Asiantuntija: Näin suomalaisten työmoraali on rapistunut

Työelämävalmentajan ja suomalaisen työpaikan asiantuntijan Hannu-Pekka Sinervän mukaan oikeantasoista työmoraalia ei ole olemassa.

Helmikuussa MTV3 haastatteli vantaalaista K-kauppiasta, joka valitteli nuorten huijaavan sairauslomilla. Ankkarock-festivaalin viikonloppuna nuoret työntekijät ilmoittautuivat suurin joukoin sairaaksi.

Hannu-Pekka Sinervän mukaan työmoraali on nykynuorisolla aivan erilainen kuin vanhemmilla ikäluokilla.

– K-kaupan kaltaisia tapauksia on valtavasti. Kaikki liittyy siihen samaan sanaan, jota presidentti Niinistökin käytti virkaanastujaispuheessaan, eli työmoraaliin. Suomalaiseen työmoraali on vuosikymmenten ajan kummunnut siitä, että meidät on kasvatuksessa isketty ylitunnollisiksi, ylivastuullisiksi ja ahkeriksi.

– Nyt kasvatus on muuttunut, ja yhteiskunta on muuttunut.

Missä menee moraalin raja?

Sinervän mukaan työpaikalle kuuluu vastuullisuus.

– Esimerkkinä haluan nostaa erään tapauksen hampurilaisravintolasta. Siellä oli sovittu vuorot nuoren kanssa viikon ajalle ja varmistettu, että ne sopivat. Nuori sanoi, että "kaikki ok. Tiistaina menen elokuviin kello 19, mutta tulen taas kello 21 takaisin." Vuoropäällikkö oli ihmeissään. Nuori jatkoi "joojoo, hei sinunkin kannattaa nähdä se leffa". Jotkut nuorista tekevät mitä miellyttää.

Sinervä korostaa, ettei oikean ja väärän työmoraalin rajaa voi kukaan yksin vetää. Olennaista on loppujen lopuksi se, että hommat tulevat tehtyä.

– Lukemattomia esimerkkejä on myös siitä, että homma toimii nuorten kanssa. Joissain paikoissa on töissä 15 nuorta, jotka venyvät ja paukkuvat mihin suuntaan tahansa. Kuitenkin jos työpaikalla vanha työmoraali on vahvana läsnä, seuraa nuorten kanssa yleensä ongelmia.

Nyky-yhteiskunta ruokkii sitoutumattomuutta

Sinervän mukaan nyky-yhteiskunnassa sekä nuoret että työnantajat ovat hektisiä. Nuoret eivät tunne lojaliteettia työpaikkaansa kohtaan, mutta toisaalta työnantajat eivät tarjoa kuin keikkatöitä tai muutamaa hassua vuoroa kuukaudessa.

– Tässä on molemmin puolin epäselvyyttä. Kumpikin syyttelee median kautta toista. Mielestäni kummankin osapuolen tulisi katsoa peiliin ja ottaa toisenlainen asenne.

Kaikesta hektisyydestään ja reppureissailustaan huolimatta suurin osa nuorista kaipaa pysyvyyttä.

– Perheitä hekin perustavat niin kuin tähän asti on tehty. Silloin halutaan pysyvyyttä.

– Itse olisin työnantajana aika hiljaa, jos en pystyisi tarjoamaan työntekijälle vakituista duunia. On turha itkeä sitoutuneisuuden perään, jos ei pysty tarjoamaan kuin nopeita keikkatöitä seuraavalle päivälle.

– Korostan, että vastakkainasettelu pitäisi purkaa yhdessä. Se vain tuntuu olevan perin vaikeaa.

Poliittisen prosessin paikka

Hiljattain uutisoitiin tutkimuksesta, jonka mukaan työntekijä on tuottavimmillaan vähän yli 40-vuotiaana. Kuitenkin jos Suomessa menettää työpaikan tuon ikäisenä, on uuden löytäminen lähes mahdotonta. Samaan aikaan alle 25-vuotiaista lähes neljäsosa on työttömänä.

Sinervän mukaan tämä on niin suuri ongelmavyyhti, että poliitikkojen pitäisi uskaltaa tarttua siihen heti.

– Koko yhteiskuntamalli ruokkii sitä mihin on tultu. Faktahan on, ettei nuori voi mennä töihin, jos töitä ei ole. Ja jos 42-vuotiasta pidetään liian vanhana työelämään, jotain on vialla. Tämä on suomalainen ilmiö. Monissa maissa yli 50-vuotiaat ovat todella haluttuja työntekijöitä.

Samaan aikaan monet eläkkeelle jäävät päättävät jatkaa osa-aikaisina työntekijöinä. Sinervä ymmärtää tässä tapauksessa nuorten tuohtumuksen.

– Pitäisi istua alas ja miettiä työnjako uusiksi. En itse ole eduskunnassa enkä tule koskaan olemaankaan, mutta sieltä se valitettavasti lähtee. Pienemmissä yrityksissä voidaan toki tehdä omia järjestelyjä, ja joissakin niitä on myös tehty.

– Nuorten ja yli 40-vuotiaiden työttömien tilanne ei todellakaan ole kehuttava. Minun nuoruudessani töitä sentään sai, jos haki. Nyt kilpailu on mennyt veriseksi, ja samaan aikaan sekä hyvä veli että hyvä sisko -verkostot ovat edelleen taustalla voimassa.

Studio55.fi/Pekka Torvinen

Kuvat: Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat