Omatoimimatkalle Aasiaan? Lue hyödylliset vinkit

Reppureissaamisen suosio suomalaisten keskuudessa on kasvanut hurjasti viime vuosien aikana. Varsinkin Aasian lämpöön suuntaa yhä enemmän omatoimimatkailijoita kylminä talvikuukausina.

Reppureissaus onkin antoisa tapa matkustaa, sillä rinkan kanssa on vapaa menemään juuri niihin paikkoihin, joihin itse haluaa. Aasiassa matkakustannukset eivät myöskään nouse pilviin paikallisen matalan hintatason ansiosta. Hotellihintojen vertailusivusto Trivago kokosi Aasian reppureissaajien avuksi listan hyödyllisiä vinkkejä.

1. Valmistaudu matkaan huolella

Huolellinen valmistautuminen on onnistuneen matkan edellytys. Varmista hyvissä ajoin ennen matkaa, että passi, vakuutukset ja rokotukset ovat kunnossa. Jotkut rokotukset pitää ottaa jopa kuukausia ennen matkustusajankohtaa, joten niitä ei todellakaan kannata jättää viime tinkaan. Myös viisumeista on hyvä ottaa selvää etukäteen. Eri maihin voi olla eri vaatimukset matkustusasiakirjojen ja rokotusten suhteen, joten tarkista mitä matkasuunnitelmasi sisältämiin maihin tarvitaan. Ennen matkaa tulisi myös tehdä matkustusilmoitus Ulkoasiainministeriölle. Ilmoituksen voi tehdä helposti netissä osoitteessa matkustusilmoitus.fi.  

2. Tee joustava matkasuunnitelma

Reppureissaajan ei kannata tehdä liian tiukkaa matkasuunnitelmaa, vaan jättää siihen liikkumavaraa. Kun suunnitelmia ei ole lyöty lukkoon, voi mennä enemmän oman fiiliksen mukaan ja tarttua eteen tuleviin tilaisuuksiin. Pääpiirteittäin matkan kulku on kuitenkin hyvä olla selvillä jo etukäteen. Mieti, mitä maita, kaupunkeja ja muita paikkoja haluat ehdottomasti nähdä matkan aikana. Suunnittelussa on tärkeää ottaa huomioon käytettävissä oleva aika, rajanylityspaikat ja eri alueiden sääolot. 

3. Pakkaa järkevästi

Pakkaamisessa on hyvä muistaa tämä nyrkkisääntö: Pakkaa rinkkaasi kaikki, mitä epäilet tarvitsevasi, ja ota sen jälkeen ainakin puolet pois. Todennäköisesti rinkassasi on yhä liikaa tavaraa.  Kannattaa muistaa, että joudut itse kantamaan rinkkaa kaikkine sisältöineen koko matkan ajan. Lisäksi haluat varmasti jättää tilaa myös tuliaisille. Ei kannata pakata mukaan liian montaa vaatekertaa, sillä vaatteiden peseminen paikan päällä on kohtalaisen helppoa, ja ostosten tekemiseen on loputtomat mahdollisuudet. Eri tavarat voi pakata erillisiin, suljettaviin muovipusseihin. Näin rinkasta löytää helpommin etsimänsä ilman että tarvitsee purkaa koko repun sisältöä.

4. Muista ottaa välttämättömät tavarat mukaan

Jotkut tavarat ovat välttämättömiä reppureissaajalle. Muista ottaa mukaasi ainakin tarvitsemasi lääkkeet, hyönteiskarkote, korkeasuojakertoiminen aurinkovoide, yhdet hyvät kengät kävelyyn ja sadetakki. Myös rinkalle voi hommata suojan, sillä Aasiassa rankat sadekuurot saattavat yllättää täysin, ja pahimmassa tapauksessa kastella rinkkasi sisällön. Paksun froteepyyhkeen sijaan mukaan kannattaa napata kevyt, nopeasti kuivuva pyyhe. Myös matka-adapteri on hyödyllinen hankita. Markkinoilla on saatavilla adaptereita, jotka sisältävät useita pistokkeita, ja toimivat siten monessa eri maassa. Mukaan kannattaa ottaa myös lämmin villapaita tai huppari, sillä esimerkiksi ilmastoidussa bussissa vilustuu helposti. Päiväkirjan ja kameran avulla matkan muistot saa tallennettua. 

5. Käytä sopivinta kulkuvälinettä

Sopivin kulkuväline paikasta toiseen liikkumiseen riippuu usein matkan pituudesta. Kaikista lyhyimmät matkat taittuvat useissa paikoissa kätevästi skootterilla, taksilla tai kolmipyöräisellä tuk-tukilla. Ennen taksiin tai tuk-tukiin nousemista kannattaa sopia kuljettajan kanssa hinnasta, ettei perillä tule ikäviä yllätyksiä. Pidemmillä matkoilla bussi, juna tai lentokone lienee näppärin kulkuväline. Myös laivaa käytetään paljon. Laivakyytiä ottaessa kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että kaikkein halvin kyyti ei aina ole turvallisimmasta päästä. Aasiassa hinnat ovat sen verran alhaiset Suomen hintatasoon verrattuna, että hyvästä laadusta ei todellakaan tarvitse maksaa maltaita. Yleisesti ottaen liikkumiseen paikasta toiseen kannattaa varata runsaasti aikaa, sillä myöhästymiset ovat yleisiä. Myös rajojen ylittäminen saattaa olla hidasta.

6. Säästä matkakuluissa

Matkan varrella tutustut todennäköisesti toisiin reppureissaajiin, joiden kanssa voit jakaa esimerkiksi taksikyydin tai skootterin. Jakamalla säästää helposti pitkän pennin matkakuluissa, ja lisäksi yhdessä matkustaminen on mukavaa. Aasiassa tuliaiset ja muut ostokset eivät myöskään tule kalliiksi paikallisen matalan hintatason ansiosta. Tinkaaminen on osa paikallista kulttuuria, ja taitava tinkijä voi saada alennusta jopa 60 prosenttia. 

7. Älä unohda turvallisuusasioita

Reppureissaajan on hyvä muistaa, että turvallisuus menee aina budjetin edelle. Aasia ei ole matkakohteena vaarallisimmasta päästä, mutta maalaisjärki kannattaa silti pitää mukana ikävyyksien välttämiseksi. Ei kannata avoimesti näyttää, miten paljon rahaa tai arvokkaita esineitä kantaa mukanaan. Alun perinkään rinkkaan ei kannata pakata mitään sellaista, minkä hukkaaminen harmittaisi. Erityistä varovaisuutta kannattaa noudattaa rajanylityspaikoilla, sillä niillä liikkuu toisinaan huijareita. Kannattaa myös pitää säännöllisesti yhteyttä kotiväkeen Suomessa, ja kertoa heille mihin suunnittelee matkaavansa seuraavaksi. 

8. Ennaltaehkäise sairastuminen

Ennaltaehkäisevät toimenpiteet auttavat paljon, ettei matkan aikana tarvitsisi sairastaa. Tropiikin kuumuudessa on tärkeää muistaa juoda tarpeeksi vettä nestehukan välttämiseksi. Kannattaa suosia pullotettua vettä, sillä vesijohtovesi ei aina ole juomakelpoista. Nestehukan lisäksi vatsavaivat ovat yleinen vaiva matkailijoiden keskuudessa. Niitä voi ennaltaehkäistä aloittamalla maitohappobakteerien syöminen jo ennen matkaan lähtöä, ja jatkamalla sitä koko reissun ajan. Jos olet matkustamassa alueelle, jolla on malaria- tai denguekuumeriski, on tärkeää suojautua hyttysenpuremilta peittävällä vaatetuksella, hyönteiskarkotteilla ja hyönteisverkolla. Voit myös keskustella mahdollisesta lääkityksestä jo ennen lähtöä lääkärin kanssa.

9. Varaudu erilaiseen kulttuuriin

Matkustamisessa hienointa on tietenkin erilaisiin paikkoihin ja kulttuureihin tutustuminen. On kuitenkin aivan normaalia, että joskus täysin erilaiseen paikkaan matkustaminen aiheuttaa kulttuurishokin. Paras tapa valmistautua tähän on lähteä matkaan avoimin mielin. Etukäteen voi myös lukea tietoa matkakohteesta, jotta tietää mihin varautua. Aasian suurkaupungeissa suomalaiselle saattaa tulla yllätyksenä väen ja melun paljous kaduilla. Myös valtavat erot yhteiskuntaluokkien välillä voivat järkyttää Aasiaan matkustavan. Lisäksi erilaiset tavat saattavat yllättää. Joissakin Aasian maissa jalkapohjien näyttäminen on epäkohteliasta, joten älä nosta jalkojasi pöydälle vaikka olisit kuinka rentoutunut! 

10. Ota matkasta mahdollisimman paljon irti

Matkan aikana kannattaa ehdottomasti tutustua paikalliseen kulttuuriin niin paljon kuin kuin mahdollista. Kokeile ruokia, joita et ole ennen maistanut, käy katsomassa paikallisia tanssi- ja musiikkiesityksiä sekä urheilutapahtumia, ja vieraile paikalliselle kulttuurille tärkeissä paikoissa. Aasialaiset ovat yleisesti ottaen ystävällisiä ja helposti lähestyttäviä. Kannattaa kysellä heiltä vinkkejä, sillä paikalliset tietävät yleensä aina parhaiten kulttuurin parhaat puolet ja vierailun arvoisimmat paikat. Varsinkin alueilla, joilla on vähemmän turisteja, länsimaalaiset ihmiset herättävät myös avointa kiinnostusta. Ei siis kannata säikähtää, jos paikalliset haluavat ottaa kanssasi valokuvia! Mikäli matkasi kestää useamman kuukauden, voit ehkä harkita vapaaehtoistyöhön osallistumista. Tällainen kokemus jää varmasti mieleesi loppuelämäksi.

Lähde: Trivago

Lue myös:

    Uusimmat