Mainos

Usein kysytyt kysymykset

Täältä löydät vastaukset yleisimpiin Studio55.fi-sivustosta esitettyihin kysymyksiin sekä ohjeita kirjautumiseen. Vastaukset on lajiteltu aihepiireittäin.

Jäsenyys

Miksi minun kannattaa liittyä jäseneksi?

• Voit vaikuttaa sivuston ja tv-ohjelmien sisältöön ehdottamalla aiheita ja vieraita

• Voit esittää mielipiteesi ja keskustella mielenkiintoisista aiheista muiden elämänkokemusta omaavien ihmisten kanssa

• Pääset osaksi yhteisöä, jonka mielipidettä kuunnellaan ja jossa on tilaa aikuisille ajatuksille

• Saat uusia ystäviä ja tuttavia

• Voit vaihtaa privaattiviestejä muiden jäsenten kanssa, kun vaihdat ensin käyntikortteja heidän kanssaan

• Saat uniikkeja etuja yhteistyökumppaneilta

• Olet mukana tekemässä yhteiskunnallista muutosta, jonka tavoitteena on nostaa vanhemman sukupolven arvostusta

• Pääset osallistumaan koko palvelun kehittämiseen

• Palvelu on täysin ilmainen eikä velvoita sinua mihinkään

Kirjautuminen

Kirjautuminen sisään palveluun on eri asia kuin rekisteröityminen. Rekisteröitymällä luot itsellesi käyntikortin, joka näkyy keskustelupalstoilla kirjoittamiesi viestien yhteydessä. Rekisteröitymisen yhteydessä luot itsellesi käyttäjätunnuksen, joka on samalla nimimerkkisi keskusteluissa. Salasanan saat matkapuhelimeen, jonka numero kysytään rekisteröitymisen yhteydessä.

Kirjautuminen tarkoittaa käyttäjätunnuksen syöttämistä sivustoin oikeassa yläreunassa oleviin, harmaalla taustalla sijaitseviin valkoisiin laatikoihin. Vasempaan laitetaan käyttäjätunnus, oikeaan laitetaan kännykkään tullut numerosarja eli salasana. Sen jälkeen painetaan keltaista, pyöreää painiketta, jossa on valkoinen avaimen kuva.

Eteesi avautuu jäsensivu, jossa on omat profiilitietosi. Niitä voit muuttaa painamalla oranssia "Muokkaa" -painiketta. Kaiken muun pystyt muuttamaan tai piilottamaan, mutta käyttäjätunnusta ei voi vaihtaa eikä kätkeä.

Kirjautumis-sivulta näet myös ystäviesi käyntikortit ja sen, onko joku pyytänyt sinulta käyntikorttia omaan ystävälistaansa.

Nyt, kun olet kirjautunut sisään, pystyt osallistumaan keskusteluun. Keskustelun vastausnappulat tulevat esiin vain silloin kun olet kirjautunut sisään. Pystyt siis tarkistamaan keskusteluista, oletko kirjautunut. Jos viestien perässä on vain musta "hapannaama"-smiley, et ole kirjautunut. Jos mukana ovat myös oranssit "Siteeraa" ja "Uusi viesti" -painikkeet, olet kirjautunut.

Etusivulle pääset jäsensivuilta painamalla Studio55.fi-logoa, se on aina linkki etusivulle.

Miksi sisäänkirjautuminen ei onnistu?

Kirjoititko varmasti tunnuksesi oikein? Kirjautumisongelmien yleisin aiheuttaja on kirjoitusvirhe. Tunnukset täytyy kirjoittaa täsmälleen samassa muodossa kuin ne on rekisteröitymisen yhteydessä annettu. Syötä käyntikorttiisi valitsemasi käyttäjätunnus vasempaan ruutuun ja kännykkään saamasi numerokoodi oikeaan ja paina avaimen kuvaa, näin pääset sisälle omaan profiiliisi.

Huom! Kampanjasivua varten luodut tunnukset eivät enää toimi, kun sivusto muutti julkaisun myötä Maikkarin omalle palvelimelle. Kaikkien pitää siis luoda itselleen käyntikortti keskusteluihin osallistumista ja ideoiden lähettämistä varten.

Olen unohtanut salasanani, miten pääsen kirjautumaan sisään?

Tilaa uusi salasana kännykkääsi klikkaamalla sivun oikeasta ylälaidasta "Unohtuiko salasana" -linkkiä.

Käyntikortit

Miten teen itselleni käyntikortin?

Klikkaa sivun ylälaidasta kohtaa rekisteröidy, jolloin päädyt sivulle, jolla käyntikortti luodaan.

Voinko muokata tietojani käyntikortissa? Miten?

Voit muokata käyntikorttisi tietoja kirjautumalla sisään ja painamalla profiilisivullasi olevaa oranssia "Muokkaa"-painiketta. Päädyt sivulle, josta löydät kaikki tietosi. Muuta niitä haluamallasi tavalla ja tallenna muutokset sivun alalaidan keltaisesta pallukasta.

Kortilla oleva lyhyt kuvaus itsestä kirjoitetaan profiilisivun ruutuun "Kuvaus". Se on henkilötietojen alapuolella, kohdan "Koulutus" yläpuolella. Siihen kirjoittamasi teksti näkyy käyntikortissasi kuvasi vieressä. Kun teksti on mielestäsi valmis, skrollaa sivu alas ja klikkaa allareunasta painiketta "Tallenna".

Voit halutessasi käyttää käyntikorttiasi myös "statusviestinä". Vaihda sen teksti vaikka joka päivä kertomaan, miltä elämä mielestäsi tänään maistuu!

Kuka näkee käyntikorttini?

Tiedot näkyvät sen mukaisesti mitä olet määrittänyt käyntikorttia luodessasi tai muokatessasi tietojasi; joko julkisesti kaikille, vain ystävillesi tai vain Studio55.fi-ylläpidolle. Jäsentietojen käsittelystä kerrotaan tarkemmin Studio55:n rekisteriselosteessa.

Voinko estää tietojeni näkymisen?

Käyttäjätunnustasi lukuun ottamatta voit estää kaikkien tietojen näkymisen.

Voinko käyttää nimimerkkiä?

Käyttäjätunnuksesi on nimimerkkisi. Voit valita tunnukseksi oman etunimesi tai minkä tahansa haluamasi lempinimen. Tunnus pitää kuitenkin kirjoittaa kokonaan pienillä kirjaimilla, järjestelmä ei hyväksy isoja alkukirjaimia.

Voinko vaihtaa käyttäjätunnukseni?

Käyttäjätunnuksesi näkyy nimimerkkinäsi, kun olet kirjautunut sisään sivustolle. Käyttäjätunnustasi et valitettavasti pysty muuttamaan toiseksi, kun olet sen kerran rekisteröitymisvaiheessa valinnut. Näin ei pääse syntymään vahingossa muutosten kautta "samannimisiä" jäseniä.

Mieti siis rekisteröityessäsi tarkasti, minkä käyttäjätunnuksen itsellesi haluat.

Miten saan lataamani kuvan pienemmäksi?

Voit rajata kuvan siinä vaiheessa, kun lataat kuvan profiiliisi. Kuvan voi rajata itse pienemmäksi tai antaa sivuston hoitaa rajaus automaattisesti. Voit myös milloin tahansa rajata kuvan uudelleen valitsemalla profiilisivullasi ”Muokkaa”. Valitse kuitenkin ladattavaksi kuvaksi reilusti alle megan kokoisia kuvia, niin lataaminen ja sivujen käyttö on nopeampaa.

Miten ja miksi käyntikortteja vaihdetaan?

Kun kirjaudut sisään tunnuksillasi, on sivun ylälaidassa viesti käyntikorttipyynnöistä jos niitä on tullut. Klikkaamalla viestin tekstiä pääset näkemään kuka on pyytänyt käyntikorttiasi ja voit päättää hyväksytkö vaihdon vai et. Jos hyväksyt, henkilö saa nähdä käyntikortistasi ne tiedot, jotka olet määritellyt näkymään ystävillesi. Odottamaan jätetyt pyynnöt saat näkyviin oranssin Kontaktit-palkin linkistä "Kontaktipyynnöt".

Jos haluat itse pyytää jonkun jäsenen käyntikorttia, klikkaa linkkiä "Lähetä kontaktipyyntö" ja syötä haluamasi henkilön Studio55-käyttäjätunnus (=keskustelupalstan nimimerkki) vasempaan ruutuun ja isompaan ruutuun viestisi hänelle.

Haluamasi henkilön käyntikortin saat myös näkyviin klikkaamalla hänen nimimerkkiään keskustelupalstan viestistä. Linkistä avautuu kirjoittajan käyntikortti, ja jos olet itse kirjautuneena sisään palveluun, kortissa on myös oranssi painike "Vaihda kortteja" ja ko. henkilön nimimerkki. Huom! Painike näkyy vain, jos olet itse kirjautunut sisään palveluun.

Kaikki käyntikortteja keskenään vaihtaneet jäsenet voivat lähettää toisilleen profiilisivulla olevasta viestikeskuksesta yksityisiä privaattiviestejä, joita kukaan muu ei näe.

Mistä näen muiden jäsenten käyntikortteja?

Näet Studio55.fin etusivulla oikeassa reunassa neljän viimeksi sisään kirjautuneiden jäsenien käyntikortit. Niiden alapuolella on linkki "Katso lisää käyntikortteja". Avautuvalta sivulta näet 36 viimeksi sisäänkirjautuneen jäsenen käyntikortin.

Mitä tarkoittaa "Ota kortti takaisin"?

Kun olet hyväksynyt toisen henkilön pyynnön vaihtaa kanssasi käyntikorttia, hänen käyntikorttinsa ilmestyy profiilinäkymääsi. Sen alle ilmestyy teksti "Ota kortti takaisin". Kyseinen painike on olemassa sitä varten, että jos et enää joskus halua olla kontaktissa kortin sinulle antaneen henkilön kanssa, voit ottaa oman korttisi takaisin häneltä.

Sen jälkeen hän ei siis enää näe niitä tietoja, jotka olet määritellyt vain ystävillesi näkyväksi eikä muutenkaan korttiasi. Silloin korttisi toki näkyy, kun olet sisään kirjautuneena, mutta tiedoistasi näkyvät ainoastaan kaikille julkiseksi määrittelemäsi tiedot (ks. "Kuka näkee käyntikorttini?").

On kohteliasta ilmoittaa etukäteen, jos jostain syystä haluaa ottaa korttinsa pois.

Kuinka yksityiset viestit toimivat?

Voit vaihtaa yksityisiä viestejä niiden henkilöiden kanssa, joiden kanssa olet vaihtanut käyntikortteja. Tämä viestintä tapahtuu profiilisivuillasi eivätkä viestit ole kenenkään muun kuin teidän kahden nähtävissä. Olet myös ainoa, joka näkee kaikki profiilisivullasi olevat viestit.

Kirjaudu ensin sisään Studio55.fihin. Viestikeskus toimii samantapaisesti kuin useimmat sähköpostiohjelmat.

Pääset lähettämään ja lukemaan viestejä, kun klikkaat sivun oikeassa yläreunassa olevan harmaan Tervetuloa-viestikentän keskimmäistä linkkiä "Viestikeskus". Saamasi viestit sijaitsevat Viestikeskuksen Saapuneet-kansiossa. Siellä ovat myös uudet käyntikortinvaihtopyynnöt.

”Viestikeskus”-linkkiä joko sivun yläreunasta tai Kontaktit-otsikkopalkista painamalla avautuu viestikeskuksen etusivu, jossa on luettelo saamistasi viesteistä sekä linkit eri toimintoihin.

Pääset lukemaan sinulle lähetettyjä viestejä klikkaamalla Aihe-kohdan alle sijoittuvaa viestin otsikkoa. Kun olet avannut viestin, voit vastata siihen Vastaa-painikkeen kautta. Jos haluat kirjoittaa uuden viestin, mene kohtaan "Kirjoita viesti". Valitse sen jälkeen kohdasta ”Kenelle”pudotusvalikosta se ystävä, jolle haluat viestin lähettää. Luettelossa on kaikkien niiden nimet, joiden kanssa olet vaihtanut käyntikortin. Kun olet kirjoittanut viestisi tekstikenttään, paina Lähetä-painiketta, niin se lähtee matkaan. Lähettämäsi viestit tallentuvat oletusarvoisesti ”Lähetetyt”-kansioon. Jos et halua tätä, poista ruksi ko. kohdasta.

Jos et halua heti lähettää viestiäsi, paina ”Tallenna luonnoksena” -painiketta. Silloin viestisi tallentuu Luonnokset-kansioon, josta voit avata sen uudelleen myöhemmin ja lähettää eteenpäin.

Saat poistettua viestejä, kun laitat ruksin lähettäjän vasemmalla puolella olevaan ruutuun. Paina sitten Poista, jolloin viesti tuhoutuu pysyvästi tai Arkisto, jolloin se siirtyy Arkisto-kansioon.

Takaisin Profiili-sivulle pääset oikean yläreunan linkistä ”Profiili” ja Studio55.fi-etusivulle vasemman yläreunan logoa klikkaamalla.

Artikkelit päivän aiheesta

Studio55.fin etusivulle ilmestyvät aina kaikkien päivien (teemojen) uusimmat jutut. Kahdesta artikkelista on otsikon lisäksi esillä kuvat, ja muista jutuista pelkät otsikot linkkeinä. Ne liikkuvat "alaspäin" ja poistuvat listalta sitä mukaa, kun uusia juttuja julkaistaan.

Seuraavan päivän artikkelit julkaistaan yleensä edellisenä päivänä kello 15.00, jotta katsojilla on halutessaan mahdollisuus tutustua aiheeseen jo etukäteen.

Pelkästään kunkin päivän aiheet löydät sivun oranssin yläpalkin kautta. Kun klikkaat esimerkiksi teemaa Hyvä olo, löydät kaikki maanantain jutut:

Rekisteröinti

Miksi pitää rekisteröityä?

Haluamme tarjota yli 50-vuotiaille miehille ja naisille paikan, jossa voi keskustella vertaistensa kanssa omaan elämänpiiriin liittyvistä aiheista. Tämän toteutuminen edellyttää, että henkilöt kertovat itsestään tietoja ja rekisteröityvät jäseniksi. Tv-ohjelmaa voi katsoa, radiota kuunnella ja keskusteluita ja artikkeleita lukea rekisteröitymättäkin, mutta keskusteluun osallistuminen edellyttää käyntikorttia.

Miksi rekisteröityminen ei onnistu?

Jos saat ilmoituksen Käyttäjätunnus ei kelpaa, tarkista onko nimi kirjoitettu pienillä kirjaimilla. Järjestelmä ei hyväksy käyttäjätunnuksessa isoja kirjaimia.

Tarkista myös, että sinulla on ruksi kohdassa "Hyväksyn Studio55.fin käyttöehdot". Jos ruksi puuttuu, lomaketta ei voi lähettää.

Palaute

Miten voin lähettää palautetta sivustosta (ja ohjelmasta)?

Palautetta voit lähettää nimimerkilläsi profiilisivusi kohdasta "Vaikuta Studio55.fissä". Anonyymisti palautetta voi lähettää sivun alareunasta löytyvän palaute-linkin kautta.

Palaute-linkkejä ei kuitenkaan ole tarkoitettu päivän aiheiden kommentoimiseen – sitä varten ovat keskustelupalstat. Tule rohkeasti mukaan keskusteluun!

Mitä teen, jos joku käyttäytyy huonosti keskustelupalstalla?

Voit ilmoittaa asiattomasta viestistä painamalla viestissä olevaa mustaa painiketta. Avautuvassa ikkunassa voit myös perustella, miksi viesti on mielestäsi asiaton ja/tai käytös huonoa.

Voiko TV-ohjelmaan soittaa?

TV-ohjelmaan ei voi soittaa, mutta sieltä voidaan ottaa puhelinyhteys suoran lähetyksen aikana ja keskustella vaikkapa Studio55.fi-jäsenten, asiantuntijoiden tai muiden päivän aiheeseen liittyvien henkilöiden kanssa.

Miten saan yhteyden Mapeen ja Pirjoon?

Mapen ja Pirjon tavoitat lähettämällä viestin palautelomakkeen kautta. Sen jälkeen se ohjataan eteenpäin juontajille.

Sävelradio

Kuinka käytän Sävelradio-toimintoa?

Sävelradio alkaa soida, kun klikkaat oikean palstan yläosasta play-painiketta.

Voinko esittää toiveita musiikista?

Voit esittää toiveita Sävelradion musiikista palautelomakkeen kautta.

Miksi Sävelradion musiikki ei kuulu?

Jos asut ulkomailla, et pysty tekijänoikeudellisten syiden vuoksi kuuntelemaan Sävelradion musiikkia tai puheohjelmia.

Jos sen sijaan olet Suomessa, eikä Sävelradio kuulu, Flash-soittimesi saattaa tarvita päivitystä. Voit ladata uuden version osoitteesta: http://get.adobe.com/flashplayer/

TV-ohjelma

Milloin ohjelma näkyy televisiossa?

Ohjelma näkyy suorana lähetyksenä klo 09:25-10:00. Päivän ohjelma uusitaan seuraavana aamuna ennen Huomenta Suomi -lähetystä.

Kuinka seuraan suoraa lähetystä netin kautta?

Suoran lähetyksen voit avata arkiaamuisin klo 09:25-10:00 etusivun yläosasta, klikkaamalla play/katso-painiketta.

Miksi ohjelma ei näy tietokoneellani?

Käytettäessä MTV3 tai Sub Netti-TV:tä Firefox –selaimella, saattaa kuva hetken kuluttua lähetyksen alettua kadota niin, että ääni edelleen kuuluu kuitenkin oikein. Playerin ikkunassa näkyy vain mustaa.

Selaimen ruudunpäivitys (esim. Studio55:ssä riittää vaikkapa kohdistimen siirto nk. täppäsivun päälle, jolloin täppäsivu “pompsahtaa”) aiheuttaa Windowsin laittamaan selainikkunan päälimmäiseksi, jolloin Windows Media Player luulee, että sen ikkuna (jossa video näkyy) on siirrettu taustalle ja videon päivittäminen lopetetaan (=tulee musta ruutu).

Kuva saattaa kadota myös “itsestään”, jolloin käytännössä esim. ajastimella liipaistuu jokin sivulla oleva vastaava ruudunpiirto-operaatio, vaikka käyttäjä ei tee mitään. Esim. mainoksissa.

Kiertäminen:

Käynnistä Windows Media Player
Mene Työkalut->Asetukset->Videokiihdytys->Lisäasetukset –valikkoon
Valitse Käytä laadukasta videotilaa (kohdasta Käytä kerrostuksia lähtee valinta pois)
Valitse vierekkäisestä sarakkeesta Käytä DirectX videokiihdytystä ellei ole jo valittuna
Paina Käytä
Paina OK
Sammuta Windows Media Player
Sammuta kaikki Firefox selaimen ikkunat
Käynnistä Firefox uudelleen

Esiintyy:

Firefox –kaikki versiot (1.5-3.0.5)
Kaikki Netti-TV käyttöliittymät (mtv3nettitv.fi ja muilla MTV Oy:n saiteilla, jossa Netti-TV sisältöä)
Windows Media Player –kaikki versiot (9,10 ja 11).
Windows Media Player: Asetus kohdasta Työkalut->Asetukset->Videokiihdytys->Lisäasetukset->Käytä kerrostuksia –valittuna (oletusasetuksena tämä yleensä valittuna, [Engl. Enable Overlay])

Ei esiinny:

Internet Explorer 6,7 ja 8 selaimilla
MacOS X ympäristössä

Miksi nauhoitettu lähetys pätkii?

Videotiedostot itsessään eivät pätki, vaan pätkimisen syynä saattaa olla ruuhka verkkoyhteydessä tai liian hidas verkkoyhteys tai tietokone.

Myös tietoturvaohjelmat ja palomuurit aiheuttavat usein lähetykseen pätkimistä. Laske silloin koneesi suojausasetuksia. Myös internet-yhteys voi olla sillä hetkellä normaalia alhaisempi eli kannattaa tehdä myös nopeustesti useammalla eri testillä ja testata nopeutta ongelmahetkellä.

Media Playerin versio kannattaa myös tarkistaa. Sinulla tulee olla vähintään versio 10 koneellasi. Uusin versio Media Playeristä on 11.

Lisäksi Internet Explorer -selaimen tulisi olla päivitettyyn uuteen versioon (7).

Videon toisto Firefoxissa

Firefoxiin tarvitaan seuraava lisäosa, jotta videoita voi toistaa ja tekstitykset toimivat: http://port25.technet.com/videos/downloads/wmpfirefoxplugin.exe Lataa se tästä.

Internet

Mistä löydän aiemmin käsiteltyjä aiheita koskevat jutut?

Löydät viimeisimmät jutut minkä tahansa avaamasi jutun alapuolelta. Sitä kaukaisemmat päivät löytyvät sivun alareunan Lisää-linkin takaa.

Miksi kirjauduin ulos vaikka en tehnyt sitä itse?

Jos et hetkeen tee mitään palvelussa, järjestelmä kirjaa sinut ulos. Tällä varmistetaan, että kukaan muu ei voi käyttää tunnuksiasi palvelussa.

Voinko käyttää rekisteröitymisessä ulkomaista kännykkänumeroa?

Et valitettavasti, toistaiseksi vain suomalaiset numerot kelpaavat. Muista syöttää numero ilman maatunnusta (+358) ja kaikki numerot yhteen ilman välilyöntejä, esimerkiksi numero 040 123 456 muodossa 040123456.

Yleistä

Miksi jäseneksi pääsevät vain yli 50-vuotiaat?

Studio55.fi arvostaa elämänkokemusta ja haluaa luoda foorumin, jossa on tilaa fiksuille aikuisille ajatuksille.

Huomioitteko aidosti käyttäjien lähettämät ehdotukset ja vinkit?

Kyllä, ne ovat meille äärimmäisen tärkeitä ja arvokkaita. Ehdotuksia käydään läpi sitä mukaa kuin niitä tulee ja ne huomioidaan kaikessa toiminnassa. Kaikkia ehdotuksia ei tietenkään ole mahdollista toteuttaa, mutta kaikki vinkit otetaan mielellään vastaan. Studio55.fin käyttäjät ovat kokeneita ja fiksuja – se potentiaali hyödennetään täysimääräisesti.

Jos et löytänyt vastausta kysymykseesi, lähetä palaute!