Suomalainen Kristiina pääsi Valkoisen talon pyhimpään paikkaan

Kristiina Helenius on asunut kuusi vuotta Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa. Toimiessaan lehdistöneuvoksena Suomen suurlähetystössä hän pääsi vierailemaan Valkoisen talon pyhimmässä huoneessa.

Nykyään AmCham Finlandin eli Amerikkalaisen kauppakamarin johtaja Kristiina Helenius toimi vuosina 2001–2007 Suomen Washingtonin-suurlähetystössä lehdistöneuvoksena. Hänen toimenkuvaansa kuuluivat media-asioiden hoitaminen sekä edustustehtävät, kun Suomesta tuli vieraita.

Helenius on vieraillut useamman kerran Valkoisen talon pressihuoneessa, mutta kaksi kertaa ovet ovat avautuneet talon kuuluisimpaan huoneeseen.

– Kun Tarja Halonen ja Paavo Lipponen tulivat valtiovierailulle, pääsin käymään kaikkein pyhimmässä: Oval Officessa, Helenius paljastaa.

Ennen neuvotteluja media pääsee muutamaksi minuutiksi presidentin henkilökohtaiseen työhuoneeseen ottamaan kuvia takan edessä poseeraavista poliitikoista. Siellä Heleniuskin mittaili ovaalinmuotoista toimistoa yhdessä suomalaistoimittajien kanssa.

– Huone oli yllättävän intiimi ja pieni, kananmunanmuotoinen. Se oli hyvin söpö ja lämmin, Helenius kuvailee.

Äärimmäisyyksien kaupunki

Helenius kuvaa Washingtonia äärimmäisyyksien kaupungiksi. Toisaalta se on vallan keskus, jolla on suuri merkitys maailman politiikalle. Toisaalta se on kodittomien kaupunki, jossa rotuerottelu näkyy vielä tietyillä alueilla.

– Se on jännä paikka hyvine ja huonoine puolineen, Helenius toteaa.

Hän solahti helposti sisään Washingtonin piireihin. Kaupungissa on 174 suurlähetystöä, joten väestö on hyvin kansainvälistä. Kolmasosa kaupungin asukkaista on vain töissä siellä. Naapureihin pidetään yhteyttä, ja ystäviä on helppo saada.

– Myös tyttäreni koulun kautta sosiaalinen piiri laajeni, Helenius sanoo.

Patsaiden ympärillä suojamuureja

Helenius ei tuntenut oloaan Washingtonissa yhtään sen turvattomammaksi kuin Suomessa. Hän uskalsi lenkkeillä hämärälläkin kotikulmillaan.

– Jos siellä on jotain vaarallista, niin liikenne, Helenius toteaa.

Tosin lasten suhteen ollaan jopa hysteerisen varovaisia, eikä heitä lasketa kulkemaan yksin. Koulubussillekin heitä mennään vastaan.

Väkivallan uhkaa selvemmin katukuvassa näkyy terrorismin pelko. Syyskuun 11. päivän terroristi-iskujen jälkeen Washingtonissa tiukennettiin turvatoimia. Pinnan alla kytee varautuneisuus, vaikkei terrorismin mahdollisuutta ajatella päivittäin.

– Kaikissa rakennuksissa on metallinpaljastimet, henkilöpaperit täytyy olla aina mukana, ja patsaiden ympärille on rakennettu suojamuureja, Helenius luettelee.

Toimenpiteet eivät kuitenkaan vaikuta tavalliseen elämään, sillä niihin tottuu. Täytyy vain varata ylimääräiset 15–20 minuuttia turvatarkastukseen.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat:Lehtikuva ja Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat