Teräsmummo vaihtokauppojen kautta au pairiksi: Se oli silkkaa hullua rohkeutta

Berit Hasu ajautui au pairiksi Sveitsiin todellisten sattumien kautta. Taakse jäänyt pankkityö, yksin jääminen ja muutto Espooseen tuottivat elämään uusia haasteita.

Erään hiihtomatkan yhteydessä Berit Hasulle avautui yllättäen mahdollisuus toimia puotiapulaisena Rovaniemen Joulumaassa. Hän tapasi jouluapulaisena ollessaan kolme sveitsiläistä rouvaa, joista yksi oli syntyjään suomalainen. Naiset ihastelivat Lapin kaunista luontoa, ja yksi heistä mietti, miten pääsisi itsekin töihin joulupukin ihmemaahan.

– Sanoin siihen, että kyllä tänne pääsee töihin, jos tehdään vaihtokaupat ja minulle hommataan töitä Sveitsistä, Berit Hasu muistelee.

Hän antoi rouvalle yhteystietonsa, vaikkei tosissaan odottanut vastausta. Joulun jälkeen Beritille tuli kuin tulikin puhelinsoitto Sveitsistä.

Rovaniemellä vierailleen rouvan ystävä tiedusteli, oliko Berit vakavissaan lähdössä Sveitsiin. Suomalais-sveitsiläisen perheen kouluikäinen poika ja pieni tyttövauva tarvitsivat hoitajaa äidin palatessa töihin.

– Ja niin sovimme, että lähden au pairiksi kolmeksi kuukaudeksi, Berit muistelee.

Matka kohti tuntematonta

Berit Hasulla on kaksi aikuista tytärtä, joista toisella oli jo omia lapsia. Au pairiksi lähtemisestä keskusteltiin kotona, mutta naisella oli hyvät perustelut matkalle lähtemiselleen.

– Sanoin, että koska minulla oli aikoinaan lyhyt äitiysloma, voisinko nyt saada pidemmän isoäitiysloman, Berit sanoo nauraen.

Oli vuosi 1995, ja Berit lähti kohti tuntematonta.

Hän koki olevansa outo lintu muiden, nuorempien au pairien seassa, mutta ei antanut sen häiritä. Viikonloppuisin Berit kävi yksin kiertelemässä eurooppalaisia kaupunkeja sekä Alpeilla hiihtämässä ja patikoimassa.

– Kyllähän se toisen henkilön kanssa olisi ollut riemullisempaa, mutta yksin piti vain reippaasti mennä ja ottaa asioista selvää.

Elämän pituinen ystävyys

Berit Hasu kertoo au pairina toimimisen olevan onnenkauppaa molempiin suuntiin. Au pairiksi lähtevän on oltava tasapainossa itsensä kanssa ja talouden kunnossa. Omia ongelmia ei pidä lähteä toisten koteihin parantelemaan. Pitää myös uskaltaa hypätä rohkeasti mukaan.

– Olihan siinä lähtemisessä silkkaa hullua rohkeutta, Hasu tuumaa.

Hasun pesti Sveitsissä sujui niin hyvin, että suhde perheeseen on jatkunut vuosia työsuhteen päättymisen jälkeenkin. Perheen vanhempiin on aikuistason ystävyyssuhde, ja Berit on ollut tuttu vieras myös lasten syntymäpäivillä. Sveitsiläisperheen tyttövauvasta onkin ehtinyt kasvaa jo nuori nainen ja kouluikäisestä pojasta aikuinen mies.

Berit on myöhemmin myös miettinyt, voisiko mies lähteä au pairiksi.

– Helsingin seudullakin on paljon yksinäisiä, eläkkeelle jääneitä ihmisiä. Olen miettinyt, että miksi ei mies voisi lähteä ulkomaille tekemään vaikkapa remonttia tai puutarhatöitä.

Studio55.fi/Siiri L'Ecuyer

Lue myös:

    Uusimmat