Mainos

Asiantuntija neuvoo: Talous kuntoon ennen eläkettä

Siirtyessään eläkkeelle moni joutuu totuttelemaan paljon aiempaa vaatimattomampaan elintasoon. Se voi tulla yllätyksenä kaikille, mutta erityisesti niille, jotka joutuvat esimerkiksi sairauden vuoksi jäämään eläkkeelle aiottua aiemmin.

Takuu-säätiön viestintäjohtaja Minna Mattila kehottaa aloittamaan aiempaa pienemmällä budjetilla elämisen harjoittelun jo viisissäkymmenissä, ettei elintason lasku tule yllätyksenä ja aiheuta taloudellisia ongelmia. Tärkeintä on Mattilasta hahmottaa oman arkisen kulutuksensa tiedostaminen.

– Rahankäyttöä voi hyvinkin harjoitella ihan perinteisellä kirjanpidolla. Kun tekee yhteenvedon joka kuukausi, alkaa miettiä, mihin rahat käyttää, Mattila selittää.

– Kyllähän ihminen melkein tietää luissaan sen, mihin ne rahat kuluvat ja mikä on se heikkous. Joillakin se on kengät, joillain viihde-elektroniikka.

Takuu-säätiön velkaneuvonnan asiakkaista 40 prosenttia on yli 50 vuotta täyttäneitä ja kaikkein eniten kasvava ryhmä jo eläkkeellä olevat. Jos ennen eläkkeelle siirtymistä on vielä velkoja jäljellä, Mattila kehottaa tekemään suunnitelman.

– Kannattaa katsoa velkatilanteensa ja rahankäyttöä. Silloin kannattaa pysähtyä ja katsoa, että velat tulee maksetuksi ennen eläkkeelle jäämistä.

Uusimmat: Studio55.fi

Mainos