Turkkilainen Hülya: Sukuni ei hyväksynyt suomalaista miestä

Turkkilainen Hülya "Hissu" Kytö muutti 24-vuotiaana rakkauden perässä kaukaiseen Suomeen. Sittemmin on ehtinyt tapahtua paljon. Hülya kertoo Studio55.fille sopeutumisestaan uuteen kulttuuriin sekä elämästään nykyään.

Rakkaus murtaa kulttuurirajat. Hülya Kytö rakastui 24-vuotiaana suomalaiseen mieheen ja muutti tämän perässä Suomeen.

Hülyan turkkilaiselle suvulle vierasmaalainen vävyehdokas ei ollut alkuun mieleen.

− Sukuni ei hyväksynyt häntä. Lopulta isoisäni antoi meille luvan mennä naimisiin. Isoisä oli tuolloin perheemme pää, Hülya kertoo.

Istanbulissa syntynyt ja kasvanut Hülya oli valmis suureen elämänmuutokseen; siitäkin huolimatta, ettei hän tiennyt Suomesta juuri mitään.

− Tiesin, että Suomi on pohjoisessa ja että siellä asuu vaaleita ihmisiä, Hülya summaa.

"Yksinäisyys oli pahinta"

Ensimmäinen mieleen painunut muisto Suomesta saa Hülyan yhä huvittumaan. Vastanaineet muuttivat Turkuun, Suomen kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin, kuten aviomies tiesi kertoa.

− Asuimme kaupungin toisessa laidassa, lähellä satamaa. Mieheni ehdotti, että mennään kävelylle kaupunkiin. Kyselin jossain vaiheessa matkaa, että missä se keskusta on. Mies sanoi, että me kävelimme jo sen ohi.

Suurkaupungin kasvatilla riitti muutakin hämmästeltävää. Elettiin vuotta 1971, jolloin ulkomaalainen oli vielä Suomessa harvinainen näky.

Hülya on tietääkseen ensimmäinen turkkilainen nainen, joka muutti avioliiton myötä Suomeen.

− Sopeutuminen oli aika vaikeaa. Esimerkiksi ihmissuhteet olivat minulle outoja. Turkissa ihmiset elävät kaikki yhdessä ja jakavat asiat keskenään. Suomessa kukaan ei puhunut paljon mitään. Yksinäisyys oli pahinta.

Myös tavallinen arki tuotti alkuun haasteita.

− En osannut pukeutua talvella. Haluamiani mausteita ja vihanneksia oli vaikea löytää kaupoista. Nämä olivat pieniä asioita, jotka merkitsivät silloin paljon, Hülya sanoo.

Ajatusmaailma muuttui

19 vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon. Perhe kasvoi kolmella lapsella. Lopulta Hülyan ja suomalaisen puolison tiet erkanivat.

− Minulta kysyttiin sen jälkeen monta kertaa, että mitä teen täällä vielä, miksen lähde takaisin Turkkiin.

Hülyan mielestä kysymys oli outo. Miksi lähteä, kun lapset asuvat Suomessa, ja myös oma elämä oli asettunut ajat sitten uomiinsa.

− Menin vielä naimisiin turkkilaisen miehen kanssa, mutta se ei onnistunut. Olen niin suomalaistunut. Ajatusmaailmani on erilainen kuin 42 vuotta sitten., Hülya toteaa.

Vieraana synnyinmaassa

Jos ihminen haluaa sopeutua, hän sopeutuu. Tämän Hülya tietää oman kokemuksensa myötä.

Turkissa suomalaistunut nainen käy vähintään kaksi kertaa vuodessa.

− Vaikka Turkki on synnyinmaani, tunnen siellä itseni hieman vieraaksi, hyvin paljon suomalaiseksi.

Hülya perusti vuonna 2002 Daisy Ladies -yhdistyksen, joka auttaa maahanmuuttajanaisia integroitumaan suomalaiseen yhteiskuntaan. Oman sopeutusvaiheensa läpikäyneen naisen sanoma samassa tilanteessa oleville on ytimekäs: usko itseesi!

− Tiedän ruohonjuuritasolla, minkä tyyppisiä vaikeuksia maahanmuuttajat kohtaavat. Olen mielestäni onnistunut työssäni, koska teen kaiken oman kokemukseni perusteella. Kenenkään ei pitäisi jättää ideoita toteuttamatta siksi, ettei muka osaa, Hülya painottaa.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat