Apua, rahat eivät riitä!

Mitä tehdä, kun pakolliset menot eivät vastaa tulotasoa? Henkilökohtaisen taloudenhallinnan asiantuntija Markus Ossi neuvoo kartoittamaan tilanteen kunnolla ja varautumaan menojen nipistämiseen.

Pakollisten menojen ja tulotason yhteentörmäys on haastava tilanne, johon ei ole olemassa ihmeratkaisuja.

− Kun ihminen tienaa 800 euroa kuussa, ei voi sanoa, että hän tuhlaa johonkin. Totta kai elämä on tällöin todella askeettista. Ei siihen ole mitään ihmejippoa, miten tuollaisella rahamäärällä voi elää luksuselämää, Markus Ossi toteaa.

Taloudenhoidon lähtökohta on se, että menojen täytyy vastata tuloja. Pakollisia menoja ovat esimerkiksi asunto, ruoka, matkapuhelin ja liikkuminen.

− Jos huomaa, että ne ovat pakollisia menoja, mihin kaikki rahat menevät, on joustettava ja laskettava menoja entisestään. Pakollisia asuntomenojaan voi vähentää esimerkiksi hankkimalla alivuokralaisen tai muuttamalla kimppakämppään. Se on karu tilanne.

− Toinen vaihtoehto on etsiä itselleen lisätuloja, Ossi sanoo.

Kilpailuta menosi

Pakollisista menoista ei pääse eroon, mutta niitä pystyy kilpailuttamaan. Tähän ihmiset eivät Ossin mukaan tajua aina kiinnittää huomiota.

Ossi neuvoo tarkistamaan sähkölaskun ja matkapuhelinliittymän. Ison kuluerän muodostaa erityisesti vakuutus.

− Jos on ollut pitkään vakuutusyhtiön asiakas, vakuutuksen pystyy aina kilpailuttamaan halvemmaksi. Yleensä vakuutusyhtiön tarjoama omavastuu on todella alhainen, jolloin vakuutus on kallis, Ossi sanoo esimerkkinä asiasta, johon kannattaa kiinnittää huomiota.

Lankapuhelin on rahasyöppö

Iäkkäiden ihmisen yleinen menoerä on kiinteä lankapuhelinliittymä; tuote, joka on nykyään kallis. Operaattorit pitävät lankapuhelinliittymän hinnat kännyköihin nähden todella korkeina.

− Monelle vanhukselle kiinteä puhelin on tuki ja turva. Sitä osataan käyttää. Kannattaa silti harkita luopumista. Siinä voi säästää vuodessa aika ison paukun, Ossi sanoo.

Varo rahoituksia!

Niillä, joilla on paljon rahaa pankissa, on usein huono korkotuotto. Ossi mainitsee tyypillisen tilanteen, jossa henkilö on ollut pitkään tietyn pankin asiakas.

− Moni ei ole koskaan kysynytkään koroista, vaikka korkomarginaalia saisi nostettua yhdellä puhelinsoitolla. Pankki haluaa pitää asiakkaansa.

Isoja hankintoja tehdessä Ossi kehottaa suhtautumaan varauksella rahoituksiin, joita asiakkaalle tarjotaan hanakasti.

− Sanotaan, että kyseessä on nollan prosentin rahoitus, jossa saat 6 kuukautta maksuaikaa. Vaikka tämä tuntuu hyvältä jutulta, se ei ole sitä, sillä tilastojen mukaan juuri kukaan ei maksa rahoitusta ajoissa. Tällöin todelliset vuosikorot ovat älyttömiä.

− Ota mieluummin pankkilaina, Ossi neuvoo.

Studio55/Jenni Kokkonen

Saat Tarkan markan ajankohtaiset säästövinkit joka viikko sähköpostiisi tilaamalla Tarkan markan ilmaisen uutiskirjeen

Markus Ossin säästövinkit myös nettisivustolla ja blogissa

Tarkan markan Facebook-sivut

Lue myös:

    Uusimmat