Suomalaisvaimona Turkissa: Vuosi meni, että opin ajatusmaailmaan, mikä täällä on

Lomaromanssi Turkin auringon alla johti perheen perustamiseen ja pitkään avioliittoon. Marjo kertoo Studio55.fille, millaista elämä on ollut turkkilaisen miehen vaimona Suomessa ja sittemmin Alanyassa.

Marjon ja Hairin tiet kohtasivat toukokuussa 1991, kun Marjo oli lomamatkalla Turkin Alanyassa. Kaksiviikkoisen loman loppumetreillä sävelet olivat selvät: parikymppiset nuoret solmivat kihlat.

Kemiaa ja rohkeutta heittäytyä, mutta ennen kaikkea kohtalon sanelemaa, Marjo pohtii jälkeenpäin.

− Minulla oli jo nuorena koko ajan tunne, että en ehkä kuitenkaan jää Suomeen. Olin kiinnostunut ulkomaista, eri kulttuureista ja uskonnoista.

Marjo ja Hairi olivat nuoresta iästään huolimatta alusta asti vakavissaan. Kummankin haaveissa siinsi perhe ja yhteinen elämä.

Syyskuussa Marjo palasi rakkaansa luokse Turkkiin. Saman vuoden marraskuussa pari solmi avioliiton.

− Vanhempani olivat sataprosenttisesti mukana. Heille ei tullut kauheana yllätyksenä, että löysin miehen Turkista.

Myös Hairin vanhemmat toivottivat alkukangertelun jälkeen suomalaisen miniän tervetulleeksi sukuun.

Kulttuurishokki iskee

Hairin hyppy Turkista keskelle 1990-luvun alun lama-Suomea oli varsinainen kulttuurishokki. Kuopiossa ulkomaalainen oli vielä harvinainen näky. Suomalaiset tuijottivat vastaan tullessa maahan, töitä ei tahtonut löytyä.

Marjo ja Hairi luovivat alkuajat eteenpäin samalla tahtotilalla, jolla he olivat myös liittonsa solmineet. Lopulta sinnikäs mies sai pestin päiväkodista keittiöapulaisena.

− Hän voitti naiset puolelleen, lapsetkin olivat tykänneet. Samalla hän oppi suomen kieltä, Marjo kertoo.

Päiväkodin jälkeen Hairi suoritti tutkinnon ammattioppilaitoksessa ja päälle ulkomaalaisten yrittäjäkurssin. Kurssin myötä monen maanmiehen tavoin ura aukeni ravintola-alalla.

− Hän pääsi oman itsensä herraksi ja sai lopulta Suomen kansalaisuuden.

Turkkiin

15 vuotta sujui Suomessa siivillä. Perhe täydentyi kolmella lapsella. Vuosien mittaan ajatus siitä, miten elämä sujuisi Turkissa, alkoi itää pariskunnan mielessä. Kaksikko ei hätiköinyt, vaan kuulosteli rauhassa oikeaa hetkeä.

Viisi vuotta sitten perhe teki siirron ja muutti Turkin Alanyaan.

− Halusimme, että lapsetkin näkevät, millaista Turkissa on elää. Olemme opettaneet heidät kaksikielisiksi.

Tällä kertaa oli Marjon vuoro kokea nahoissaan kulttuurishokki. Moni Suomessa yksinkertainen käytännön asia olikin miehen kotimaassa toisin.

− Vuosi meni, että opin tähän ajatusmaailmaan, mikä täällä on. Siinä vaiheessa ymmärsin, mitä Hairi oli käynyt läpi. Mieli pitää pitää avoimena. Joka maassa on omat tavat, mitkä pitää hyväksyä, Marjo tiedostaa.

Sopeutumista edesauttoi se, että Marjo tuli turkin kielellä toimeen.

Naisen asema Turkissa

Viisi vuotta muuton jälkeen Alanyasta on tullut Marjolle toinen koti. Pariskunta omistaa Asunto Alanya -kiinteistövälitysfirman ja elää sivussa arkea lasten ehdoilla − aivan kuten Suomessakin.

− Turkki on hyvin eurooppalaistunut, mutta omalla hyvällä tavallaan. Työssäkäyvä nainen ei ole täällä enää mikään ihme. Noin 60 prosenttia käy töissä.

Marjo oikoo mielellään muitakin vääriä käsityksiä naisen asemasta turkkilaisessa yhteiskunnassa. Perinteisistä sukupuolirooleista huolimatta naisten elämänpiiri on laaja.

− Sosiaalinen kanssakäyminen naisen kesken on todella vahvaa. Yhteisissä teehetkissä jaetaan omia tunteita. Minulla on pääasiassa turkkilaisia ystäviä, suomalaisia vähemmän.

− Olemme tosin myös mukana aktiivisesti Alanyan suomalaiset -yhdistyksen toiminnassa, ja Hairi on yhdistyksen hallituksessa jo neljättä vuotta mukana, Marjo lisää.

Kysymys puolison identiteetin muuttumisesta synnyinmaahan paluun jälkeen vetää Marjon mietteliääksi. Hairi on ehkä hieman varmempi itsestään, mikä saattaa vaikuttaa dominoivalta. Avioparin suhdetta asia ei ole kuitenkaan hetkauttanut.

− Ei hän ole muuttunut, vaikka ulkopuolelta saattaa siltä tuntua. Hän kysyy kuitenkin kaikki asiat minulta. Kai voi sanoa, että olen syntynyt onnellisten tähtien alla, Marjo uskoo.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat