Tämä on totuus pyramidien rakentamisesta ja muista muinaisen Egyptin myyteistä

Oliko Kleopatra kaunotar? Kuka rakensi pyramidit? Onko faaraoiden kirouksissa perää? Muinainen Egypti kiehtoo salaperäisyydellään, ja aina vain uudet arkeologiset löydöt vain lisäävät sen hohtoa. Valitettavasti tuo tarunhohtoisuus on tuottanut myös monia myyttejä ja väärinkäsityksiä.

Listverse.com sivusto listasi 10 yleistä väärinymmärrystä muinaisen Egyptin kulttuurista.

10. Kleopatran kauneus

Kleopatra on suuri hahmo Egyptin historiasta ja kuulu ennen kaikkea lumoavasta kauneudestaan. Tätä ajatusta ovat vahvistaneet niin Shakespeare kuin elokuvaohjaaja Joseph L. Mankiewicz.

Roomalaiset kolikot kuitenkin paljastavat, että kuululla kaunottarella oli tosiasiassa sangen miehekkäät piirteet: iso nenä, ulkoneva leuka ja ohuet huulet, jotka eivät sovi minkään kulttuurin tyypillisiin kauneuskäsityksiin. Sen sijaan Kleopatra oli fiksu. Aikalaislähteiden mukaan Kleopatralla oli yllin kyllin karismaa ja älyä fyysisen kauneuden sijaan.

9. Kuoleman ihannointi

Muinaisen Egyptin pyramideista, muumioista ja jumalista lukiessa moni päättelee, että egyptiläiset suhtautuivat kuolemaan ihannoiden. Tämä ei kuitenkaan voisi olla kauempana totuudesta. Itse asiassa egyptiläiset viettivät suuritöisiä hautajaisia nimenomaan juhlistaakseen elämää.

Esimerkiksi useat hautoja koristavat kuvitukset kuvaavat maanviljelystä, metsästystä ja kalastusta. Runsaiden koristelujen uskottiin auttavan tuonpuoleisessa, jossa samanlainen elämä jatkuisi ilman suuria koettelemuksia. Muumioinnilla ruumis haluttiin säilöä elävän näköisenä, valmiina tähän ihannoituun maalliseen elämiseen. Selvästikin egyptiläisillä oli siis pakkomielle elämästä, ei kuolemasta.

8. Avaruusolennot asialla

Jotkut ihmiset uskovat, että muinaiset egyptiläiset olivat yhteydessä avaruusolentoihin. He ajattelevat, että pyramidit ovat yli-inhimillisiä saavutuksia, ja että joissain seinämaalauksissa jopa kuvattaisiin alieneita. Tämä suorastaan loukkaa egyptiläisen kulttuurin perintöä.

Vaikka Gizan suuri pyramidi onkin huikea matemaattinen saavutus, ei sen rakentaminen ole ollut mahdottomuus senkään ajan astronomeille ja arkkitehdeille. Vaikka pyramidi oli maailman korkein rakennus melkein 4 000 vuoden ajan, ei se tarkoita, että egyptiläiset olisivat kaveeranneet avaruusolentojen kanssa. Se vain todistaa, ettei mikään muu kulttuuri vetänyt vertoja heidän arkkitehtonisille saavutuksilleen monumenttien saralla ennen 1800-lukua.

7. Egyptologia kuihtunut tieteenala

Monet kuvittelevat, että olemme jo perehtyneet muinaiseen Egyptiin niin hyvin kuin mahdollista, ja että egyptologia on kuollut ja kuopattu tieteenala. Tosiasiassa muinaisesta Egyptistä paljastuu lähes päivittäin uusia, kiinnostavia tietoja.

Esimerkiksi suuren pyramidin luota on löydetty niin kutsuttu aurinkolaiva, jonka oletetaan toimineen kuolleiden faaraoiden apuna auringonjumala Ra'n ikuisessa taistelussa pimeyden demonia Apepia vastaan. Ra'n uskottiin joka yö seilaavan taisteluun laivallaan ja aamun koitossa ilmaantuvan voittoisana lipumaan taivaankannelle.

6. Hieroglyfit

Ihmiset olettavat egyptiläisten keksineen hiroglyfit. Tosiasiassa alkukantaiset hieroglyfit tulivat Egyptiin länsiaasialaisten valloittajien mukana. Toinen myytti, jota käärmeiden ja irtonaisten jalkojen kuvat lietsovat, on että hieroglyfit olisivat kirousten ja maagisten manauksien kieltä. Todellisuudessa suurin osa hieroglyfeistä on harmittomia kaiverruksia ja historiallisia kuvauksia.

Kirouksia on löydetty haudoista harvoin, ja löydetytkin ovat useimmiten olleet voimattomia, kuten "hänen vuotensa vähenevät" ja "hän ei saa perillistä". Kiinnostavaa on, että ennen Rosettan kiven löytymistä vuonna 1798 useimmat tutkijat uskoivat hieroglyfien olleen kuvitusta, eivät äänteitä, joista muodostuisivat aakkoset.

5. Pyramidien koristelu

Hieroglyfit koristavat monien muinaisen Egyptin palatsien ja hautojen sisätiloja. Mutta toisin kuin myyttien perusteella voisi luulla, pyramidit ovat verrattain melko koruttomia. Viime aikoihin asti Gizan pyramidien uskottiin olevan täysin paljaita myös sisäpuolelta. Vasta jokin aika sitten erään salaisen oven takaa löytyi hieroglyfeja.

Pyramidit eivät myöskään olleet nykyisen värisiä 4 000 vuotta sitten. Jotkin osat, kuten sisätilojen pylväät, oli maalatu punaisiksi tai valkoisiksi. Perusmaalaus ja piilotetut kirjoitukset jättävät kuitenkin pyramidit hyvin karuiksi. Niiden arkkitehtuuri on se, mikä tekee niistä maailman vanhimmat ja suosituimmat kivirakennelmat.

4. Palvelijat hautaan faaraon mukana

Kun faaraot kuolivat, heidän palvelijoitaan ei tapettu ja haudattu kuninkaidensa mukana kuten uskotaan, paria poikkeusta lukuun ottamatta. Vain kahden ensimmäisen dynastian faaraon tiedetään vieneen palvelijansa mukanaan hautaansa.

Ihmisten taipumus yleistää on johtanut myyttiin, että tämä olisi ollut yleinen käytäntö kaikkien muiden noin 300 faaraonkin kohdalla. Myöhemmät faaraot todennäköisesti tajusivat, että heidän uskolliset palvelijansa olivat hyödyllisempiä elävinä kuin kuolleina, joten he ottivat hautaansa mukaan heidän sijaan shabteja. Nämä figuurit sitten heräisivät henkiin auttamaan faaraota tuonpuoleisessa.

3. Orjat rakensivat pyramidit

Ajatus, jonka mukaan orjat rakensivat pyramidit, on saanut alkunsa kreikkalaisen historioitsija Herodotuksen kirjoituksista jo 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Se vahvistui vääräksi, kun rakentajien jäännöksiä löytyi haudoista pyramidien vierestä. Hautapaikka jumalaisen faaraon lähistöllä on ollut niin suuri kunnia, ettei sitä ikinä olisi suotu orjille.

Paikalta löydetyt suuret määrät karjan luita todistavat, että rakentajat nauttivat muinaisen Egyptin arvostettua herkkua, naudanlihaa. Pyramidien rakentajat olivat siis todistetusti hyvin taitavia egyptiläisiä rakennusmiehiä, eivät orjia, kuten Hollywood ja Raamattukin uskottelevat.

2. Israelilaisten orjuutus

Raamatun uskotteluista puheen ollen, tämä onkin arka asia. Ei ole todisteita siitä, että israelilaiset olisivat olleet orjuutettuina muinaisessa Egyptissä.

Muinaisesta Egyptistä tiedetään paljon, sillä egyptiläiset pitivät tarkkaa kirjaa ja arkistoa valtakuntansa asioista. He eivät kuitenkaan koskaan mainitse orjarotua tai esimerkiksi kymmentä vitsausta. Miljoonien heprealaisten asumisesta Egyptissä tai autiomaassa ei ole myöskään arkeologista tietoa.

Sitä paitsi, miljoonien orjien pako olisi tuhonnut Egyptin talouden, joka sen sijaan kukoisti vielä toisellakin vuosituhannella ennen ajanlaskun alkua – aikana, jolloin exoduksen väitetään tapahtuneen.

1. Faaraoiden kirous

Tutankhamonin haudan avanneita piinannut kirous aiheutti suurta mediakohua ja epäilyksiä yleisössä. Myytin mukaan Tutankhamonin langettama kirous tappoi tutkimusta rahoittaneen lordi Carnarvonin ja muita retkikunnan jäseniä.

Vaikka on esitetty teorioita myös haudasta peräisin olleista vaarallisista sienikasvustoista ja kaasuista, nämä kuolemantapaukset eivät kaipaa mitään erityistä selitystä. Vain kahdeksan paikalla olleista 58 henkilöstä menehtyi kymmenen vuoden sisällä haudan avaamisesta. Retkikunnan johtaja Carter, jonka luulisi olleen kirouksen selvä kohde, eli vielä 16 vuotta.

Muut haudan avausta seuranneet sattumat johtuvat vääristyneestä olettamuksesta: mikä vain epäonni, joka kohtasi ketä tahansa osallistuneista, pistettiin faaraon kirouksen piikkiin. Tämä on hyvä esimerkki ihmisen halusta uskoa jännittävää tarinaa mieluummin kuin faktoja.

Lähde: Listverse.com

Studio55.fi

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat