Vältä vaarat ulkomailla – poimi vinkit

Osaatko varata matkan netissä turvallisesti, ottaa ulkomaille mukaan oikeanlaisia puhelinnumeroita ja asiakirjakopioita, säilyttää rahat vorojen ulottumattomissa sekä välttää höynäytetyksi tulemisen taksimatkoilla? Muista nämä turvallisuusvinkit lomalle lähtiessä.

Internetissä ennen matkaa ja matkalla

Ennen kuin täytät luottokorttitietojasi tai passin numeroa internetin sähköisiin lomakkeisiin matkaa varatessa, varmista, että kyseiset sivut ovat luotettavat. Luotettavuudesta kertovat esimerkiksi Verified by Visa- tai Mastercard Secure Code -todentamispalvelut.

Älä näpyttele luottokortin tietoja internet-kahvilassa, sillä koneella voi olla viruksia. Verkkopankkiakin tulisi käyttää vain kotona tai työpaikalla omalla työasemalla, mutta mikäli yleisellä koneella on pakko asioida, jälkikäteen on hyvä tyhjentää selaimen välimuisti sekä sulkea kaikki avoinna olevat selainikkunat.

Vakuuta ja varmista

Huolimatta siitä, kuinka kauan ulkomailla viipyy, ilman vakuutusta matkaan ei kannata lähteä. Mikäli tavaroita häviää tai ryöstetään tai joutuu itse sairaalaan, kulut voivat kasvaa suuriksi.

Tarkista, onko lomakohteesta tehty matkustusvaroituksia ja millaisia. Muista myös ottaa mahdollisesti tarvittavat rokotteet etukäteen.

Tiedot mukaan

Listaa puhelinnumerot, joita matkalla saattaa tarvita. Esimerkiksi poliisin, hotellin ja suurlähetystön yhteystiedot on hyvä olla mukana.

Ota kopiot passista ja lentolipuista siltä varalta, että alkuperäiset kappaleet häviävät. Lähetä kopiot itsellesi myös sähköpostitse.

Säilytä tavarat huolella

Lompakkoa ja muita mukana kannettavia matkustusasiakirjoja tulee säilyttää etutaskuissa. Oli takatasku kuinka syvä tahansa, varkailla on tapana tunnistaa turistit ja lompakon aiheuttamat kohoumat heidän vaatteissaan.

Vaikka kameran laukusta penkominen on hankalampaa kuin sen pitäminen koko ajan käden ulottuvilla, sitäkään ei kannata kantaa käsivarrella tai roikottaa kaulalla – kallis kamera loistaa kuin timantti kouliintuneille varkaille.

Säilytä käteistä ja maksukortteja eri paikoissa. Rahavyö voi olla hyvä investointi. Tarkista kohtuullisin väliajoin, että kortit ovat tallessa. Kortin katoamisesta tai epäillystä väärinkäytöstä tulee ilmoittaa välittömästi omaan pankkiin tai korttien sulkupalveluun. Ilmoitus poistaa kuluttajalta vastuun kortin oikeudettomasta käytöstä.

Pankkilautakunnan päätöksen mukaan pankkikortin ja tunnusluvun säilyttäminen samassa lompakossa on törkeän huolimatonta ja on johtanut vahingon jäämiseen asiakkaan itsensä vastuulle.

Sulaudu joukkoon

Yritä näyttää määrätietoiselta liikkuessasi. Vaikka olisit eksynyt, käyttäydy kuin tietäisit minne olet menossa. Jos mahdollista, kysy neuvoja vain virkapukuisilta ihmisiltä.

Opettele muutama lause paikallista kieltä siltä varalta, että sinun täytyy osata pyytää apua tai viestittää hädästä.

Vältä epämääräisiä alueita ja ihmisiä

Jos paikalliset ihmiset, ystävät tai matkaoppaat kehottavat välttämään tiettyjä kaupunginosia kokonaan tai tiettyihin kellonaikoihin tai pitämään niissä vieraillessa tavaroista erityisen hyvää huolta, neuvoja kannattaa kuunnella.

Älä käytä oikoreitteinä kapeita kujia tai huonosti valaistuja katuja. Välttele myös mielenosoituksia.

Älä luota liian lähelle pyrkiviin ihmisiin – hymy tai tarina saattaa olla vain keino herpauttaa huomiosi muualle tavaroistasi. Älä myöskään lörpöttele matkasuunnitelmiasi tuntemattomille ihmisille.

Tuntemattomilta ihmisiltä ei kannata ottaa vastaan ruokaa tai juomaa esimerkiksi busseissa ja junissa, sillä rikollisten tiedetään laittaneen sellaisiin huumaavia aineita ja ryöstäneen uhrit heidän nukkuessaan. Jos junalla matkustaa yöaikaan omassa loossissa, ovi tulee lukita. Muuten arvotavarat voi esimerkiksi kiinnittää hihnalla itseen ja nukkua niiden päällä, jos mahdollista.

Liiku takseilla turvallisesti

Kaupungeissa taksit ovat iltaisin usein turvallisin tapa liikkua. Ulos mennessä kannattaakin aina ottaa tarpeeksi käteistä paluukyytiä varten. Nouse kuitenkin vain takseihin, jotka on selvästi merkitty virallisilla tunnuksilla. Tunnuksettomiin takseihin tai kuskeihin, jotka nykivät hihasta juna-asemilla tai lentokentillä, on suhtauduttava varauksellisesti: he saattavat huijata taksassa tai viedä väärään määränpäähän.

Älä koskaan mene taksiin, jonka takapenkillä jo istuu joku. Pidä myös huolta, ettei kuski kaasuta pois tavarasi mukanaan, jos laitat laukut autoon ennen kuin olet itse sisällä. Yritä opetella parhaimmat reitit hotellille, etteivät taksit ajaisi tahallaan pisintä ja kalleinta mahdollista reittiä.

Lähteet: Kuluttajaliitto.fi, Thirdyearabroad.com, Dummies.com

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat