Asiantuntija: Näin säästät eläkkeelle kunnon potin

Raha poikimaan säästämällä ja sijoittamalla 25:03

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut Nordean vastaava johtaja Arto Peltokorpi kertoi tärpit säästämiseen.

Mitä aiemmin säästämisen aloittaa, sen parempi. Aika ja säästön tuotto ovat tekijät, jotka säästämisen lopputulemaa ja kertymää määrittävät.

Nordean vastaava johtaja Arto Peltokorpi kertoo esimerkin kuukausisäästämisestä ja säästön pääoma-arvon kehittymisestä.

Grafiikka kuvaa 50 euron kuukausisäästämistä.

– Vuotuinen tuotto-olettama tässä on kuusi prosenttia, eli se tarkoittaa sitä, että vuosittain tälle sijoitukselle saisi korkoa korolle laskien noin kuuden prosentin tuoton.

– Kuva kertoo siitä, että jos aloitat (säästämisen) 30-vuotiaana (ylempi kuvaaja), niin kun täytät 65 vuotta, niin sinulla olisi näillä olettamilla noin 72 000 euron potti kasassa.

Jos säästämisen samoilla olettamilla aloittaa 40-vuotiaana, eli 10 vuotta myöhemmin, summa on puolet pienempi. 

Voiko ikääntyväkin kuitenkin vielä aloittaa säästämisen?

– Voi, ilman muuta. Jos vaikka 40- tai 50-vuotiaana herää siihen, että kannattaisi säästää, niin silloin jos on laittaa kerralla joku isompi aloitussumma, jolla lähtee liikkeelle, niin tähän samaan pääsee mukaan.

Peltokorven mukaan säästäminen eläkepäiviksi kannattaa vielä sitä myöhemminkin.

– Toki se tarkoittaa sitä, että sitten täytyy tyytyä vähän pienempään tavoitteeseen, jos samalla summalla säästää – tai sitten sijoittaa isomman summan kuussa.

Ei yhtä oikeaa tapaa säästää

Peltokorven mukaan säästäminen on hyvä asia, sillä monelle se luo elämään järjestystä, turvaa ja vakautta ja näin parantaa elämänhallintaa.

Eikä yhtä oikeaa säästötapaa ole.

– Toinen säästää tilille, toinen rahastoihin, toinen osakkeisiin, neljäs voi ostaa asunnon ja maksaa sitä pikkuhiljaa vuokratuotolla pois.

– Se mikä itse kullekin sopii, niin se on hyvä. Tärkeintä minusta on se, että aloittaa jonkun tavan.

Mitä mieltä Peltokorpi on asuntoon sijoittamisesta? Entä ovatko suomalaiset säästäväistä kansaa? Katso koko haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat