Pekan tie apen autotallista Provencen-taloon – Lue Swan-veneiden isän neuvot menestykseen

Pekka Koskenkylä aloitti uransa myymällä paperisäkkejä. Apen autotallissa rakennettu purjevene toimi lähtölaukauksena omalle telakalle Nautorille. Menestyksekäs ura mahdollisti eläkepäivät Provencessa, mutta pelkkä puutarhanhoito ei tyydytä piintynyttä liikemiestä.

Pekka Koskenkylä syntyi vuonna 1937 Somerolla vanhimpana kolmesta lapsesta. Isä oli pappi ja äiti kotiäiti. Pekka halusi pienestä pitäen liikemieheksi.

– Valmistuin filosofian kandidaatiksi, minkä jälkeen lähdin Pietarsaareen Schaumanille myymään paperisäkkejä. Oikeasti olin kuitenkin aina haaveillut veneistä. Tykkään tehdä käsilläni ja askarrella puusta, joten aloin rakentaa omin käsin purjevenettä appeni autotallissa, Pekka kertoo.

Piirustukset teki paikallinen venesuunnittelija. Käytännön työssä auttoi appiukko ja muutama alihankkija. Pari vuotta Pekka myi päivisin paperisäkkejä ja nikkaroi iltaisin purjevenettä.

– Kun alus valmistui, otin yhteyttä venemeklareihin ja annoin sanan paatista kiertää. Ostaja löytyi nopeasti. Hän teki hyvän tarjouksen, jonka hyväksyin. Minulla oli koko ajan ollut valmiit suunnitelmat sen suhteen, mitä niillä rahoilla teen, Pekka sanoo.

Suunnitelmat toteutuivat, kun Pekka vuonna 1966 toteutti unelmansa ja perusti Nautorin – Swan-purjeveneitä rakentavan telakan.

Myyntivaltti toi menestystä

Toiminnassa oli alusta alkaen mukana monta ihmistä.

– Lähdimme välittömästi sarjatuotantoon. Noihin aikoihin kilpailu oli vähäisempää ja markkinoille pääsy suhteellisen helppoa.

Nautorilla oli myös erityinen myyntivaltti.

– Siinä, missä kilpailijat myivät puuveneitä, me teimme aluksia aivan uudesta materiaalista: lasikuidusta. Niitä pystyttiin sarjatuotannon ansiosta myymään edullisemmin kuin yksittäisiä puuveneitä. Aluksemme niittivät niin ikään mainetta nopeudellaan voittamalla erilaisia kilpailuja.

Perusti telakan Thaimaahan

Lupaavan alun jälkeen tulipalo vei Nautorin muutaman vuoden päästä konkurssin partaalle. Pekka teki omistajanvaihdoksen paperijätti Schaumanin kanssa. Hän työskenteli pari vuotta palkallisena toimitusjohtajana, mutta ei viihtynyt, koska telakan johdossa häärivät toiset miehet.

– Olimme kasvaneet tuolloin nollan liikevaihdosta 350 työntekijän yritykseksi.

Pekka muutti Ranskaan, jossa hän keskittyi seuraavan viiden vuoden ajan myymään Swan-veneitä. Välillä hän toimi rahoittajana it-alalla, mutta halusi palata takaisin venebisnekseen.

– Perustin Thaimaahan 1990-luvulla telakan ja toimin siellä jälleen palkallisena toimitusjohtajana. Isojen veneiden rakentaminen on työvoittoista, joten etsin halpaa työvoimaa. Tarkoitukseni oli kilpailla hinnalla.

Uutta Nautoria Concorde Yachtista ei kuitenkaan tullut.

– Markkinointi epäonnistui. Toiminta loppui noin seitsemän vuoden jälkeen, Pekka kertoo.

Viimeisenä työnään Thaimaassa Pekka rakennutti oman veneen. Hän lähti sillä vaimonsa kanssa seitsemän vuotta kestäneelle purjehdukselle maailman merille.

Eläkkeellä oma kustantamo

Nyt Pekka on ollut eläkkeellä jo vuosia. Tavallaan.

– Rakensimme 250 neliön talon Provenceen. Olin itsekin siellä rakennustyöläisenä. Mutta kun talo muutamassa vuodessa valmistui, alkoi tuntua siltä, että eläkeläispäivät ja puutarhanhoito eivät tarjoa tarpeeksi aktiviteettia, Pekka sanoo.

Samoihin aikoihin Pekan vaimo Pirkko kirjoitti uutta kirjaa.

– Päätin sitten perustaa kustannusyhtiön, jotta voisimme markkinoida kirjaa itse.

Ranskan-talo ei enää juuri näe omistajiaan.

– Vietämme tänäkin vuonna melkein puoli vuotta Suomessa kirjaprojektin merkeissä. Näin 75-vuotiaana kotimaa alkaa vähitellen vetää puoleensa enemmän ja enemmän.

Yrittäjä tarvitsee tuoreen idean

Pekalla on kaksi neuvoa aloitteleville yrittäjille.

– Ensinnäkin täytyy keksiä bisnesidea, johon itse uskoo. Ei kannata vain lähteä kilpailemaan valmiiden firmojen kanssa, vaan keksiä jokin uusi juttu. Toiseksi, pitää vain yrittää enemmän kuin kukaan muu – ja jos se ei riitä, niin vieläkin enemmän! Sitkeyttä tarvitaan.

Nautor saa Pekan edelleen ylpeäksi.

– Se täyttää neljän vuoden kuluttua 50 vuotta. Vaikken ole ollut siinä mukana vuosikymmeniin, niin minähän sen aloitin, ja ilman minua sitä ei olisi olemassa, Pekka sanoo.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat