Asiantuntija: Nämä ovat vaihtoehtoja kivun hoitamiseen

Kivunhoitomenetelmät kehittyvät jatkuvasti. Asiantuntija kertoo, miten kipupotilaiden elämää voidaan tänä päivänä helpottaa.

Kipu voi johtua lukuisista eri syistä. Siksi myös keinot, joilla kipua lievitetään, ovat monitasoisia.

− Psykologiset keinot, kivunhallintakeinot, itsehoito, kuten fyysinen harjoittelu, akupunktio... kipupoliklinikan ylilääkäri Jukka Pekka Kouri luettelee karkeasti.

Vaikean kivun hoito on oma taiteenlajinsa, joka vaatii lääkäriltä erittäin korkeaa ammattiosaamista. Vaativiin toimenpiteisiin lukeutuvat muun muassa hermojuuri- ja pikkunivelpuudutukset ja hermojuurten lämpökäsittelyhoidot.

− Erittäin vaikean kivun hoidossa voidaan käyttää selkäydinstimulaattoreita. Kyseessä on vaativa erikoishoito, joka toimii joillakin potilailla. Stimulaattori on viimeinen keino hallita kipua, sillä se on hoitona kallis. Laitteisto on 10−20 000 euron arvoinen, Kouri kertoo.

Monenlaisia lääkkeitä

Oman sektorinsa muodostaa lääkehoito, joka ei ole hoitomuotona helppo sekään, sillä vaikean kivun hoidossa on yhdisteltävä eri lääkkeitä.

− Tavoite on mahdollisimman hyvä kivunlievitys ja mahdollisimman vähän sivuvaikutuksia. Se ei ole ihan yksinkertainen yhtälö, Kouri toteaa.

Ibuprofeenin kaltaiset kipulääkkeet soveltuvat tavanomaiseen kipuun. Kun kyse on vaikeasta kivusta esimerkiksi syöpäsairauksien kohdalla, potilaalle määrätään morfiinin kaltaisia opioidilääkkeitä.

Hermokivun hoidossa yleisiä ovat kipukynnyslääkkeet, jotka toimivat myös mielialalääkkeinä. Niitä ei määrätä siksi, että potilas olisi masentunut, vaan koska ne vaikuttavat itse kipurataan.

− Jos potilaalla on sokeritautiin tai vyöruusuun liittyvää hermokipua, kipu reagoi varsin hyvin epilepsiakipulääkkeelle. Nämä lääkkeet muodostavat uuden tehokkaan ryhmän hermokivun hoidossa.

Ruokavalio osana kivunhoitoa

Studio55.fin vakiovieras, lääkäri Antti Heikkilä korostaa kipuun liittyvissä lausunnoissaan, että kiputiloja voi hoitaa oikeanlaisella ruokavaliolla. Myös Kouri uskoo, että asiassa on perää.

Muun muassa Reumasäätiö on tutkinut, että kasvisruokavalio on nivelkivuista kärsivälle lihapitoista dieettiä parempi vaihtoehto.

− Tieteellistä näyttöä asiasta ei ole kovinkaan paljon, mutta minulla on tuntuma, että ruokavaliolla voi vaikuttaa kipuun.

Kun ihminen on riittävän kipeä, liikkuminen vaikeutuu. Moni kipupotilas pyrkiikin pudottamaan painoaan. Samalla ravintotottumukset päätyvät suurennuslasin alle.

− Käytännön kivunhoitotyössä voisi käyttää paljon enemmän ravitsemusterapeutteja, Kouri kannustaa.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat