40 miljoonaa tallennetta ja muita faktoja kirjastosta

Kirjasto on suomalaisten juttu: noin 80 prosenttia kansalaisista käyttää kirjaston palveluja säännöllisesti. Tiesitkö, että maastamme löytyy oma kirjasto myös sekä kuulo- että näkövammaisille?

Suomen kirjastoverkosto koostuu useista erilaisista kirjastoista: yleisistä, eli kunnallisista kirjastoista, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kirjastoista, kouluissa ja oppilaitoksissa toimivista oppilaitoskirjastoista sekä erikoiskirjastoista, joita ovat esimerkiksi tieteelliset kirjastot.

Yleisiä kirjastoja Suomessa on yhteensä 888. Kirjastojen kokoelmissa on yhteensä 40 miljoonaa erilaista tallennetta, joista 90 prosenttia on kirjoja. Kirjastoautoja maassamme huristelee 160 kappaletta.

Kirjastoja joka lähtöön

Myös erityisryhmien kirjastotarpeet on huomioitu: näkövammaisten kirjasto Celia välittää kirjallisuutta niille, jotka eivät sairauden tai vamman vuoksi voi lukea tavallisia kirjoja.

Kuurojen Liiton kirjasto, kuurojen ja viittomakielialan erityiskirjasto, on avoinna kaikille. Lisäksi Suomessa on noin kolme sataa erikoiskirjastoa, kuten Eduskunnan kirjasto, Tilastokirjasto, museokirjastot ja yrityskirjastot.

Kunnallisissa kirjastoissa on kirjojen lisäksi tarjolla tietotekniikkaa ja Internet-yhteys. Yleisistä kirjastoista 19 toimii myös maakuntakirjastoina, joiden tarkoitus on esimerkiksi tukea oman alueensa yleisten kirjastojen tieto- ja kaukopalveluja sekä perehdyttää kirjaston henkilökuntaa kirjastotyön uusiin toimintamuotoihin.

Studio55/Maria Aarnio

Lue myös:

    Uusimmat