkosta voi nauttia teen muodossa tai syödä silloin, kun nokkonen on vielä nuori. Ensimmäiset lehdet ovat hyviä, mutta vanhemmissa maku menee kitkeräksi ja pahaksi.

Nokkosen siemeniä voi myös kuivattaa tai syödä.

Kotimaisten puiden antimia

Myös esimerkiksi koivunlehdestä voi valmistaa teetä. Kansa on ennen kerännyt koivun mahlaa keväisin, sillä se on vitamiinipitoinen ja hyvä juoma.

– Kuusenkerkät ovat erittäin C-vitamiinipitoisia kevätherkkuja. Jos ehtii ennen metsän eläimiä, jotka myös pitävät kuusenkerkästä, kerkkää kannattaa nauttia, muistuttaa Holm.

Vanhoina huonoina aikoina Suomessa nautittiin männyn kuoressa olevaa nilaa. Nilasta valmistettiin pettuleipää.

– Nilaa ei oteta aivan uloimmasta kuoresta, vaan sitä löytyy ulkokuoren sisäpuolelta. Nilaa jauhettiin jauhoiksi, sekoitettiin muihin jauhoihin, ja siitä tehtiin leipää. Pettuleipä oli siis köyhien aikojen leivän korvike. Nyt on taas uudelleen huomattu, että se on todella terveellistä.

Pettuleivässä nila toimii jauhojen jatkeena, mutta yksin nilasta ei voisi valmistaa leipää, sillä se olisi liian huonosti sulavaa.

Vatsa toimimaan!

Holm neuvoo, että puna-apilasta voi valmistaa teetä, sillä sen kukilla on limaa irrottava ja virstaneritystä edistävä vaikutus.

– Apilavalmisteita markkinoidaan naisten vaihdevuosivaivoihin. Apilassa on aineita, jotka vaikuttavat sukupuolihormoneihin.

Myös pellavansiemen sopii naisille, ja se on erityisen hyvä vatsan toiminnalle. Miehille sopiva tuote on kurpitsansiemen.

– Kurpitsansiemeniä voi ostaa ruokakaupoistakin. Ne ovat vihreitä, litteitä siemeniä, ja hyviä paahdettuna. Ne auttavat miesten eturauhasongelmiin. Siemeniä voi laittaa myslin joukkoon tai sämpylöiden päälle koristeeksi. Paahdettuna ne käyvät hyvin salaattiin.

Studio55.fi/Siiri L'Ecuyer

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat