Psyyke joutuu lentokoneessa koville – tässä syyt

Lentokone on ympäristönä monen mielestä ahdistava. Tuskastumista aiheuttavat eri tekijät.

”Rentouttava” on sana, jota harvoin käytetään lentomatkailusta. Pelkästään lentokentälle ajoissa ehtiminen, lähtöselvityksen tekeminen ja turvatarkastukseen jonottaminen voivat aiheuttaa harmaita hiuksia. Psykologiselta kannalta katsoen vielä suurempi stressi odottaa lentokoneessa. Aiheesta kirjoitti ympäristöpsykologi Sally Augustin  Psychology Today -verkkosivustolla.

Vapauden ja hallinnan puute

Ihmiset ovat rentoutuneempia ja onnellisempia silloin, kun he pystyvät hallitsemaan ympäristöään. Lentokoneessa tämä kontrolli menetetään. Heti, kun painaa takapuolensa lentokoneen epämukavaan penkkiin, mahdollisuudet harjoittaa vapaata tahtoa ovat suurimmaksi osaksi poissa.

Sen saattaa kyllä vielä voida itse valita, mitä elokuvaa katsoo, pitääkö lukuvalon päällä ja lukeeko vai ei, mutta näiden asioiden merkitys on varsin pieni suhteessa siihen, mitä menettää: matkustaja ei voi esimerkiksi vaikuttaa lentokoneen nopeuteen tai suuntaan, käyttää vessaa milloin haluaa tai astua ulos jaloitellakseen.

Ergonomisten olosuhteiden surkeus aiheuttaa psyykkistä stressiä. Kun jalkatila on vähäinen ja tarjotinpöytä laskettuna eteen, pelkästään istuminen hiljaa paikoillaan voi tuskastuttaa.

Yksityisyyden puute

Lentokoneessa joutuu sietämään sitä, että muut ihmiset ovat liian lähellä itseä. Henkilökohtaisen tilan menetys tarkoittaa myös yksityisyyden menetystä. Matkustamossa ollaan niin liki toista, että halutessaan tuntematon vierustoveri pystyy hyvin lukemaan, mikä lehtiartikkeli sinua kiinnostaa tai kuinka kuuma kohtaus lukemassasi kirjassa on meneillään.  

Silloin, kun ihmiset joutuvat lentokoneen ulkopuolella liian lähelle toisiaan, tilanteesta kunnialla selvitäkseen turvaudutaan joihinkin sanattomasti sovittuihin käytäntöihin. Hyvänä esimerkkinä voi käyttää hissimatkaa. Kun ihmisten täytyy ahtautua epämukavan pieneen tilaan yhdessä, niin jännitteitä madaltaakseen ja tilannetta rauhoittaakseen he välttävät katsekontaktia ja käyttäytyvät ikään kuin hississä ei edes olisi muita.

Valitettavasti lentokoneessa ollaan yhdessä paljon hissimatkaa kauemmin eikä täysi kontaktin ”jäädyttäminen” ole esimerkiksi vessakäyntien takia mahdollista. Istuimien sijoittelu vierekkäin eikä esimerkiksi vastakkain tosin takaa, ettei lentokoneessakaan ole juuri pakko ottaa katsekontaktia muihin kuin lentoemäntiin.

Pelottavat äänet ja pomput

Etenkin lentopelkoisille stressiä voivat aiheuttaa lentokoneen pitämät äänet tai turbulenssi, jotka eivät ole aina ennustettavissa. Stressi tekee tunteiden kontrolloimisen ja muiden kanssa toimeen tulemisen hankalammaksi.

Yleisvoinnin lasku

Lentokoneen matkustamon ilmanpaine ei ole lähelläkään sitä, mihin on maan pinnalla totuttu. Kuivan ilman aiheuttaman nestehukan takia valppaus ja kognitiiviset toiminnot kärsivät. Oleskelu alhaisessa ilmankosteudessa on yhdistetty myös päänsärkyihin, jotka puolestaan voivat haitata kohteliasta kanssakäymistä sekä työskentelyä lennon aikana.

Lähde: Psychologytoday.com

Kuva: Colourbox.com

Kokeile käänteentekevää matkahakua ja inspiroidu osoitteessa Lomakuumetta.fi!

Lue myös:

    Uusimmat