Asiantuntija: Toimi näin, jos kohtaat karhun

Alkukesästä karhut ovat aktiivisimmillaan, ja tuolloin myös sattuu eniten karhujen ja ihmisten kohtaamisia. Mikäli metsäreissulla mesikämmen sattuu tielle, on asiantuntijan mukaan syytä toimia rauhallisesti – eikä mielellään paeta karhua ainakaan puuhun.

– Eniten karhuja on liikkeellä alkukesästä. Silloin karhut liikkuvat lisääntymisajan vuoksi – urokset ovat liikkeellä ja etsivät naaraita. Samaan aikaan liikkeellä on myös nuoria, emojensa vasta vieroittamia erauspentuja, Suomen riistakeskuksen erikoissuunnittelija Harri Norberg kertoo.

– Kesän edetessä ja marjojen metsässä kypsyessä karhuhavaintojen ja karhujen kohtaamisten todennäköisyys pienenee.

Karhut tallustavat metsissä ilta- ja aamuhämärissä.

– Iltakymmenen jälkeen karhut yleensä ovat liikkeellä, sillä ne ovat yöaktiivisia eläimiä. Päivällä, kun taas ihmiset liikkuvat, kohtaamiset ovat harvinaisempia. Silloin karhu tyypillisesti makoilee ja lepää jossain sopivassa paikassa, Norberg sanoo.

Jos kohtaat karhun…

Mikäli sattuu liikkumaan karhujen asuttamalla alueella, Norbergin mukaan on hyvä lähteä siitä, ettei karhua tarvitsisi kohdata alkuunkaan. Pieni metelöinti metsässä voi auttaa, jolloin karhu on tietoinen muistakin metsän vieraista.

– Kannattaa pitää ääntä sopivaksi katsomallaan tavalla. Jos on kaverin kanssa, silloin ihan perusjuttelu metsässä yleensä riittää äänenpidoksi. Näin karhu tietää ihmisen olevan liikkeellä ja yleensä väistää kulkijoita.

– Ihan voi pistää lauluksi tai huudahdella, mutta mitään karjumista ei tarvitse harrastaa.

Jos karhun kuitenkin varotoimenpiteistä huolimatta tapaa, on hyvä säilyttää malttinsa. Yleispätevänä ohjeena on väistää alueelta pois mahdollisimman rauhallisesti.

– Kannattaa lähteä määrätietoisesti väistämään pois karhun läheisyydeltä, mutta ei selän kääntäen, vaan niin että pystyy samalla seuraamaan mitä karhu tekee, Norberg neuvoo.

Usein karhukin vain pelkää uhan aiheuttajaa, eikä ole ensimmäiseksi käymässä kimppuun. Karhua ei kuitenkaan kannata yrittää säikyttää eikä sitä kohti heitellä mitään.

– Puuhun karhua ei kannata kiivetä pakoon, sillä sellaiseen puuhun, minne ihminen pystyy kiipeämään, pystyy todennäköisesti kiipeämään karhukin.

Mikäli karhu jostain syystä todella hyökkää, viimeiseksi keinoksi Norberg vinkkaa heittäytyä maahan ja leikkiä kuollutta niska ja pää suojaten.

– Silloin karhu ei ainakaan enää koe ihmistä uhaksi.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/ Annimari Pasanen

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran heinäkuussa 2013.

Lue myös:

    Uusimmat